Τόσο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Μ-270 MLRS όσο και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) έχουν επιφέρει καίρια αναθέρμανση στις παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, λόγω του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 36 εκτοξευτών Μ-270, είναι της παρουσίασης του πυραυλικού συστήματος Astros II από τη βραζιλιάνικη εταιρεία Avibras.

Η παρουσίαση έγινε δεδομένης της ανάγκης που υφίσταται για εκσυγχρονισμού του πυροβολικού μάχης του ΕΣ. Το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στους εκτοξευτές Astros II όσο και στα πυραυλικά οπλικά συστήματα που βάλουν. Το Astros II είναι ένα πυραυλικό σύστημα που έχει σημειώσει μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το έχει προμηθευτεί η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, η Μαλαισία, η Ινδονησία και φυσικά η Βραζιλία.

Το Astros II Mk.6 (αναφέρεται και ως Astros 2020) είναι η πλέον σύγχρονη έκδοση του συστήματος και φέρεται πάνω σε οχήματα Tatra (είτε σε τροχοφόρα φορτηγά T815-790R39 6 x 6 είτε σε T815-7A0R59 4 x 4, εναλλακτικά φέρεται και σε Mercedes). Έχει αρκετές βελτιώσεις συγκριτικά με τις προγενέστερες εκδόσεις του όπως θωρακισμένη καμπίνα, σύγχρονα ψηφιακά μέσα τηλεπικοινωνιών, σύστημα πλοήγησης και νέο σύστημα σκόπευσης.

Οι πύραυλοι που βάλει το Atros II Mk.6 είναι οι AV-TM 300 καθώς και οι κατευθυνόμενες ρουκέτες AV-SS-G40 υψηλής ακρίβειας μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων. Άλλες επιλογές αποτελούν οι ρουκέτες SS-60 τακτικού επιπέδου με μέγιστο βεληνεκές τα 70 χιλιόμετρα, οι ρουκέτες SS-80 (μέγιστο βεληνεκές τα 90 χιλιόμετρα) καθώς και οι SS-150 (μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιόμετρα). Το ενδιαφέρον φυσικά κεντρίζει ο πύραυλος AV-TM 300 που αποτελεί το πλέον σύγχρονο οπλικό σύστημα επί των νέας γενιάς εκτοξευτών Astros II Mk.6.

Βολή βλήματος AV-TM 300

Σύμφωνα με την Avibras ο AV-TM 300 (αναφέρεται και ως MTC-300) επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα με μεγάλη ακρίβεια (πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 30 μέτρα). Ο AV-TM 300 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να προσβάλει στρατηγικής σημασίας στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου για την εκτόξευση και κινητήρα Turbojet για την πτήση, η οποία είναι υποηχητική. Η πολεμική κεφαλή έχει βάρος 200 κιλά. Επίσης, μπορεί να φέρει δύο διαφορετικές πολεμικές κεφαλές, μια υψηλής εκρηκτικότητας και μια με 64 υπό-πυρομαχικά κατά προσωπικού και θωρακισμένων στόχων. Εκτός της έκδοσης πυροβολικού, η Avibras έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναπτύξει και μια ναυτική έκδοση του βλήματος.

O πύραυλος AV-TM 300 (αναφέρεται και ως MTC-300) επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιόμετρα με μεγάλη ακρίβεια (πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 30 μέτρα).