Στο πλαίσιο των τακτικών παρουσιάσεων μας για οπλικά συστήματα τα οποία, κατά την άποψη μας, θα μπορούσαν να τύχουν αξιολόγησης από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το παρόν άρθρο παρουσιάζει ένα καινοτόμο πυραυλικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσουν από κοινού η σουηδική Saab και η αμερικανική Boeing. Πρόκειται για το GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από την έκδοση χερσαίας εκτόξευσης των κατευθυνόμενων βομβών SDB I (GBU-39 των 250 λιβρών). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, οικονομικό και ευέλικτο, το οποίο συνδυάζει εν υπηρεσία συστήματα, όπως είναι οι βόμβες SDB Ι και οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Μ-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και M-270 MLRS (Multiple-Launch Rocket System) σ’ ένα νέο σύστημα.

Η πρώτες βολές του GLSDB έγιναν το 2015, ενώ το 2017 έγιναν δοκιμαστικές βολές παρουσία της αμερικανικής υπηρεσίας AMRDEC (US Army Aviation & Missile Research, Development and Engineering Center). Σύμφωνα με την AMRDEC ο Αμερικανικός Στρατός ενδιαφέρεται έντονα για τα συστήματα GLSDB διότι «σήμερα οι χερσαίες δυνάμεις έχουν ανάγκη από αυξημένο βεληνεκές και ευελιξία». Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τα GLSDB πέτυχαν μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 100 χιλιομέτρων, ενώ το 2019 προσέβαλαν στόχο θαλάσσης σε απόσταση 130 χιλιομέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πέτυχε μεγαλύτερο βεληνεκές από τα πυροβόλα, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα, αλλά και τα ρουκετοβόλα, που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Ουσιαστικά πρόκειται για σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού αυξημένου βεληνεκούς, πάντα σε σχέση με τα συμβατικά πυρομαχικά.

Τα GLSDB ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης GPS/INS (στη διαμόρφωση με τη βόμβα GBU-39A/B) ή GPS/INS και ημί-ενεργού λέιζερ (για την τερματική φάση) στη διαμόρφωση με τη βόμβα GBU-39B/B Laser και μπορούν να εμπλέξουν και κινούμενους στόχους, μια εξίσου σημαντική επιχειρησιακή παράμετρος. Μετά την εκτόξευση του και σε προκαθορισμένο ύψος η βόμβα SDB Ι αποχωρίζεται από τον κινητήρα και κινείται για την προσβολή του επιλεγμένου στόχου, στο έδαφος ή τη θάλασσα. Στόχος είναι το μέγιστο βεληνεκές να φτάσει τα 150 χιλιόμετρα, με τιμή Πιθανότητας Κυκλικού Σφάλματος (CEP : Circular Error Probability), στο μέγιστο βεληνεκές, το ένα (1) μέτρο. Να σημειωθεί ότι το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων αφορά σε κατά μέτωπο προσβολή. Σε πλευρικές προσβολές (με κατά μέτωπο εκτόξευση), το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 115 χιλιομέτρων, ενώ σε προσβολές στο όπισθεν τόξο (πάλι με κατά μέτωπο εκτόξευση) το μέγιστο βεληνεκές μειώνεται στα 70 χιλιόμετρα.

Τα πλεονέκτημα που προσφέρει το GLSDB είναι πολλά: Είναι ένα σύστημα, η ανάπτυξη του οποίου έχει μικρό τεχνολογικό ρίσκο, καθώς βασίζεται σε δοκιμασμένα και εν υπηρεσία συστήματα, είναι κατευθυνόμενο, άρα επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβειας προσβολής και οικονομία πυρομαχικών, σε σχέση με τα συμβατικά πυρομαχικά, έχει μεγάλη εμβέλεια, δηλαδή μπορεί να εκτελεί βολές από αποστάσεις ασφαλείας, μπορεί να προσβάλει στόχους σε ξηρά και θάλασσα, σταθερούς ή κινούμενους, προς πάσα κατεύθυνση, έχει τη δυνατότητα προσβολής ενός στόχου με πολλαπλά πυρομαχικά (MRSI : Multiple Rounds Simultaneous Impact), μπορεί να αποφύγει ανεπιθύμητες εξάρσεις ή διαμορφώσεις του εδάφους ή να τις ακολουθεί για να αποφύγει εντοπισμό από συστήματα C-RAM και μπορεί να προγραμματίσει τη στιγμή της πυροδότησης του (κατά την επαφή ή σε προκαθορισμένο υψόμετρο).

