Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Λογικό άλλωστε αφού η χώρα μας μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα αποκτούσε ένα ολοκαίνουργιο οπλικό σύστημα με τεχνολογίες αιχμής. Ένα οπλικό σύστημα που κάνει τη διαφορά στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος.

Το πρόγραμμα δεν ακυρώθηκε όμως οι τελευταίες εξελίξεις τις προηγούμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με την ακύρωση της επίσκεψης των Γάλλων αξιωματούχων αυτή τη βδομάδα κάνουν το πρόγραμμα να βρίσκεται σε τρικυμιώδη κατάσταση.  

Αφορμή για την ελληνική αναδίπλωση υπήρξε η επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και η ενημέρωση πως ξαφνικά δεν υπάρχουν τα κονδύλια τη στιγμή που η πλευρά διαβεβαίωνε τη γαλλική μόλις δύο εβδομάδες πριν πως το πρόγραμμα θα κυλήσει ομαλά. Συνεπώς γεννάται το εξής ερώτημα: ήταν τα αναδρομικά των συνταξιούχων που αποτέλεσαν τροχοπέδη στο πρόγραμμα ή υπήρξαν και άλλες αιτίες;

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν στο DefenceReview.gr πως για το θέμα των φρεγατών υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το μεγάλο οικονομικό τίμημα  του προγράμματος στον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία και πρόσφατα αποκλειστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο γράφων:

Κόστος ναυπήγησης πλοίων: 1,670 δις ευρώ με 32 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων

FOS για τρία χρόνια: 250 εκατομμύρια ευρώ

Οπλικά συστήματα: 500 εκατομμύρια ευρώ         

Εκπαίδευση, Υποδομές: 60 εκατομμύρια ευρώ

Έρευνα & Ανάπτυξη: 200 εκατομμύρια ευρώ

Εγκατάσταση RAM: 90 εκατομμύρια ευρώ

Παρακολούθηση προγράμματος: 60 εκατομμύρια ευρώ

Εκεί που απαιτείται σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι ώστε να μειωθούν τα παράλογα γαλλικά κόστη έρευνας και ανάπτυξης και παρακολούθησης του προγράμματος που είναι 260 εκατομμύρια ευρώ!!!

Κατά τα λοιπά για πρώτη φορά το πρόγραμμα είναι ΠΛΗΡΕΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ. Διασφαλίζεται σύμβαση τεχνικής υποστήριξης εξ αρχής και συνολικό απόθεμα όπλων.

Τα βαθύτερα αίτια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε και να διασταυρώσουμε πλήρως οι αιτίες είναι δύο. Η πρώτη είναι η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία από την οποία η Αθήνα προσδοκούσε μεγάλη αμυντική και διπλωματική στήριξη κάτι για το οποίο οι Γάλλοι ειδικά στο σκέλος της αμυντικής στήριξης δεν ήταν ξεκάθαροι ενώ η δεύτερη αιτία είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Αμερικανός Ακόλουθος Άμυνας είναι συχνά πυκνά στους διαδρόμους του ΓΕΝ ασκώντας την ανάλογη επιρροή. Το ίδιο ισχύει και για τον Δ κλάδο του ΓΕΑ εκεί όπου μόνιμα βρίσκεται αντιπροσωπεία της γνωστής αμερικανικής εταιρείας που μονοπωλεί τα ελληνικά εξοπλιστικά των τελευταίων ετών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και τα δεδομένα είναι τα εξής.

Η Αθήνα ζητά σε μια ιδιαίτερη περίοδο διπλωματική και αμυντική στήριξη από το Παρίσι. Έχει ως στόχο να συνδέσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών με ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αυτό άλλωστε είναι λογικό ως ένα βαθμό. Αντικειμενικός σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαγοράσει ασφάλεια δίνοντας το πρόγραμμα των Belharra.

Οι Γάλλοι είναι φειδωλοί σε αυτό.  Όχι γιατί θέλουν καλές σχέσεις με τη Τουρκία αλλά γιατί η χώρα μας ζητά ξεκάθαρη αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση τουρκικής έναρξης εχθροπραξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα το χειρίζεται ελληνική επιτροπή υπό τον πρέσβη Ελεύθεριο Αγγελόπουλο (διευθυντής διπλωματικού γραφείου ΥΕΘΑ) έχοντας συντάξει πλήρη αναφορά για την ελληνογαλλική αμυντική και διπλωματική συνεργασία. Το έγγραφο έχει πρωθηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όμως εδώ και μέρες έχει κωλύσει. Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν στο γράφοντα πως η Ελλάδα ζητά από τη Γαλλία ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επεισοδίου με τη Τουρκία.

Με άλλα λόγια ζητάμε να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς. Το αφήνουμε στη κρίση σας…

Υπήρξε αμερικανική παρέμβαση;

Προφανώς οι Αμερικανοί διεκδικούν επίσης το πρόγραμμα των νέων φρεγατών για το ΠΝ προωθώντας μια πραγματικά κακή επιλογή (MMSC) που το ΓΕΝ έχει απορρίψει για σωρεία λόγων και αιτιών.

Επίσης, είναι βέβαιο πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν γαλλικά όπλα στο ελληνικό οπλοστάσιο διότι διατηρούν μια ελληνική δεύτερη πηγή προμηθειών επομένως δεν ασκούν τον απόλυτο έλεγχο. Είναι γνωστή η περίπτωση των Scalp Eg της ΠΑ όπου οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν αυτά τα βλήματα στη ΠΑ.

Για χιλιοστή φορά θα ξανά γράψουμε το αυτονόητο: πως δεν είναι μόνον η πλατφόρμα αλλά τα όπλα που φέρει αυτή. Και προφανώς προκαλεί σε πολλούς πονοκέφαλο η ύπαρξη ελληνικών Scalp Naval ή Aster 30 ανώτερων των Αμερικανικών βλημάτων SM-2.

Όπως ακόμα είναι ηλίου φαεινότερο πως τα Mirage εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν στα όρια της εγκληματικής αμέλειας με διαχρονικές ευθύνες.

Το πόσες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν οι Αμερικανοί δεν αποδέσμευαν στρατηγικά όπλα για τη ΠΑ είναι χιλιοειπωμένο.

Εδώ θα τονίσουμε για πολλοστή φορά πως υπογράψαμε αμυντική συμφωνία και δεν πήραμε σοβαρά ανταλλάγματα. Όπου και εάν ρωτήσαμε όπου και εάν συζητήσαμε το θέμα ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις δεν πήραμε.  

Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται λάθος

Δεν έχει γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση ευθύς εξ αρχής. Πρώτα απ’ όλα γιατί με μόνον δύο πλοία και με τη προοπτική άλλων δύο δίχως αυτό να ξεκαθαρίζεται σαφώς υπάρχει πρόβλημα.

Τη στιγμή που θέλουμε να αντικαταστήσουμε εννέα φρεγάτες πρέπει να εκπονήσουμε ένα μακρόπνοο ναυπηγικό πλάνο σε βάθος χρόνου και με αυτό να διαπραγματευτούμε ζητώντας ναυπήγηση στην Ελλάδα και μέγιστη δυνατή εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με εγχώρια συμμετοχή άνω του 20%. Υπό τις παρούσες συνθήκες εμπλέκονται εννέα ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα. Έχουμε τοποθετηθεί με σχετική μας ανάλυση την οποία και σας παραθέτουμε.

Προφανώς λοιπόν εάν διαπραγματευτούμε για παραπάνω πλοία οι τιμές θα μειωθούν κατακόρυφα σε όλα. Εξάλλου το ΠΝ θέλει έξι νέα πλοία όχι δύο.

Κύριοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπραγματευτείτε σοβαρά. Όχι στέλνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι αναξιόπιστος εταίρος όπως κάνατε τη προηγούμενη εβδομάδα.

Και αντί να ζητάμε να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς ας ζητήσουμε μεταχειρισμένα συστήματα με άμεση απόκτηση όπως φρεγάτες FREMM με καθεστώς leasing.

Η Γαλλική ρελάνς

Είναι στο χέρι των Γάλλων να διαπραγματευτούν πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο όχι στέλνοντας δυσκίνητους γραφειοκράτες της DGA αλλά με πραγματική διάθεση καλής θέλησης ώστε να κερδίσουν το πρόγραμμα.

Comments

 1. «Με άλλα λόγια ζητάμε να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς. Το αφήνουμε στη κρίση σας…»

  Χαίρω πολύ!!!  Πολλοί από εμάς το έχουμε αναφέρει αυτό ποικιλοτρόπως…

  Κατά τα άλλα έχουμε σοβαρή κυβέρνηση που θα πάει την Ελλάδα μπροστά…

  Ο κος Δένδιας, ως «δελφίνος» του κόμματος πήρε μια θέση που δεν έχει απεργίες, ο δε Μ. Βαρβιτσίωτης δεν αξίζει καν σχολιασμού…

  Προφανώς, ένας διεθνής διαγωνισμός για μεγάλο πρόγραμμα τουλάχιστον 6 φρεγατών, με υποψήφιες, FREMM-FFG(X), Belharra-ENHANCED κ.α. με ταυτόχρονη ενδιάμεση λύση Adelaide και MEKO MLU είναι η προσέγγιση που θα έπρεπε να είχαμε. Αλλά ξέχασα δεν πρέπει να είμαστε νεόπλουτοι…

  «Είναι στο χέρι των Γάλλων να διαπραγματευτούν πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο όχι στέλνοντας δυσκίνητους γραφειοκράτες της DGA αλλά με πραγματική διάθεση καλής θέλησης ώστε να κερδίσουν το πρόγραμμα.»

  ΟΚ αντιλαμβάνομαι τί λέτε, όποιος συνεργάζεται με Γάλλους γνωρίζει. Αλλά όταν εμείς όπως αναφέρετε στο άρθρο σας αποδεικνυόμαστε τόσο αναξιόπιστοι και τριτοκοσμικοί πώς πιστεύετε πως πρέπει να αντιδράσουν; Τί να περιμένει κανείς έτσι, πχ στην χρηματοδότηση από Γαλλικές τράπεζες(…);

  1. Οι Ελλάδα έχει όλη την καλή πρόθεση να τα βρει με του Γάλλους….και οι Γάλλοι το ίδιο θέλουν όμως 3 δις ή 2,5 δις μέχρι το 2024 ντουκου είναι αρκετά ΔΙΣΚΟΛΟ για την τωρινή κατάσταση….αλλά πιστεύω ότι σε ανώτερο επίπεδο θα βρεθεί λύση γιατί δεσμευτικά με στους Γάλλους ότι θα τους παραχωρηθούν τα δύο οικόπεδα Νοτιος της Κρήτης….λίγο καλή θέληση και να βάλουν λιγο νερό στο θεμα αποπληρωμή των φρεγατών και όλα καλά θα πάνε…θα πρέπει να καταλάβουν οι μελλοντικές αμυντικές εταιρίες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα ότι πέθανε το ότι «λεϋτα υπάρχουν » και το ότι «πληρώνω ντουκου»

   1. Δεν υπαρχει ντουκου αλλα με δοσεις αλλα ακομη και σε αυτες δεν μπορουμε να ανταποκριθουμε αρα ποιος ο λογος της υπαρξης του προγραμματος; Με 500 εκατομμυρια ανα ετος για το ΠΝ ουτε οπλισμενες τρατες οχι φρεγατες δεν αγοραζεις.

    1. Πραγματικά απορώ και μόνο που ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι πλοία μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μία πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
     Πολλά δις ευρώ για να καταντήσουν στον πάτο του Αιγαίου.
     Το ότι οι Αργεντινή κατάφερε και βύθισε ένα σωρό πλοία της Αγγλίας στον πόλεμο των Φωκλαντ με τα σαπακια τα Skyhawks και χωρίς μάλιστα να έχει στην κατοχή της αρκετούς πυραύλους δεν σας λέει τίποτα.?
     Χίλιες φορές να δώσουμε τα χρήματα για αγορά ή εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροπλάνων με τα κατάλληλα όπλα.
     Άλλωστε οι πιλότοι μας πάντα έκαναν πλάκα με τα πλοία του ΠΝ.
     Αντί να ξοδέψεις τσάμπα και βερεσέ 3 δις ευρώ για δύο μόνο φρεγάτες, που θα βρεθούν στο πάτο του Αιγαίου άμα στην πεσουνε 4 F16 μαζι, να τα δώσουμε για να αναβαθμίσουμε ή και καλητερα να αγοραστούν καινούργια αεροπλάνα.
     Χαζό είναι το Ισραήλ που ποτέ δεν ασχολήθηκε να αγοράσει μεγάλα πλοία επιφανείας και πάντα έκανε τα αδύνατα δυνατά να έχει την καλύτερη αεροπορία στον κόσμο.

     1. Είσαι σωστός φίλε ,,,, Αεροπορία …. οποίος είναι δυνατός εκεί δεν χάνει σύγκρουση ,..,θα προτιμούσα 22 Raffale Ολοκαίνουργια παρά δυο Μπελάρα με Skalp και άντε γεια ! Με αυτά και με ένα ανεφοδιαστικο αεροπλάνο να γεμίζουν κηροζίνη ,θα τολμούσε να στέλνει Oruc Reis ? Εάν φεύγαν από το Καστέλι Κρήτης ειδικά ? Η Ελλάδα έχει πλοία όλα τα νησιά ! Βάλτε σε όλα Εξοσετ παράκτιους και τα λέμε ….

   2. Δεν υπαρχει κανενα ντουκου αλλα με δοσεις αλλα ακομη και σε αυτες δεν μπορουμε να ανταποκριθουμε αρα ποιος ο λογος της υπαρξης του προγραμματος;
    Κατα τα αλλα τσαμπα τις θελουμε; Η με αποληρωμη σε εικοσι χρονια;
    Με 500 εκατομμυρια ανα ετος για το ΠΝ ουτε οπλισμενες τρατες οχι φρεγατες δεν αγοραζεις.

  2. Σιγά τα αίματα αγαπητέ Bill…

   Απευθείας ανάθεση υπενθυμίζω… 2 μονάδες για να αγοράσουμε προστασία… Δεν φταίει κανείς Γάλλος, LM κλπ…

  3. Σωστά όλα αυτά. Πάντως δεν προσέφεραν καμία ενδιάμεση λύση και υποχώρησαν στο θέμα της μίσθωσης των FREMM. Σχετικά με το κόστος, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα έμενε σε αυτό το ύψος, όταν οι υπερβάσεις έχουν ήδη θέσει εν αμφιβόλω το αυστραλιανό πρόγραμμα υποβρυχίων που δεν έχει καν ξεκινήσει. Πολύ καλό πλοίο η Bel αλλά η ευελιξία των Γάλλων είναι ανύπαρκτη, όταν οι ΗΠΑ έχουν εδώ και δεκαετίες την χρηματοδότηση των FMS.

 2. «Με άλλα λόγια ζητάμε να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς. Το αφήνουμε στη κρίση σας…»

  Έχουν ξεφύγει τελείως εκεί στην ελληνική ηγεσία!
  Που ακούστηκε κάτι τέτοιο!;
  Που είμαστε;
  Στον Μεσαίωνα επί Φεουδαρχίας!;
  Πόσο δούλοι πια!

