Το Πολεμικό Ναυτικό του Καναδά ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο, ύψους € 12 εκατομμυρίων, με την γερμανική Rheinmetall για την επέκταση του συστήματος αυτοπροστασίας MASS επί των 12 φρεγατών κλάσης Halifax. Το MASS είναι ένα σύστημα αυτοπροστασίας-εκτόξευσης αναλώσιμων, για την προστασία του πλοίου από επερχόμενα βλήματα κατά πλοίων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2018, και να ολοκληρωθεί το 2022. Το πρόγραμμα αφορά την αύξηση των εκτοξευτών MASS από δύο που είναι σήμερα στους τρείς. Συνεπώς το κόστος εγκατάστασης του κάθε εκτοξευτή ανέρχεται στο ποσό του € 1 εκατομμυρίου. Τα συστήματα θα μεταφερθούν από την Rheinmetall στην Rheinmetall Canada, η οποία θα τα συναρμολογήσει και θα τα εγκαταστήσει στα πλοία.

Οι πρώτοι 24 εκτοξευτές (δύο για κάθε φρεγάτα) είχαν παραγγελθεί το 2009. Τα 24 παλαιότερα και τα 12 νεότερα MASS θα χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα Omnitrap και MASS-Dueras.

Το MASS μπορεί να εγκατασταθεί σε πλοία επιφανείας ανεξαρτήτου μεγέθους, ενώ μπορεί να λειτουργήσει, είτε συνδεδεμένο και ελεγχόμενο από το σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου, είτε ανεξάρτητα. Μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί από 13 χώρες (συνολικά 224 εκτοξευτές).

Για τη βελτίωση του συστήματος η Rheinmetall ανέπτυξε το MASS OCR (Off-board Corner Reflector), το οποίο «αντιγράφει» τη σιλουέτα του πλοίου και την προβάλει σε ασφαλή απόσταση, μακριά από το πραγματικό πλοίο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ξεγελάσει τα βλήματα κατά πλοίων και να τα «στείλει» προς την κατεύθυνση της σιλουέτα, εξαντλώντας έτσι την κινηματική τους ενέργεια.