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι πολλά, με κύριο όφελος της εμπλοκή εχθρικών στόχων, σε μεγάλες αποστάσεις, με ακρίβεια και από απόσταση ασφαλείας στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι ενδεικτική και δείχνει το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων των GLSDB να εκτοξεύεται από υποθετικές θέσεις στον Έβρο και το Αιγαίο. Η χρήση του, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, τα καθιστά συστήματα Αντί-Πρόσβαση/Άρνηση Περιοχής (A2/AD : Anti-Access/Area Denial), αλλά και έναν σοβαρό «πονοκέφαλο» για τους Τούρκους επιτελείς οι οποίοι θα πρέπει να βρουν λύση στην δυνατότητα μας να προσβάλουμε μαζικά, με ακρίβεια και σε βάθος όλες τις υποδομές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Μικρασιατικά παράλια και την εγγύς ενδοχώρα, από τη Θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι απέναντι από το Καστελόριζο. Επειδή το Αιγαίο είναι μια κλειστή θάλασσα με συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών της Μικρά Ασίας, το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων δημιουργεί προϋποθέσεις άρνησης περιοχής και πρόσβασης.

Και αυτό, εκ των πραγμάτων, είναι αποτροπή στην ειρήνη, καταστροφή στον πόλεμο και μοχλός πίεσης στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Συστήματα όπως είναι το GLSDB αυξανόταν το ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβει η Τουρκία εάν θέλει να μετουσιώσει σε πράξη την επιθετική της ρητορική και να προκαλέσει σύρραξη. Μεγαλύτερο ρίσκο σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες ή αποτυχία της προσπάθειας. Η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στις Μικρασιατικές ακτές και το περιορισμένο βάθος της Ανατολικής Θράκης, σε συνδυασμό με το μεγάλο βεληνεκές του GLSDB, συνθέτουν ένα περιβάλλον, ιδανικό για την Ελλάδα, πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει αποτροπή και να περάσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίων μας σημαίνει μαζική προσβολή τουρκικών στόχων και υποδομών σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία.

Η χρήση των GLSDB παρέχει μια σειρά επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων, τα οποία συνάδουν με το δόγμα αποτροπής που έχουμε ως χώρα. Η διάθεση μέσων ικανών να εκτοξεύουν ισχυρό πυρ, με ακρίβεια και σε μεγάλες αποστάσεις, σε συνδυασμό με τα άλλα διαθέσιμα μέσα πυροβολικού που έχουμε, όπως είναι τα πυροβόλα, τα ρουκετοβόλα, τα τακτικά πυραυλικά συστήματα και τα βλήματα παράκτιας άμυνας, όλα μαζί θα συνέθεταν μια εικόνα «κλειδώματος» του Αιγαίου και θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να προσβάλει στόχους με ακρίβεια και σε βάθος εντός της τουρκικής ενδοχώρας, σε στόχους τακτικής ή στρατηγικής σημασίας, όπως αεροπορικές βάσεις και ναύσταθμοι, σημεία συγκέντρωσης προσωπικού και υλικού, στη Θράκη και το Αιγαίο. Επιπλέον, συστήματα όπως το GLSDB, εγκαταστημένα σε οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου, μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίων νησίδας ή βραχονησίδας, σε μια κρίση τύπου Ίμια, χωρίς την ανάγκη έκθεσης προσωπικού στους κινδύνους μιας αποβατικής ενέργειας ανακατάληψης.