  Αντί να ΖΗΤΑΝΕ από τους Γάλλους:
  -Ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης για όλα τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ γαλλικά πολεμικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων, όπως π.χ. αναβάθμιση των μη-αναβαθμισμένων Mirage ή ακόμα καλύτερα αναβάθμιση όλων των Mirage σε ένα πρότυπο μαζί με παραχώρηση μερικών ακόμα (που και αυτά να αναβαθμιστούν), πλήρης και ακώλυτη παροχή όπλων και ανταλλακτικών, κτλ.
  – Σοβαρή συνεχής πρόσβαση και μεταφορά πληροφοριών (μυστικές υπηρεσίες, δορυφόροι, ηλεκτρονική παρακολούθηση, κτλ) ιγα τα πάντα που αφορούν την Τουρκία και τα τζιχάντια της .
  – Συμμετοχή, μεταφορά τεχνογνωσίας και παραγωγή Drone (οπλισμένων και μη) ΑΜΕΣΑ!
  – ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ στην Τουρκία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
  – Σαφή διπλωματική και δίκαιη υποστήριξη στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου στα θέματα μας.
  – Συνολική και συνεχή ελληνο-γαλλική συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, βιομηχανία, έρευνα & ανάπτυξη, τουρισμό και γενικώς παντού.
  – Συνεχής συνεκπαιδεύσεις με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  – Εκπαιδεύσεις και μεταφορά τεχνοχνωσίας και νοοτροπίας στο στράτευμα.
  – Ξεκάθαρη στήριξη στο λαθρομεταναστευτικό και αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου, ώστε όχι μόνο να σταματήσουν να έρχονται αλλά να φεύγουν πακέτα πίσω προς τις χώρες τους.
  – Όταν γίνει το ΜΠΑΜ με την Τουρκία να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ οποιονδήποτε άλλον να ανακατευθεί (Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, κτλ) και απλά να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας!

  Φωτιές που μας ανάβετε με αυτά που διαβάζουμε!

  ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

   1. Τι έγινε ρε παιδιά;

    Έχουν ξαμολυθεί και εδώ τα μπλε στρουμφάκια για να κάνουν damage control στα αδικαιολόγητα;

    Τζούζει φαίνεται πολύ…

    1. Κομματικά στρουμφάκια θα δεις άμα κοιτάξεις τον καθρέπτη.
     Και μάθε τουλάχιστον Ελληνικά, αγράμματε ξερόλα, πριν ξαναεμφανιστής με φουστανέλα και κουμπούρια.

     1. Πίσω στην φωλιά μου, μήπως και σου δώσει ο Κουλός κάνα ξεροκόμματο από τα 70 δις €.

      Που μου θίχτηκες για 2 λέξεις στο τέλος, από ΟΛΟΚΛΗΡΟ κείμενο με το τι έπρεπε να κάνουν αφού ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ θέλουν ευρύτερη ελληνο-γαλλική συνεργασία

      Ο φιλίκοος των κομμάτων είναι προδότης.

  1. Αυτα που γραφεις ειναι σωστα μακαρι να μπορουσαν να τα δημοσιευσουμε σε ιστιοτοπους και να τα διαβαζαν οι αρμοδιοι τομεαρχες και υπουργοι..πανω απ’ ολα να υπαρχει πατριδα και να το επιδιωξουν και καθε κοστος

  2. Ολα αυτα θες με δυο φρεγατουλες;
   Λες και καιγονται οι Γαλλοι να μας πουλησουν και οχι εμεις να αγορασουμε ωστε να απαλλαγουμε απο τις σαβουρες..

 3. «προωθώντας μια πραγματικά κακή επιλογή (MMSC) που το ΓΕΝ έχει απορρίψει για σωρεία λόγων και αιτιών.»

  Αλλά κομματικές ιστοσελίδες τύπου ΠΤΩΣΗΣ & ΑΠΟΣΤΗΜΑ, έχουν φαγωθεί να μας πείσουν ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή και ουσιαστικά μονόδρομος!
  Έχουν να δουν πολλά ακόμα τα ματάκια μας. Ετοιμαστείτε!

  1. Όλες οι επιλογές έχουν προβλήματα και συμβιβασμούς και στις Belharra το ίδιο… στις MMSC ακόμα υπάρχουν σημαντικά θέματα και η τιμή που δίνεται 4δισ. σίγουρα θα ανέβει και άλλο με ενδεχόμενες αλλαγές που χρειαστούν και αν γίνει η ναυπήγηση στην Ελευσίνα.

   1. Εγώ θέλω ένα επίσημο αίτημα κόστους του ΠΝ προς LM για εγκατάσταση του AN/SPY6, Hull Sonar, 4xMK41 και Tomahawk (αν και αρχαίος) να γελάσουν και οι μπίντες στην Σαλαμίνα…

    1. Δεν πρόκειται να το δεις αυτό το αίτημα γιατί όλα αυτά δεν γίνεται να μπουν σε MMSC.

     Είναι θέμα φυσικών νόμων και μηχανικής.

     Και το ΠΝ το ξέρει.

     1. Αυτή δεν είναι MMSC αλλά MMSC Advanced/Extended.

      Και πάλι όμως δεν παίρνει SPY6, Tomahawk. Και οι μεταροπές Hull Sonar ανεβάζουν το κόστος πολύ.

      ΥΓ: Ήμουν σίγουρος ότι θα απαντήσεις αυτό.

 4. Αυτά να τα βλέπουν οι οπαδοί της αστερόεσσας σε τι κράτος νταβατζή έχουμε αφήσει την ασφάλειά μας!
  Ναι υπάρχει περιθώριο να πεσουν κι άλλο στην τιμή οι Γάλλοι και θα πρέπει να το εξαντλήσουμε αλλά και αυτοί θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους κάτι που φάνηκε και από το δημοσίευμα της La Tribune.

  ΥΓ Κάψτε τα ναυπηγεία Ελευσίνας!!!

  1. Ο «επενδυτής» ONEX με άγνωστο έργο μέχρι σήμερα θα κόψει ρόδα μυρωμένα μόλις διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν παραγγελίες παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες. Συνεπώς είναι θέμα χρόνου.

   1. Γιατί της κυρίας Οnex δεν την φτάνει που αγόρασε τα ναυπιγια με ένα ψωροκοματο….!!!!θέλει να πάρει και έργο από το πολεμικό ναυτικό τρωμαρα τους…..ΔΗΛΑΔΗ ΖΕΙΤΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΩΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ….ΕΜΕΊΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΓΓΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ????

   2. Η ONEX είναι εταιρία βιτρίνα.

    Πραγματικός διαχειριστής και κουμανταδόρος της ΟΝΕΧ είναι το ίδο το κράτος των ΗΠΑ.

    1. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε σάλιο από εισαγώμενο δολλάριο της U.S. International Development Finance Corporation (DFC)………………………………… Αρκετά με το σανό. Ο «θείος» θέλει με ξένο κόλυβα (δανεικά ελληνικών τραπεζών σε corporate S.P.V.) να μας χρυσο-φεσώσει με καΐκια Playmobil όπως πετυχημένα είδα που τα βάπτιζε προχθές κάποιος εδώ μέσα. Καλά, για της ισραηλινές S148 που βαπτίστηκαν Saar 72 κι από κεί «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» τρομάρα μας (!) γελάνε ρέγγες και μαρίδες. Πραγματικά πού νομίζουν ότι απευθύνονται όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι;

     1. «Πραγματικά πού νομίζουν ότι απευθύνονται όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι;»

      Στο ελληνικό πόπολο.

      Και απ’ ότι φαίνεται δυστηχώς έχουν πέραση τα παραμύθια τους.

