Την Τρίτη, 19 Ιουνίου, η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού, στο πλαίσιο του προγράμματος FACS (Future Air Combat System), που θα αντικαταστήσει τα Rafale και τα Eurofighter μετά το 2040.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, ικανό να αντιμετωπίσει όλες τις αεροπορικές απειλές, το οποίο θα ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη και ολοκληρωμένες δικτυοκεντρικές.

Μετά την υπογραφή της Επιστολή Προθέσεως, η φάση μελέτης του νέου αεροσκάφους αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2018.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χορών. Στόχος είναι η ένταξη σε υπηρεσία του νέου μαχητικού να πραγματοποιηθεί το 2040 και να αντικαταστήσει τo Rafale και το Eurofighter. Στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετάσχει η «αφρόκρεμα» της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, όπως η Airbus, η Dassault, η Thales, η MBDA και η Safran.