Comments

 1. Εξαιρετικο οπλο το οποιο πραγματικα θα αξιζε να εξεταστει απο τα επιτελεια. Τωρα ομως μπαινει το ερωτημα με ποιο τροπο θα τροφοδοτειται με πληροφοριες εν πτηση. Γιατι ας μην ξεχναμε οτι αυτα τα οπλα μπορουν και παρεμβαλονται. Σε οποιαδηποτε συγκρουση θα πρεπει να μιλαμε απο εδω και περα και για τον ηλεκτρονικο πολεμο καθως και για τον κυβερνοπολεμο. Το μεγα ερωτημα ειναι λοιπον το εξης: πως θα τροφοδοτουνται με πληροφοριες σχετικα γρηγορα και ποσο ασφαλεις θα ειναι αυτες οι πληροφοριες ? Το προγραμμα LOTUS ειναι μια καλη αρχη αλλα πρεπει να μπορει να διασυνδεεται με συστηματα command and control που θα μοιραζουν πληροφοριες σε πραγματικο χρονο 24h το εικοσιτετραωρο με απολυτη ασφαλεια.

  1. Το lotus ειναι το uav απο την Ιντρακομ. Μηπως ενοεις το αλλο προγραμμα τους που εγκριθηκε απο το EDIDP? Το SMOTANET? Αυτο ειχε καποια σχεση με επικοινωνιες αν θυμαμαι καλα.

 2. Στη σωστη κατευθυνση, με την προυποθεση διαθεσης και ικανου αριθμου καταλληλων εκτοξευτων. Παραλληλα καλο θα ηταν να βλεπαμε και τα αυτοκατευθυνομενα βληματα/υποπυρομαχικα ΠΒ bonus τα οποια βαλλονται απο οποιοδηποτε πυροβολο 155 χιλ σε ενα αρκετσ καλο βεληνεκες .

 3. Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να δούμε, είναι αν μας τα δίνουνε (που δεν νομίζω) και τι τιμή θα έχει το κομμάτι.

  Γατί πχ σε παλαιότερα άρθρα γράφτηκε για ρουκέτα (ΟΚ από τις χαζές) για την οποία θα αναλάβει κάποια ελληνική την παραγωγή και η τεχνολογία είναι Σέρβικη και έχει βεληνεκές 70 χλμ. Εκεί τα βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα.

  Μετά είναι η απορία αν έχουν κάτι αντίστοιχο οι Ισραηλινοί και αν μπορούν να το δώσουν άμμεσα.

  Οπότε αν τελικά βρίσκουμε και ξέρουμε ότι λύνεται το θέμα των αναλωσίμων (μας τα πουλάνε και είναι και φτηνά), θα πρέπει να ζητήσουμε επιτέλους τα περισσευούμενα MLRS, καθώς τα ξέρουμε ήδη σαν χρήση και είναι αρκετοί που τα αποσύρουν σε αρκετά μεγάλους αριθμούς (πχ οι ΗΠΑ νομίζω τα αντικαθιστούν όλα).

  Στο παρελθόν είχαμε φτάσει στο τσακ να πάρουμε μια μεγάλη ποσότητα, αλλά τελικά υποχωρήσαμε αν και μας τα έδιναν.

 4. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα τα στελέχη που υπηρετούν στις ΕΔ ανέρχονται στους 65,000 μόνο.

  Έτσι θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία μας;

  Την ίδια στιγμή μόνο στο «βοήθεια στο σπίτι» το «προσωπικό» ανέρχεται στους 10,000 σε όλη την Ελλάδα.

  Αν προσθέσουμε και άλλες «παραγωγικές» υπηρεσίες κηφήνων και αργόσχολων στο τέλος θα ανακαλύψουμε ολόκληρο κομματικό στρατό.

  Σήμερα γύρω στις 11:00 πήγα στο σούπερ μάρκετ και στο πάρκινγκ υπήρχαν τρία αυτοκίνητα του «βοήθεια στο σπίτι» όπου οι «εργαζόμενες» είχαν πάει για τα ψώνια της ημέρας με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

  Πληρώνουν οι φορολογούμενοι για να κάνουν τα ψώνια τους όλοι αυτοί με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

  Και δεν είναι οι μόνοι.

  Άλλοι χαιρετάνε σημαία και φεύγουν από την υπηρεσία τους όποτε θέλουν άλλοι δεν πατάνε καθόλου άλλοι πάλι χρησιμοποιούν τα κρατικά αυτοκίνητα για τις προσωπικές τους ανάγκες και κατά βάση οι περισσότεροι εξ αυτών διορίστηκαν με καθαρά κομματικά κριτήρια και όχι επειδή πράγματι κάλυπταν μια ανάγκη.

  Κατά τα άλλα η Ελλάδα χρεοκόπησε κατά τα άλλα το χρέος έχει φτάσει το 209% του ΑΕΠ κατά τα άλλα δεν υπάρχουν χρήματα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς.

  Το ότι υπάρχουμε ακόμα ως χώρα είναι πραγματικά θαύμα.

  1. Οι «εργαζόμενες» του «βοήθεια στο σπίτι», είναι 2.900 άτομα και βεβαίως δεν κάνουν τα δικά τους ψώνια της ημέρας, αλλά των εξυπηρετούμενων υπέργηρων ανήμπορων συνανθρώπων μας, που κάποια στιγμή μπορεί να είναι και οι γονείς σου κ. Μιχάλη. Ολοι χρειάζονται σε αυτή τη χώρα, δεν περισεύει κανένας. Την Εθνική κυριαρχία μας θα την προστατεύσουμε καλύτερα όταν θα σταματίσουμε να λαικίζουμε σαν λαός, γενικώς.

   1. Το παράδειγμα με τη «βοήθεια στο σπίτι» ήταν μεν τυχαίο αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι εργαζόμενοι στο «βοήθεια» το γνωρίζω.

    Τα ίδια «επιχειρήματα» χρησιμοποιούν και αυτοί στις παρέες τους για να δικαιολογήσουν το μισθό που παίρνουν και τη δουλειά που δήθεν κάνουν.

    Ότι επιτελούν λειτούργημα ότι κάνουν τα ψώνια σε ανήμπορους συναθρώπους μας ότι τους φροντίζουν τους καθαρίζουν τα σπίτια και τους μαγειρεύουν.

    Όπως είπα και παρακάτω έχω γνωστούς στο «βοήθεια» και επειδή ο ένας καρφώνει τον άλλο αλλά και επειδή βλέπουμε με τα ματάκια μας τι συμβαίνει, καταλαβαίνουμε.

    Το πως ορίζει κανείς το λαικισμό είναι ένα θέμα και φυσικά να μην αγγίζει το δικό του «κεκτημένο».

    Πάντως το ότι κάποιοι ζούνε εις βάρος κάποιον άλλων αυτό δεν είναι λαικισμός αλλά η πραγματικότητα.

    Όπως επίσης όλοι μας γνωρίζουμε πως αυτό το πολιτικό προσωπικό διαχρονικά έχει βολέψει πολύ κόσμο για να εξαγοράζει ψήφους και να διατηρείται στην εξουσία.

    Η Εθνική κυριαρχία δεν προστατεύεται όταν υπάρχει ένα βαρέλι δίχως πάτο που απορροφά πόρους προκειμένου να εξαγοράζει ψήφους το πολιτικό προσωπικό.

    Μην το συνεχίζεις γνωρίζω εκ των έσω.

 5. Δεν κατευθύνεται με LASER μονο αλλα με GPS/INS
  Η έκδοση με LASER eivαι για κινούμενους στόχους αλλα εκεί απαιτείται καταυγάσει του στόχου από κάποιους η από κάτι

 6. Συνήθως οι εργαζόμενοι στο » βοήθεια στο σπίτι » ψωνίζουν ,μαγειρεύουν αλλά και διανέμουν όλα αυτά σε σπίτια ανήμπορων συνανθρώπων μας κυρίως υπερηλίκων.
  Στο άλλο θέμα εφόσον η υογεννητικότητα συνεχίζεται στην Ελλάδα ,αλλά και η θητεία παραμένει ολιγόμηνη μια μεσοπρόσθεσμη λύση είναι η πρόσληψη μονίμου και 5ετους θητείας προσωπικού για να αυξηθούν οι επανδρώσεις στις ένοπλες δυνάμεις.Σημειώστε ότι γεννιούνται πια γύρω στις 90.000 παιδιά κάθε χρόνο στην χώρα μας ( το 80 % είναι ελληνόπουλα ) και πεθαίνουν 110.000 άνθρωποι το ίδιο διάστημα.Σε δέκα χρόνια οι κληρωτοί δεν θα είναι ούτε 30000……

  1. Προσωπικά τους ψώνια κάνουν με τα κρατικά αυτοκίνητα εν ώρα εργασίας.