   3. Ποιος επενδυτής αγαπητέ; Ο ανύπαρκτος με μηδενικό έργο στη φαρέτρα του που περιμένει να λάβει θαλασσοδάνεια από ελληνικές (ανακεφαλαιοποιημένες) τράπεζες; Μην περιμένετε λεφτά από το εξωτερικό και λοιπά σανά της LM. Είναι ντροπή να νομίζουν κάποιοι παπαγάλοι του Ντένη πως είμαστε όλοι αμερικανάκια! Φτάνει με το σανό. Και ψιτ, «θείο» ακόμα να μας αποδεσμεύσεις τον απλό JASSM (…) μην και στενοχωρήσεις τον κανακάρη σου τον σουλτάνο.

 5. «Παρακολούθηση προγράμματος: 60 εκατομμύρια ευρώ». δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ειναι αυτό…

  «Εγκατάσταση RAM: 90 εκατομμύρια ευρώ», φαίνεται υπερβολική χρέωση, ακόμα και αν αφορά 42 πυραύλους block 2, ας πούμε 1εκ. έκαστος!

  «FOS για τρία χρόνια: 250 εκατομμύρια ευρώ», Μήπως είναι για πέντε χρόνια γιατί παλαιότερα είχατε γράψει αν θυμάμαι καλά 50εκ ανά έτος… Αυτό σημαίνει μόνο 40εκ. ανα έτος ανά πλοίο!

  Έρευνα & Ανάπτυξη: 200 εκατομμύρια ευρώ, ας πούμε οτι καταπίνεται.

  Συνολικό κόστος όσων μας παρουσιάζεται είναι 2,830 δισ. για τα δύο πλοία.

  1. «Εγκατάσταση RAM: 90 εκατομμύρια ευρώ», το κόστος εκτιμώ ότι αφορά μόνο την διασύνδεση με το SETIS και τους αισθητήρες! Το κόστος του RAM (κάπου 30 εκ.) πρέπει να περιλαμβάνεται στα όπλα.

   «FOS για τρία χρόνια: 250 εκατομμύρια ευρώ», όταν τα συστήματα θα είναι εντελώς καινούργια και υπό καθεστώς εγγύησης. Τελικά τα Ticoderonga θα μας έβγαιναν φτηνότερα…

 6. Επειδή το σπορ της άμυνας έχει γίνει ακριβό πλεον και με εξειδίκευση, εάν θες κάποια οπλικά συστήματα και σοβαρή υποστήριξη από τη χώρα που θα πάρεις, το ορθότερων που θα μπορούσε να κάνουν ΟΛΟΙ οι κλάδοι να καταγράψουν τι θέλουν και σε ενα ποσοστο θα αγοράσεις ένα 70% τουλάχιστον από μικρά, μεσαία, μεγάλα οπλικά συστήματα. Η αποπληρωμή, το ορθότερων ή το ποιο λογικό ( μιας και πέφτει η απόφαση για εκσυγχρονισμό ενός οπλικου συστήματος) είναι να γίνει σε βάθος 20ετιας ( βλ Καναδας και υποστήριξης πλοίων).
  Σίγουρα εάν έπαιρναν τις Bell, με αυτά που δίνουν οι γάλλοι ( άντε με τη προσθήκη Ram )ευθύς εξαρχης θα μπορούσαμε να είχαμε από 6 – 8 πλοία ( ούτως ή άλλως δεν είχε και ποτέ το ναυτικό την δυνατότητα στοχοποίηση 16 στόχων και ταυτόχρονη εξαπόλυση των πυραύλων).
  Επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε μια υπέρ μοίρα rafale με όλα τα συναφή για το τι συνοδεύει μια αγορα ενός μαχητικου.
  Τα ίδια θα μπορούσαν να ισχύσουν και για το ΣΞ.
  Από κει και πέρα υπάρχουν τα αντισταθμιστικά οφελει, βοήθεια για στήσιμο αμυντικής βιομηχανίας και συνεργασία σε βιομηχανικό επιπεδο στον τομέα της άμυνας, πέρα το ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε και ένα Κένταυρο, και σίγουρα να είχαμε και δωρεάν μεταχειρισμένο ή μη υλικό.
  Είναι σκέψεις που σίγουρα είναι κόκκινες γραμμές για στρατιωτικούς και πολιτικούς, αφενός λόγο ανικανότητας αφετέρου λόγο μιας καλοβολεμενης ζωης και νοοτροπίας.Αλλωστε ποιος θέλει να είναι ο κακός και ο δαχτυλοδεικτουμενος ;

  Υγ: Αν γίνεται να αντικατασταθούν οι ξενόγλωσσο ορισμοί και λέξεις με ελληνικά, είναι δύσκολο και θα γίνει μπέρδεμα αλλά σε ένα ποσοστό 90% τουλάχιστον νομίζω ότι μπορεί να γίνει, έχει καταντήσει κωμωδία ( για μένα τουλάχιστον ).

  Υγ 2: Εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η λογική απ’αυτούς που παίρνουν αποφάσεις, πάντα τέτοια άρθρα θα έχουμε να μας απασχολούν και το τι φταίει.

 7. Εξαιρετικό άρθρο για το θέμα!

  Προφανώς υπάρχουν αρκετοί χρήσιμοι ηλίθιοι να πιστεύουν πως εάν αγοράσουμε 2 φρεγάτες θα έρθουν οι γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς τους γείτονες!
  Μήπως να ζητάγαμε και κάλυψη από τη πυρηνική δύναμη των Γάλλων>
  Οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι άσχετοι αγαθοί ερασιτέχνες
  η
  προσπαθούσαν να βάλουν τρικλοποδιά στο πρόγραμμα ώστε να μην ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και να πάμε προς συμβιβασμό με τους γείτονες
  Αυτούς τους λένε ΠΡΟΔΌΤΕΣ μήπως??
  Διάλεκτε!!

  Οι δε γάλλοι το τραβήξανε με τις τιμές
  200+ κόστος ερευνας και ανάπτυξης σε μας γιατί???
  Για να βάλουν 2 επιπλέον vls και ένα ram στη πρύμνη?
  κόστος παρακολούθησης 60 mil
  Αυτά μπορεί να κοπούν!!!
  αλλα πάλι είναι πολλά τα λεφτά για μονο πλοία

  1. δεν ειναι ετσι ακριβως οπως τα γραφει ο αρθρο …πρωτα πρωτα τα κοστη ερευνας κλπ…εχουν μεσα και δικαιωματα της ελλαδος …δηλαδη σε περιπτωσεις πωλησεις φρεγατων η ελλαδα περνει μεριδιο κερδους ..αντιστοιχο υπαρχει π.χ. στα 214 με τους γερμανους ….νομιζω οτι πρεπει να ειναι και αρκετα μεγαλο και ειναι μια παραχωρηση των γαλλων ..εφοσον απο την πλευρα και εμεις βοηθαμε ενα προτζεκτ ….τα υπολοιπα ειναι φυσιολογικα κοστη για το μεγεθος και την ποιοτητα του πλοιου …

 8. Έγραφα πριν πολυυυυ καιρό και χωρίς να έχω τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα στην διάθεσή μου:

  «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει…υπάρχουν πλέον λύσεις στον ορίζοντα που δεν υπήρχαν λίγο καιρό πριν.

  πχ

  Η Naval Group πλέον σκέφτεται σοβαρά την παροχή λύσεων τετράδας Α/Α πυραύλων ανα κελί ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές σχεδιάσεις καθώς είναι στο μόνο που τελικά υστερεί μετά και την παροχή γαλλικών “FMS”. Πέρα από τους Camm κάποιοι λένε και για πιστοποίηση των ESSM/Mk41.
  Είναι κατανοητό ότι το να προβείς σε μια πιστοποίηση για 4 πλοία είναι ασύμφορο όμως:

  Με την απόκτηση δυνατότητας τετράδων Α/Α πυραύλων οι Belharra είναι πλέον απο τις καταλληλότερες να αναλάβουν χρέη και ως φρεγάτες γενικής χρήσης.

