Η Γερμανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι συζητούν την επέκταση της αμυντική τους συνεργασία. Έτσι, μετά το κοινό πρόγραμμα προμήθειας υποβρυχίων U-212CD, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών F-127. Το πρόγραμμα νέων φρεγατών F-127 ή NGF-AD (Next Generation Frigate-Air Defense) είναι ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας  με σκοπό την αντικατάσταση των γερμανικών φρεγατών F-124 (κλάσης «Sachsen») και των ολλανδικών LCF.

Από την άλλη, τον Ιανουάριο η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι επιδιώκει διεθνή συνεργασία και συμμετοχή σε πρόγραμμα ανάπτυξης μια νέας φρεγάτας η οποία θα αντικαταστήσει τις τέσσερις εν υπηρεσία φρεγάτες κλάσης «Fridtjof Nansen» με έξι νέα πλοία. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από γερμανικά και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο πλοίο θα πρέπει να παραδοθεί το 2032 στη Γερμανία, η οποία θέλει τρείς F-127, σε πρώτη φάση, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες τρείς φρεγάτες έως το 2035.

Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι τα γερμανικά ναυπηγεία TKMS (Thyssenkrupp Marine Systems) τα οποία έχουν προτείνει ένα πλοίο εκτοπίσματος 12.000 τόνων με τουλάχιστον 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης. Η πρόταση των ναυπηγείων TKMS βασίζεται στην σπονδυλωτής σχεδίασης φρεγάτας ΜΕΚΟ Α300. Η ΜΕΚΟ Α300 είναι εξοπλισμένη με το αμερικανικό σύστημα μάχης AEGIS που εξασφαλίζει υψηλή αντιβαλλιστική προστασία καθώς και αεράμυνα περιοχής.

Το πλοίο διαθέτει ραντάρ σταθερής διάταξης, ενώ ο οπλισμός της αποτελείται από 64 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launch System), 16 πυραύλους κατά πλοίων, πυροβόλο των 127 χιλιοστών, τορπίλες και αντιπυραυλικό σύστημα RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile). Να σημειωθεί ότι Νορβηγία και Γερμανία συνεργάζονται και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου υπερηχητικού πυραύλου (3SM : SuperSonic Strike Missile).

Του προγράμματος ηγείται η νορβηγική Kongsberg, η οποία έχει αναπτύξει και τον πύραυλο κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile). Ο 3SM δεν θα αντικαταστήσει τον NSM αλλά θα τον συμπληρώσει. Ο 3SM θα έχει δυνατότητα προσβολής στόχων τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, στατικούς ή σε κίνηση, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό ο πύραυλος 3SM θα είναι διαθέσιμος το 2035.