   Έχω γνωστούς στο «βοήθεια» που ο ένας καρφώνει τον άλλο.

  2. Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι παρα πολύ σοβαρό. Δεν αφορά μόνο τον στρατό στον οποίο υπάρχουν λύσεις (όπως αυτή που ανέφερες) ή το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά συνολικά στην επιβίωση του έθνους…

 7. Για πρώτο πλήγμα όταν γίνεται πόλεμος στην πατρίδα σου, δε σηκώνεις αεροπορία ούτε εκτοξεύεις πυραύλους από πλοία. Χρησιμοποιείς τέτοια πυραυλικά συστήματα από τα αεροπλανοφόρα μας που είναι τα νησιά. Γι΄αυτό ειναι τελείως λάθος η λογική πόσους πυραύλους χωράει ένα πλοίο όταν έχουμε τόσα νησιά και οι πύραυλοι έχουν αυτές τις εμβέλειες με καλή ακρίβεια.

  1. Πραγματι το οπλο ειναι απιστευτο, και μπορει να γινει ο απολυτος εφιαλτης των Τουρκων στο Αιγαιο, και με πολυ προσιτο κοστος.Ωστοσο, οπως παρατηρησε και αλλος σχολιαστης, στην κατασκευαστικη κοινοπραξια συμμετεχει και η αμερικανικη Boeing.
   Εσεις τι λετε, θα δωσει αδεια εξαγωγης στην Ελλαδα για ενα τετοιο πραγμα ο Θείος Σαμ; Δε νομιζω. Ο μονος τροπος θα ηταν να τους εκβιασουμε, να τους πουμε «‘Αν δεν μας το δωσετε, δεν ανανεωνουμε τη συμφωνια για τις βασεις, και τοτε Σούδα γιοκ.» Ποιά πολιτικη ηγεσια εχει τα κοτσια για κατι τετοιο; Παντως οχι η σημερινη.

   1. Είναι βέβαιο ότι τα συγκεκριμένα αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ. Δεν έχουν κάποια εξωτική τεχνολογία, ούτε υπερβολικό βεληνεκές, ώστε να υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα και αν υπάρχει πρόβλημα, αντίστοιχες λύσεις υπάρχουν και από άλλες χώρες χώρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.. Θέληση πρέπει να υπάρχει…

 8. Προκειται για εξαιρετικη λυση, χαμηλου κοστους απο οτι ισχυριζονται, καθως συνδυαζει μια Small Diameter Bomb με τις παλετες ρουκετων του MLRS. Εχει ακριβεια 1 μετρου και το πυρομαχικο μπορει να εκτελει και ελιγμους και να εκτελει προκαθορισμενη πορεια πτησης π.χ. για αποφυγη αναγλυφου κτλ.

  Aπο οτι φαινεται, το μονο που χρειαζεται ειναι οι στανταρ παλετες πυρομαχικων του MLRS, πιθανοτατα δεν χρειαζεται καν τον εκτοξευτη MLRS και ισως να μπορει να τοποθετηθει σε στανταρ κοντεινερ, και να φορτωθει σε νταλικες ακομη και σε πλοια. Δειτε τα βιντεο.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZMtQiLKzNHI

  https://www.youtube.com/watch?v=kkkfE5yHejc

  https://www.saab.com/products/ground-launched-small-diameter-bomb-glsdb

 9. Πολύ ενδιαφέρον αν ισχύει.

  https://doureios.com/apaitisi-dorean-fmf-3-dis-etisios-eisigeitai-to-geetha-gia-ananeosi-tis-mdca/

  Το πιθανότερο βέβαια είναι να προσπαθούν να γλυκάνουν την αμερικάνικη πρόταση )πρεσβεία και κυβέρνηση) για τις νέες φρεγάτες μετά το φιάσκο με την μη είσοδο τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κυρίως για την άρνηση τους στην παραχώρηση των δύο Arleigh Burke.

  Οπότε μερικά ανέξοδα θα θα θα και βλέπουμε προκειμένου να μπούμε σε πειρασμό και να ξανά ακυρώσουμε την Γαλλική πρόταση ή την Ολλανδική κτλ. για να πάρουμε εμείς ελπίδα και οι Αμερικάνοι το πρόγραμμα των νέων φρεγατών.