  Με βάση τα όσα ξέρουμε μια παραγγελία των 10 φρεγατών γαλλικής διαμόρφωσης (σοναρ τρόπιδος/vds, SeaFire 500 ,Setis, τορπιλοσωλήνες/τορπίλες,2x20mm nexter,otomelara 76mm, 8xExocet mm40bl3, 2xΑ50 sylver, 16 Αster30) θα κόστιζε περίπου 450-470εκ ευρώ, ας τα κάνουμε 500 στρογγυλά.Προσθήκη RAM, Strales σε όλα τα πλοία περίπου 50εκ/φρεγάτα σύνολο 550εκ ευρώ.

  Έστω ότι θέλουμε έναν στόλο 4AAW/10 Γ/Χ φρεγατών ο οποίος νομίζω ότι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μας.

  Σενάριο 1: Υιοθέτηση των CAMM

  6 Belharra γενικής χρήσης με 1xΑ50 sylver x 32 CAMM και η υπόλοιπη διαμόρφωση ως έχει (6 εκτοξευτές Α50+48 aster30 περίσσευμα) ή 2xA50 ως έχουν με 64 CAMM (48 aster30 περίσσευμα).

  Κόστη: 32Camm με 1,5εκ ο πύραυλος 48εκ, 64Camm 96εκ. Μείον 16Aster30 με 2,8εκ ο πύραυλος 45εκ.

  Εκτιμώμενο συνολικό κόστος : 550-600 εκ ευρώ ανά φρεγάτα με τα όπλα της.

  Πλεονεκτήματα: Κορυφαίες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, εκτόξευση δυνατοτήτων του ΣΑΕ και τρομακτική σε σχέση με τώρα επίγνωση της τακτικής κατάστασης με 10 ραντάρ SeaFire500 ανα πάσα στιγμή στην επικράτεια.Δυνατότητα κατάδειξης στόχων ή/και κατεύθυνσης πυραύλων από άλλα πλοία εφόσον απαιτηθεί(πχ μια φρεγάτα γενικής χρήσης να κατευθύνει έναν aster30 που έχει εκτοξεύσει μια φρεγάτα AAW).
  Τέλος με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των περίπου 35-40εκ ευρώ ανα πλοίο προσθέτουμε 8 επιπλέον Exocet mm40 bl3 για ένα σύνολο 16 βλημάτων ανά πλοίο για να γίνουν και κορυφαία στο AsuW κομμάτι.

  4 Belharra AAW με 3xA50 για 20xAster30+16xCAMM συν 1xΑ70 για 8xMdCN και τα υπόλοιπα ως έχουν.
  (προσωπικά θα έλεγα ναί στον Α70 αλλά θα προτιμούσα αντί για MdCN φόρτωμα με επιπλέον Aster30 για σύνολο 28 πυραύλων και μελλοντικά Aster30 block1 NT ή/και FC/ASW)

  Κόστη: 4 έξτρα Aster30 με 2,8εκ/πυραυλο= 11εκ, 16xCamm με 1,5εκ/πυραυλο=24 εκ, 8xMdCN με 6εκ/πυραυλο=48εκ, 1xA50 20εκ,1xA70 25εκ

  Εκτιμώμενο συνολικό κόστος: 680-700εκ ευρώ ανα φρεγάτα με τα όπλα της.

  Πλεονεκτήματα: Ήδη γνωστά και χιλιοειπωμένα συν την καλύτερη αυτοπροστασία του σκάφους με τους αυξημένους Α/Α πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

  4 MEKO up by Naval Group με NS-100, Setis,link 16, 1xA50 sylver (απο τα περισσευούμενα των belharra αναλόγως της τελικής διαμόρφωσης) για 32xCAMM, 1xRAM, έξτρα 8 (σύνολο 16,αλλά αν υπάρχει χώρος γιατί όχι και 24) Harpoon απο τις αποσυρόμενες S.

  Κόστη: Περίπου 100εκ ευρώ ανά φρεγάτα.

  Πλεονεκτήματα: Τυποποίηση με τις Belharra, σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας ώστε τα πλοία να μην δρουν μόνο επικουρικά, αναβάθμιση της επιχειρησιακής ζωής για τουλάχιστον μια 20ετία.

  Σενάριο 2: Υιοθέτηση των ESSM

  Όπως και τα παραπάνω με μικροδιαφορές στην εγκατάσταση των εκτοξευτών (οι τιμές των πυραύλων CAMM και ESSM έχουν υπολογιστεί σχεδόν το ίδιο)

  Το κόστος πιστοποίησης των CAMM ή ESSM στο Setis εφόσον μαθευτεί επιμερίζεται σε 14 πλοία…

  Γενικό σύνολο: 6,8 δις ευρώ με ορίζοντα 20ετίας (340εκ το χρόνο) για 14 φρεγάτες με πλήρη αντικατάσταση των S,τις MEKO σημαντικά αναβαθμισμένες και σε ισχύ πυρός εκτός των ηλεκτρονικών, συν μία φρεγάτα παραπάνω απο την σημερινή οροφή.

  Πλεονεκτήματα: Ένας ανάδοχος που με βάση το τεράστιο πακέτο μπορεί άνετα να πιεστεί να ρίξει σημαντικά τις τιμές (νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτή μια μείωση των 500-600εκ ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε μια πιθανή αγορά ΤΠΚ απο τον ίδιο), σε τέτοιο ναυπηγικό πρόγραμμα θεωρώ σίγουρη την απόκτηση υποκατασκευαστικού έργου από ελληνικές εταιρείες και δεν εννοώ μόνο την ναυπήγηση, τέλος σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων του π/υ του ΠΝ απο τα χαμηλά κόστη χρήσης/τυποποίησης των νέων φρεγατών με τα περισσευούμενα κονδύλια να αυτοχρηματοδοτούν ένα μέρος του προγράμματος(πχ 20-30 εκ ευρώ το χρόνο).»

  Πόσο έξω έπεσα? Τα 500-600εκ της έκπτωσης? Οκ…
  Και πάλι όμως με 6,8δις θα είχαμε τελειώσει με το ΠΝ (δικό μας αλλά και κυριότερα των τούρκων) για τα επόμενα 20 χρόνια.

  1. Θα τα δουν οι Αμερικάνοι όλα αυτά τα σωστά τα γράφεις και θα φρικάρουν με το Π.Ν. να γίνεται «γαλλικό».

   Και θα ενεργοποιήσουν «αντίμετρα».

    1. Προφανώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο των όπλων στην Ελλάδα παράλληλα στον έλεγχο της πολιτικής, για να διατηρηθούν οι πολυσυζητημένες ισορροπίες στην περιοχή, και φυσικά για να έχουν το πόδι στην πόρτα της ελληνικής αγοράς, αφού σε ισχυρότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί σημαντικά η πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές…
     Για αυτό ενθαρρύνουν τους Τούρκους να συνεχίζουν την επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αφού έτσι σε συνδιασμό με ενέργειες της διπλωματίας στο παρασκήνιο πιέζουν για συνεχόμενες αγορές πανάκριβων όπλων…

  2. Μπράβο ρε συ. Όχι μόνο για την πρόταση, αλλά και για την γλώσσα, Επιτέλους ένας άνθρωπος που το λέει όπως θα έπρεπε!

