Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκαν με τηλεοπτικές τους δηλώσεις στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ο Γεραπετρίτης δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση με οριστική συμφωνία και πως απλώς γίνονται διαβουλεύσεις και υπάρχει θετική πρόθεση για την απόκτηση γαλλικών οπλικών συστημάτων.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια (μαχητικών) Ραφάλ, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα» διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως: «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Φυσικά σε ένα χρόνο η κυβέρνηση υλοποίησε ελάχιστα εξοπλιστικά προγράμματα και χρειάστηκε να έρθει η κρίση του Oruc Reis για να αντιληφθεί την υψηλή αναγκαιότητα των εξοπλιστικών. Υπόψη, ότι στον προϋπολογισμό του 2020 είχαμε μείωση αμυντικών δαπανών παρά τη γεωπολιτική καταιγίδα που ήταν ορατή στον ορίζοντα από πέρσι το Φθινόπωρο. Προγράμματα με κατεπείγουσα σημασία ακόμα να υπογραφούν.

Από τα λόγια στις πράξεις έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Συνεπώς, όπως γράψαμε και χθες είμαστε αισιόδοξοι αλλά κρατάμε μικρό καλάθι. Από που μετρά είναι οι αποφάσεις και οι υπογραφές. Όχι τα λόγια, οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες.