Μεταβαίνει στη Γαλλική πρωτεύουσα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, με σκοπό να λάβει χώρα συνάντηση με τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Florence Parly. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να υπογραφθεί το λεγόμενο «Letter of Intent». Το LOI δείχνει τη πρόθεση της ελληνικής πλευράς ώστε το ΠΝ να αποκτήσει αρχικώς τις πρώτες δύο γαλλικές φρεγάτες και ακολούθως έχει ως στόχο να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελληνικής ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA).

Το πρόγραμμα έχει δρόμο μπροστά του και αυτό γιατί μετά την υπογραφή του LOI που είναι το πρώτο βήμα ακολουθούν και άλλα βήματα όπως πραγματοποιηθεί ενημέρωση της Βουλής και της αρμόδιας επιτροπής και ακολούθως να πάει στο ΚΥΣΕΑ για τη τελική του έγκριση ώστε να υπογραφθεί η σύμβαση και να ρυθμιστεί το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής.

Αύριο κύριο θέμα στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αναμένεται να είναι οι νέες φρεγάτες. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες η συμφωνία θα έχει τη μορφή συμφωνίας «G to G» δηλαδή Government to Government με χρηματοδότηση τύπου FMS. Στην ουσία το μεγαλύτερο κώλυμα είναι το οικονομικό οπότε εάν λυθεί ο γόρδιος δεσμός της οικονομικής στήριξης το πρόγραμμα άμεσα θα λάβει χαρακτήρα υλοποίησης.

Το κόστος για τα δύο πλοία με ναυπήγηση αυτών στη Γαλλία αναφέρεται στα 1,2 δις ευρώ άνευ των όπλων τους.

Το πλοίο επιβάλλεται να φέρει ως ελάχιστο φόρτο 32 βλήματα ως φόρτο Α/Α όπλων. Οποιαδήποτε άλλη έκπτωση είναι απαράδεκτη. Επίσης, επιβάλλεται η ελληνική διαμόρφωση να περιλαμβάνει και όπλο όπως το RAM πάνω από το υπόστεγο του ελικοδρόμιου.