   σόναρ τρόπιδος

   Δεν στέκομαι στην αρχαία μορφή (η τρόπις – της τρόπιδος) – δεν είμαι καθόλου αρχαιολάγνος, αλλά στην ακουστική αισθητική «της τρόπιδος» vs «της τρόπιδας» που είναι μία τεχνητή καθαρευουσιάνικη λέξη η οποία δεν έχει περάσει απ το αισθητικό φίλτρο καλαισθησίας των προγόνων μας. Τοσο άσχημη που οι περισσότεροι ασυναίσθητα λένε «της τροπίδας» γιατί το «της τρόπιδας» απλά δεν τους βγαίνει. Καιρός να την αποβάλουμε.

 9. Μάλλον δεν κατάλαβες πως το πρόγραμμα έχει τελειώσει για το άμεσο μέλλον
  Οι τιμές που γραφεις είναι εκτος πραγματικότητας
  Οι Γάλλοι το δικό τους πλοίο το πληρώνουν 800mil euro each!

  Όπως διαβάζεις το ίδιο περίπου μας χρεώνουν και εμάς οποτε μην ακούσω πάλι περί ΦΠΑ klpa

  Οι ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς είναι γύρω στα 500mil το χρόνο -250mil for f16v
  Έχει δηλώσει κανένας πως θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες?

  Ποίες θα κοπούν τότε? Η θα αυξηθεί η φορολογία?

  Κάντε τις προτάσεις σας με βάσει τα παραπάνω νούμερα

  Οτιδήποτε άλλο είναι εκτος πραγματικότητας όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις

  1. Eνα απλο, για τους βουλευτές μείωση των μηνιαίων μισθών επιδομάτων και ότι άλλο υπάρχει από 10.000 που είναι ( εάν δε κάνω λάθος ) στα 5000 ευρό. Μείωση προσωπικού ΕΔ, σίγουρα μείωση ορόφων, κλείσιμο στρατοπέδων ( άχρηστων φυσικά ) ξανασυμμάζεμα του δημοσίου τομέα, το μπόνους ( που γνωρίζω τουλάχιστον ) κλείσιμο των ΕΛΤΑ που βγαίνουν μείον 240εκ το χρόνο. Να κρατήσουν μόνο Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα και Κρήτη, από ένα μαγαζί ΜΟΝΟ. Για αρχή θα συμφωνούσες ; Α αυτός που ήταν στην ΕΑΒ; με πλαστό πτυχίο του ζήτησαν τα χρήματα πίσω ;

   1. Μα πως θα ζήσουν και οι βολευτές με κάτω 10000 το μηνα μου λες??

    Στα σοβαρά:

    Η κρίση έπρεπε να γίνει ευκαιρία ριζικής αναδιοργάνωσης των ενοπλων δυνάμεων πέρα του ευρύτερου δημοσιου τομέα

    Από τα 4.2 billion της άμυνας τα 3.2 πάνε για μισθούς και συντάξεις
    τα υπόλοιπα μοιράζονται σε λειτουργικά και εξοπλιστικά

    Τεράστιο αριθμό στρατοπέδων σχηματισμών μοντάν μονο και μονο για δικαιολογούνται οι βαθμοί και οι καρέκλες

    Δεν βλέπω ουδεμία θέληση για να προχωρήσουν οι αλλαγές που γραφεις διότι είναι απωλεια ψήφων

    1. «Η κρίση έπρεπε να γίνει ευκαιρία ριζικής αναδιοργάνωσης των ενοπλων δυνάμεων πέρα του ευρύτερου δημοσιου τομέα»

     Η κρίση έπρεπε να γίνει ευκαιρία ριζικής αναδιοργάνωσης ολόκληρου του Ελληνικού Κράτους!

     Αλλά τις αλλαγές τις κάνουν κυρίως οι νέοι, και από αυτούς κυρίως οι έξυπνοι και μορφωμένοι.

     Όταν όμως φεύγουν 500.000+ νέα μυαλά για έξω, δεν μένουν και πολλοί για να γίνει σοβαρή αλλαγή μέσα.

   2. Πραγματικά πιστεύεις ότι οι βουλευτές παίρνουν μόνο 10.000 € το μήνα;;; Όσο παίρνει ένας διευθυντής μεγάλης εταρείας;
    Αυτά είναι τα «επίσημα» με τα οποία πληρώνουν το κυλικείο…

  2. CK

   Αυτά μόνο μην τα ξεχνάς όταν σχολιάζεις για F-35 και LCS που θέλεις να αγοράσουμε στο ορατό μέλλον.
   Επειδή αλλιώς όλη η επιχειρηματολογία σου περί έλλειψης πόρων καταρρέει η καταντάει γραφική και στημένη.

   1. @Ndgi
    Τα xv γράψει και στο ξαναγράφω
    Τα F35 πρέπει να το σκεφτούμε μετά από καμια δεκαρια χρονια και βλέπουμε
    Για το LC
    Εάν οι αμερικανοι κάνουν καμια χρηματοδοτική πρόταση αποδεκτη από εμάς για τις MMSC δεν θα μας έπεφτε άσχημα να πάρουμε στο ΤΖʼΜΠΑ η σε συμβολική τιμή κάποια από τα LCS
    Όχι τα αρχικά που τα χαν ως πρότυπο δοκιμων
    Μην επαναλαμβανόμαστε και ζαλίζουμε τα mezea του Διγενή!!

    1. Αυτή είναι η άποψη σου οπότε το «πρέπει» σηκώνει πολύ συζήτηση η και καθόλου για τους λόγους που έχουν αναφερθεί ήδη απο αρκετούς συνομιλητές.

     Όσον αφορά το θέμα χρηματοδοτική πρόταση για LCS, θα σε παραπέμψω σε απάντηση που σου έδωσα σε προηγούμενη συζήτηση που είχαμε πρόσφατα σε σχετικό άρθρο. Για να μη τα ξαναγράφω εδώ.

     https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-pragmatikotita-to/#comment-31033

 10. Θα πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε τον αρθρογράφο, ότι χαλάει επειδή τους ζητάμε να πολεμήσουν για εμάς.
  Καλό είναι να μας εξηγήσει όμως, τί σημαίνει αυτό το «να πολεμήσουν για εμάς».
  Μήπως (σε περίπτωση ανταλλαγής πυρών) τη χρήση πληροφοριών από τους Γαλλικούς δορυφόρους;
  Μήπως να μας παραχωρήσουμε FREMM ως «ενδιάμεση λύση’;
  Φαντάζομε, ότι δεν τους ζητήσαμε και να βομβαρδίζουν καμιάΤ ουρκική βάση.
  * Άσχετο. Παρήγγειλε ο Χαφτάρ Μπελάρα;

 11. Ζητάμε -αν επιβεβαιωθεί- να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν ΜΕ εμάς και όχι για εμάς. Όπως και αυτοί ζητούν να πολεμήσουμε ΜΕ αυτούς στο Μάλι (σύμφωνα με δημοσιεύματα) και όχι να πολεμήσουμε για αυτούς στο Μάλι.

  Επίσης το ότι η τιμή είναι αλμυρότατη είναι σαφές και παρότι προτιμώ Belharra δε θα την ήθελα σε αυτή την τιμή. Καλύτερα 20 F-35 με JSM. Οι Γάλλοι πρέπει να πάρουν τον Σκαραμαγκά και να επενδύσουν (βιώσιμες θέσεις εργασίας) στην Ελλάδα διαφορετικά δύσκολο μου φαίνεται το deal και στην καλύτερη να ζητήσουμε για αργότερα την επιμηκυμένη έκδοση – δηλαδή καλό 2030.

  1. Aυτα δεν ειναι σοβαρα πραγματα, επειδη μας ειπαν να πολεμησουμε στο Μαλι, σαν αντιπροταση βθεσαμε ορο σε περιπτωση συρραξης με την Τουρκια να ερθουν να πολεμησουν μονο με την αγορα δυο πλοιων. Πραγματικα ευχομαι να μην ισχυει αυτο…ποσο ξεφτιλα ποια.

   1. Εγώ θεωρώ πως οι Γάλλοι δεν παίρνουν το Σκαραμαγκά (όπως θα θέλαμε) και για αυτό θα χάσουν το συμβόλαιο ΣΥΝ την αδιανόητη τιμή των 3 δις για 2 πλοία. Εμείς προτιμάμε ναυπήγηση πλοίων εδώ και όχι τη βιωσιμότητα των γαλλικών ναυπηγείων.

   2. Το να μας ενημερώσουν για όσα «βλεπουν» οι δορυφόροι τους, είναι «να πολεμήσουν για εμάς»;
    Το να μας δώσουν δύο FREMM ως ενδιάμεση λύση είναι «να πολεμήσουν για εμάς»;
    Το να χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά τους για να «τυφλώσουν¨ κάποια ραντάρ (όπως έκαναν… άγνωστοι και βομβάρδισαν Τουρκική βάση στη Λιβύη) είναι «να πολεμήσουν για εμάς»;
    Εκτός φυσικά και αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να ξεσηκώνονται κάποιοι, υιοθετώντας οποιαδήποτε φήμη ή «φήμη».

 12. Δεν με εκπλήσσει η αναξιοπρέπεια της πρότασης προς τους Γάλλους. Αναλογιστείτε εάν αυτό ομοιάζει συμπεριφορά προηγμένου δυτικού κράτους ή τριτοκοσμικού.

  Η μη άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και η επιλογή οπλικών συστημάτων που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική αμυντική θωράκιση των ελληνικών θαλασσών της Ν.Α Μεσογείου θα αποτελέσει ταφόπλακα στην ελληνική Α.Ο.Ζ και την αρχή του τέλους του ελληνικού κράτους όπως το γνωρίζουμε.

  Τα πράγματα είναι απλά. Είτε η Ελλάς θα αναδειχθεί στη κραταιά ναυτική δύναμη της περιοχής αρνούμενη την ναυτικοποίηση της Τουρκίας, ή θα υποχωρήσει παραδίδοντας ζωτικό χώρο εις αυτή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Ελπίζω αυτό να το αντιλαμβάνονται όσοι είναι είς θέση και δύνανται να κινήσουν τις εξελίξεις διότι οι περισσότεροι εξ ημών διαθέτουμε απλώς τη δύναμη της ψήφου μας, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται δια της αθρόας εισροής εποίκων με φρόνημα προσφιλέστερο στο χαλιφατικό όραμα των εν θεό αδερφών τους παρά στις αξίες του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

 13. Γιατί να μην πληρώσουμε τα κόστη ανάπτυξης; Όταν ζητάς επιπλέον πράγματα τα πληρώνεις. Και οκ δεν θέλεις να πληρώνεις R & D στη δική σου αμυντική βιομηχανία (λόγω φτήνιας ή λόγω ανικανότητας οργάνωσης κλπ) αλλά δεν μπορείς να κάνεις κουμάντο και στις άλλες βιομηχανίες που έχουν τους κανόνες τους. ΠΧ τα ΗΑΕ δεν πλήρωσαν κόστη R & D στα block 60; Γιατί στην Ελλάδα είμαστε τόσο ζητιάνοι;

  Τελικά το Πολεμικό Ναυτικό δικαιώνεται γιατί λέει στην πολιτική ηγεσία ότι θέλει όπλα (Scalp Naval) και αισθητήρες. Προφανώς αυτά κοστίζουν. Αν δεν θέλεις να πληρώσεις, τότε βολέψου με τους Θεμιστοκλήδες και άντα γειά.

  1. Φιλε μου κοστη R&D για ποιο πραγμα ακριβως? Για τα εξτρα κελια για τα οποια ειναι σχεδιασμενο ΗΔΗ το πλοιο να φερει και RAM το οποιο *φοραγε* ΗΔΗ το πλοιο σε μακετες που εχουμε δει στο παρελθον? Μην τρελαθουμε

   1. Δεν αλλάζει το κέντρο βάρους με προσθήκες extra όπλων; Η/Μ ; Λογισμικό; Δεν είναι όλα plug n play. Βάλε και τον ΦΠΑ τον οποίο κανονικά πληρώνεις σε G-2-G προμήθειες και τον οποίο χαρίζουν οι Γάλλοι.

    1. G-164g Ag-Cat

     Η ισορροπία επιρεάζεται νομίζω όντως με την προσθήκη η και αφαίρεση συστημάτων.
     Για τις φρεγάτες Στάνφλεξ της Δανίας θυμάμαι αναφορά σε γενική παρουσίαση του πλοίου που έλεγε ότι όταν το CIWS Millenium που φέρει επάνω στο υπόστεγο αφαιρείται για συντήρηση μπαίνει ομοίωμα ανάλογου βάρους και μεγέθους στο σημείο, επειδή επιρεάζεται η ισορροπία του πλοίου αν αφεθεί η θέση κενή όσο θα είναι το σύστημα στο συνεργείο για συντήρηση η επισκευή.

    2. Φιλε μου δεν υπαρχουν 290εκ Ε ΕΞΤΡΑ για ενα πλοιο το οποιο ειναι σχεδιασμενο «provision for 4 VLS SYLVER, but not fitted with in French service» . Στηνεις την μακετα σου στα euronaval με 4 vls & RAM και οταν το παραγγειλει ο πελατης του λες δωσε αλλα 290εκ γιατι καποιος αλλος (Γαλλος) το παρηγγειλε αλλιως?
     Περα απο το οτι ειναι εκτος πραγματικοτητας τα ποσα.

     1. Οποτε αν καποιος πελατης δεν θελει ραμ θα πληρωσει το rnd ετσι κ αλλιως….οχι κ λογικο ετσι

     2. @Ο ασχετος

      Ναι φιλε μου να το πληρωσει….Στην τελικη πληρωνει το οτι μπορει στο μελλον οποτε θελει να το κοτσαρει πανω. Μετα βεβαια η εταιρια αφαιρεσε το RAM απο τις μακετες και σε καποια φαση το ειδαμε με Millenium η και τιποτα…Οπως και να εχει ειναι μεγαλο το ποσο για R&D.
      Αυτο εννοουν οι περισσοτεροι σχολιαστες για *δυσκολους/δυστροπους* Γαλλους και οι περισσοτεροι τους κατηγορουν αυτοματα για φιλοαμερικανακια. Μαντεψε ποσο χρεωνει η SAAB για integration του ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θες να βαλεις πανω και γινεται τεχνικα….
      Για αυτο θα δεις SAAB 9LV και Gripen με οποιας χωρας μπορεις να φανταστεις τα οπλα/ηλεκτρονικα πανω.Ευρωπαικα,Ισραηλιτικα,Αμερικανικα.

     3. Αγαπητε αν πχ το rnd ενος γαλλικου συστηματος το οποιο εμεις δεν θελαμε στην διαμορφωση μας ηταν μεσα στο κοστολογιο θα τους ειχαμε λιντσαρει τους γαλλους
      Τωρα αν θες σουηδικες τιμες παρε σουηδικο συστημα

 14. Επιτελούς ένα άρθρο που βάζει στην σωστή διάσταση το σίριαλ αγοράς φρεγατών από την Γαλλία και ως προς την λάθος διαπραγμάτευση και τον αριθμό των σκαφών, και ως προς τα οικονομικά, και ως προς την σημασία απόκτησης και έλεγχου προηγμένων συστημάτων και όπλων και ως προς την πάγια πολιτική των ΗΠΑ .