  Μακάρι βέβαια να ισχύει το ρεπορτάζ αλλά πολύ δύσκολο.

  Αν γνωρίζει το DR κάτι σχετικό ας κάνει ένα άρθρο.

 10. https://doureios.com/apaitisi-dorean-fmf-3-dis-etisios-eisigeitai-to-geetha-gia-ananeosi-tis-mdca/

  Εντελώς συμπτωματικά τώρα που θα υπογραφεί η σύμβαση για τα Rafale και τέλη του μήνα έρχεται και η Παρλί μαζί με τη νέα πρόταση για τις νέες φρεγάτες, τώρα ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και βρέχουν δις δολάρια βοήθεια!

  Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών στους Αμερικάνους, το πιθανότερο είναι να διαρρέουν τέτοιες «πληροφορίες» εσκεμμένα για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι οι Αμερικάνοι να μας δώσουν πολύ περισσότερα.

  Το χρονικό της διαρροής είναι που με βάζει σε σκέψεις.

  1. Πάντως επειδή είχα αναφερθεί στο άρθρο αυτό σε άλλο σχόλιό μου, το άρθρο θα έλεγα ότι μου φαίνεται να μπερδεύει κάτι που δεν είναι τόσο σημαντικό, με κάτι τεραστίων διαστάσεων.

   1) Το άρθρο ξοδεύει τον τίτλο και το μεγαλύτερο μέρος του στο ότι θα ζητήσουμε να μας δίνουν FMF 3 δις ανά έτος. ΑΝ δεν κάνω λάθος (και παρακαλώ διορθώστε με), το FMF είναι στην ουσία δάνειο για να αγοράσουμε όπλα. Άρα στην περίπτωση αυτή δεν μας χαρίζουν κάτι, απλά μια διευκόλυνση μας κάνουν, αλλά θεωρητικά λόγω ανόδου της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, το να πάρουμε δάνεια και από αλλού δεν είναι πρόβλημα, άρα το κομμάτι αύτό θα είχε μικρή αξία. Ακόμη περισσότερο, μπορεί να είχε το πηχαίο ύψος να είναι ετήσια 3 δις, η αλήθεια είναι ότι εμείς θα χρειαστούμε άντε το πολύ 5 δις στην δεκαετία, άρα τι να το κάνουμε…

   2) Αυτό όμως το οποίο θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, και σε αυτό θα έπρεπε να κάνει focus όλο το άρθρο, είναι ότι θα ζητήσουμε όπως μας δίνεται δωρεάν παραχώρηση υλικού 3 δις ετησίως. Στην παραχώρηση υλικού είναι προφανές πως ότι ποσό και να έχει, σε αντιδιαστολή με το ανωτέρω, αυτό θα είναι ΚΕΡΔΟΣ για εμάς. Μακάρι και θα ήταν μυθικό να μπορούσαν να έπαιρναν 3δις ανά έτος, αλλά και μισό δις ανά έτος να πετύχουν, εγώ πραγματικά θα τους βγάλω το καπέλο και θα πω μπράβο.

  2. Αυτά που αναφέρεις για τα fmf kai eda είναι δική μας πρόταση – απαίτηση και αφορά τα ανταλλάγματα για την πενταετή (και όχι μονοετή) ανανέωση και επέκταση της MDCA. Επιτέλους αρχίσαμε και ζητάμε σοβαρά ανταλλάγματα επιτέλους και το τελευταίο χρόνο κινούμαστε ορθολογικά. Δε νομίζω πάντως να συνδέεται με την απόκτηση φρεγατών.

 11. @defencereview,σόρρυ αλλά όλα τα σαιτ σήμερα είχαν είδηση ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα Ραφάλ. Μήπως θα ήταν χρήσιμο αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο να μας πει τα ντεσού?

  Εκεί μπορεί να έχει καμιά ανάλυση της τιμής, τι όπλα και πόσα αγοράζουμε, αν έχει καμμιά option για φτηνά στο μέλλον, πόση FOS έχει μέσα, αν έχει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα παραδόσεων, περίοδος που θα γίνει η εκπαίδευση και αριθμός πιλότων που θα εκπαιδευτούν κτλ.

  Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους αναγνώστες, όπως και πολύ χρήσιμο θα ήταν αν μαθαίναμε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει λεπτομέρειες.
  Ξέρω ότι το σχόλιο είναι άσχετο με το άρθρο αλλά νομίζω ότι έχει αρκετά ενδιαφέρον το θέμα

   1. Εγώ πάντως το μισό το δικό μου το ξεφύλλισα. Εκεί ήταν το κομμάτι της FOS (των αεροπλάμων και όπλων είναι στο δικό σου)

    Στην FOS στις κρίσιμες παραγράφους που έψαχνα την τιμή και χρόνια, είχε κενές παραγράφους και έλεγε εμπιστευτικό…

    ΟΚ άντε να το καταλάβω να είναι εμπιστευτικό να πεις πόσους και τι πυραύλους πήρες, άντε αν το ζορίσουμε πολύ να είναι εμπιστευτικό και το τίμημα πυραύλων κτλ, αλλά το πόσα χρόνια είναι η FOS και σε τι τιμή, γιατί είναι εμπιστευτικό? Τι κρυφό θα μάθουν οι Τούρκοι αν τα ξέρουν αυτά και τι πλεονέκτημα αποκτούν? Εμείς πως ξέρουμε ότι δεν μας έπιασαν κότσο?

    Μετά από αυτό σκέφτηκα ότι θα ήταν ανωφελο να μπω στις σελίδες που μοίρασες σε εσένα…

    Άρα η βουλευτές τι θα εγκρίνουν? παίρνουμε άγνωστο αριθμό ετών FOS με άγνωστη τιμή και παρακαώ εγκρίνετέ το?

    1. Σαφώς και θα ξέρουν τι ψηφίζουν. Στους βουλευτές τα ΦΕΚ πηγαίνουν ολόκληρα. Τα κομμάτια που είναι «εμπιστευτικά» διαγράφονται στη δημοσίευση.

     1. Πάντως από σημερινό άρθρο (που βγήκε μετά τα σχόλια) διάβασα ότι κανονικά υπάρχει μια επιτροπή για αυτό, και η οποία ζήτησε να δει και να συζητήσουν τις εμπιστευτικές παραγράφους, τους ζήτησαν να προχωρήσουν χωρίς να το κάνουν και έγινε σκηνικό…

     2. Είναι βέβαιο ότι τα εμπιστευτικά κομμάτια είναι προσβάσιαμ στους βουλευτές, με κάποια διαδικασία. Αν και με τα φυντάνια που έχουν μπεί στη βουλή, ίσως θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτό…

  1. Rafale για εσωτερική κατανάλωση. Στις 25 θα πάνε Κωνσταντινούπολη να πάρουν τον σουλτάνο από το χεράκι να τον βγάλουν από το αδιέξοδο. Και την στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ να αγοράσουμε, όσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων και επιρροής είναι εθνομηδενιστες, άχρηστα θα είναι!

 12. Η εμβέλεια είναι όντως εντυπωσιακή με την πρώτη ματιά, αλλά δεν είναι επαναστατική σαν πρόοδο για πυραυλικό σύστημα αν συγκριθεί με την πρόοδο που έκαναν τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα όπως πχ το Volcano για 127mm που ξεπερνάει επίσης τα 100 km εμβέλειας που δεν είναι το όριο απο ότι έχει ακουστεί. Επιπλέον τα πυραυλικά συστήματα είναι και γενικά ακριβότερα στα πυρομαχικά,πιο αργά στον ανεφοδιασμό που απαιτεί περισσότερη προσοχή για λόγους ασφαλείας,και σίγουρα δεν σκέφτονται να τα έχουν στην πρώτη γραμμή στα σύνορα με άλλη χώρα που θεωρούν αντίπαλο για να ρίχνουν τους πυραύλους πιο μακριά στο έδαφος του αντιπάλου όπως προτείνεται στην πρώτη φωτογραφία.

 13. Για τετοια συστηματα που ειναι απαραιτητα οπως και γι`αυτα που υπαρχουν κυριως στα νησια το πρωτο πραγμα που επρεπε να γινει ειναι υπογειες υποδομες προστασιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *