Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς η προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας καταφθάνουν οι πρώτοι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για αξιολόγηση των τεχνοκρατικών δεδομένων της ναυτικής Βάσης στο Βασιλικό, όπου θα ανεγερθεί ο γαλλικός ναύσταθμος. Βάσει της συμφωνίας, η εφαρμογή του σχεδιασμού θα γίνεται σταδιακά, και όταν ολοκληρωθεί ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες.

Με την συμφωνία αναβαθμίζονται ο γεωστρατηγικός ρόλος και η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, σε μια ιδιαίτερα έκρυθμη περίοδο, κατά την οποία, με την συνεπικουρία του Λονδίνου, παροξύνεται, σε βαθμό άμεσης διεκδίκησης, η τουρκική προκλητικότητα.

Η άμεση υλοποίηση της συμφωνίας έχει ως κύριο στόχο να καταστεί δυνατή, εκ μέρους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, η αρωγή κάθε δυνατής στρατιωτικής/επιχειρησιακής βοήθειας προς τα ερευνητικά σκάφη της Total που θα ενεργούν στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ

Comments

  1. Διαβάζοντας τα εννιά σημεία της συμφωνίας βλέπω ότι εξασφαλίζει τα γαλλικά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι γίνεται με τεμάχια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ή δε συμμετέχει η Total; Ποιος θα τα υπερασπιστεί αυτά; Γιατί είναι προφανές ότι σε αυτά τα τεμάχια η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα.

  2. Η κυπριακή κυβέρνηση να δώσει σε Γάλλους ή Αμερικανούς ή Ισραηλινούς τα υπόλοιπα οικόπεδα και με ευνοικούς όρους αν χρειαστεί!

    1. Μάλλον κάτι τέτοιο θα γίνει αφού δεν φρόντισαν εκ των προτέρων να διασφαλίσουν πλήρως τα συμφέροντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *