Χθες, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) παρουσίαση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος παράκτιας άμυνας, το οποίο συνδυάζει τα βλήματα MM-40 Block.3 Exocet και Marte ER, από τους εκπροσώπους της εταιρείας MBDA κ.κ. Ramon Anie, Leduc Christophe, Ηλία Δημόπουλο και Αναστάσιο Κοτρώνη. Την παρουσίαση παρακολούθησαν επιτελείς από το ΓΕΝ, το Αρχηγείο Στόλου και τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ).

Το νέο σύστημα παράκτιας άμυνας της MBDA, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DIMDEX 2018». Τα βλήματα MM-40 Block.3 Exocet, τα οποία υπηρετούν και στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), αποτελούν βελτιωμένη έκδοση του Block.2 και επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 170+ χιλιόμετρα, ενώ έχουν μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης. Επίσης ενσωματώνουν νέο προηγμένο λογισμικό σχεδιασμού επιχειρήσεων. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο σύστημα καθοδήγησης όπου το βλήμα μπορεί να σχεδιάσει τρισδιάστατες τροχιές προσέγγισης και προσβολής.

Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση προσβολής του ίδιου στόχου με δύο βλήματα, τα οποία ακολουθούν δύο διαφορετικές τροχιές προσέγγισης και γωνίες προσβολής. Στην τερματική φάση το βλήμα ενεργοποιεί έναν ενεργητικό ερευνητή, ο οποίος λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «J» (για στόχους επιφανείας) ή έναν ερευνητή με βάση το GPS (για στόχους εδάφους).

Από την άλλη, το Marte ER αποτελεί εξέλιξη των βλημάτων της οικογένειας Marte και έλκει την καταγωγή του από την έκδοση Marte Mk.2/S. Στην έκδοση Marte ER το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές περί τα 100 χιλιόμετρα.