 15. Πολυ σωστα εστιαζεται το προβλημα στα οπλα των πλοιων που η» σουπια» της Πρεσβειας βγαζει φλυκταινες και προσπαθει να μπλοκαρει με καθε τροπο (οι Σκαλπ Naval εχουν διπλασια εμβελεια, ειναι 8 σε καθε πλοιο και μπορουν να χτυπησουν οπουδηποτε οποτεδηποτε).
  Εαν τελικα το ακυρωσαν το προγραμμα ισοδυναμει με το εγκλημα της εσχατης προδοσιας και αυτο θα αποδειχθει αμεσα με την επερχομενη συγκρουση η στησιμο για διαπραγματευση (ποσα ανταλαγματα θα μπορουσαν να ειχαν εξασφαλισθει; 1-2 FREEM λιγες τορπιλες κλπ).
  Το κυριοτερο ομωςειναι η διαθεση και η αποφασιστικοτητα για υπερασπιση της Πατριδας και οχι η αναζητηση προστατων που αλλωστε ειναι συνηθεια των επι χρημασι εκδιδομενων.

  1. «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πακέτο αυτό είχαν πρόταση ισοδύναμη του Scalp Naval (όχι στρατηγικό όπλο) η οποία ήταν και μάλιστα άμεσα προσβάσιμη από το πολεμικό ναυτικό.»

   Και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τον Μάιο του 2020 θα έρχονταν ΑΒ ή TICO.
   Βρίσκονται τώρα στον πάτο του Αιγαίου και περιμένουν πότε θα γίνει το ΜΠΑΜ με την Τουρκία για να αναδυθούν και να συνδράμουν.

   Τα MMSC δεν παίρνουν όπλα ισοδύναμα του Scalp Naval.
   Όυτε καν τα FFG(X) δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.
   Πως θα διαθέσουν όπλο ισοδύναμο του Scalp Naval και μάλιστα άμεσα προσβάσιμο από το ΠΝ; Μαγικά;

   Δεν ξέρω πόσο πολύ κρίσιμοι, χρήσιμοι και καθοριστικοί θα είναι 16 Scalp Naval σε μία ένοπλη σύραξη με την Τουρκία, αλλά αμάν πια με αυτές τις πληρωμένες «πληροφορίες»!

   1. Τον LARSM προτείνουν να εκτοξέυτε απο τον ΜΚ41 των αλουμινόχαρτων.
    Με εμβέλεια κάπου ανάμεσα στα 400-500 χιλιόμετρα δεν είναι άσχημος.
    Το θέμα είναι οτι αν πάρει αντι για 8απλό τον 16απλό ΜΚ41 το πλοίο δεν θα είναι αεράμυνας περιοχής.
    καθώς θα ρίχνει 8 LARSM+ 32 ESSM2+ 8 Harpoon.
    Ερωτηματικό αν ο LARSM με την μεγάλη εμβλέλεια μπορεί να χτυπήσει και στόχους εδάφους. Θα ξεπεράσει το 1 δις το κάθε αλουμινόχαρτο και δεν θα έχει ούτε
    έναν SM-2.

 16. Παιδιά να κάνω μια ερώτηση!!!
  Πιστεύεται οτι αν και όταν αγοράσουμε F35 αυτά θα πολεμήσουν με τους απέναντι;
  Το αεροπλανάκι είναι τηλεκατευθυνόμενο, οτι πουν οι αμερικάνοι θα κάνει και εκτός απο αυτό τι όπλα θα είχε αυτό;
  Πιστεύεται οτι θα τα αποδέσμευαν όλα; Στο θέμα με τα όπλα μόνο οι Γάλλοι τα δίνουν όλα!!! Αν πας στον Αμερικάνο και τον πεις θες αυτο θες εκείνο, θα σου πουν οτι θα είσαι καλύτερος απο το Χανουμάκι και δεν μπορώ να στο δώσω, αλλά αν η ελλάδα ήταν δίπλα στην Κίνα μια χαρά θα στα έδινε και σχεδόν ΤΣΑΜΠΑ.
  Αν κάνω λάθος διαψεύστεμε σε όλα!!!
  Αυτό θα ανατρεπώταν μόνο αν είχες παντελονάτους αρχηγούς (Αστείο για την Ελλάδα βέβαια)

  1. Προσωπική εκτίμηση: Η ΠΑ πρέπει να κινηθεί προς το Rafale F3/F4. Τα Φτου 35 είναι μια χίμαιρα. Επίσης, είναι αδιανόητο η αποτρεπτική ισχύς μιας χώρας να στηρίζεται στα κέφια του «θείου». Παρεμπιπτόντως, που είναι τα όπλα μέσου (όχι μακρού) πλήγματος για το αμερικανικό σκέλος της ΠΑ; Ούτε SLAM δεν μα αποδεσμεύουν! Μάθετε και αυτό! Καλά για JASSM, JASSM-ER, SLAM-ER ούτε καν λόγος. Τώρα τελευταία, μάλιστα, ακούγονται διάφορα και περί μη αποδέσμευσης των απλών (μικρού μεγέθους) SDB. Κάποια καλά πουλάκια στο ΓΕΑ διασπείρουν φήμες πως άτυπα έγινε ερώτημα και ήρθε αρνητική απάντηση…………………. Είπαμε, ούτε αφρικανική αποικία του 18ου αιώνα!

   1. Επισημο αιτημα δεν καναμε ποτε αγορας των οπλων που αναφερεις οποτε οσα διαδιδει καθε παραμυθας στο διαδικτυο μας ειναι αδιαφορα .Ουτε Slam ζητησαμε ποτε εκτος των Jassm σχεδον δεκα χρονια και πριν και αρνητικη απαντηση τοτε.
    Σημερα δεν θα ισχυει το ιδιο αφου το οπλο δεν διαταρασσει καποια ισορροπια και εχει εξαχθει σε πολλες χωρες .

   2. ALEX1950

    Σε περίπτωση που αναφέρεσαι στο όπλο StormBreaker, η πιστοποίηση στο F-35 υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η να ξεκινήσει απο το 2025 και μετά, αφού αυτή την στιγμή το αεροσκάφος δεν πληρεί κάν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες πιστοποίησης, ενώ η πρώτη άφεση του όπλου απο αεροσκάφος F-18 προγματοποιήθηκε φέτος τον περασμένο μήνα.

    https://theaviationgeekclub.com/gbu-53-b-stormbreaker-sdb-ii-completes-first-guided-release-from-us-navy-f-a-18-super-hornet/

    Συμφωνώ πάντως ότι αν υπάρξει η δυνατότητα να αγοραστεί ΝΜΑ θα έπρεπε να μας απασχολεί το Rafale αντί για αυτό που θέλουν να προτείνουν η να επιβάλουν οι αμερικάνοι στην Ελλάδα.

 17. » Για χιλιοστή φορά θα ξανά γράψουμε το αυτονόητο: πως δεν είναι μόνον η πλατφόρμα αλλά τα όπλα που φέρει αυτή. Και προφανώς προκαλεί σε πολλούς πονοκέφαλο η ύπαρξη ελληνικών Scalp Naval ή Aster 30 ανώτερων των Αμερικανικών βλημάτων SM-2. «

  BINGO !!!

  και μας παρουσιαζουν τον SM-2 κι τους ESSM (νεα εκδοση των RIM ) ως οπλα που θα κανουν την διαφορα !!

  Οι γιακνιδες πιστευουν πως ειμαστε σαν τα μουτρα τους, κι πιστευουμε την καθε να μην πω τι.

  Τα δευτερα – ESSM – τα παρουσιαζουν ως Αεροπορικη Αεραμυνα μεσαιας καλυψης!! ΠΟΙΑ;; αυτα που ΔΕΝ υπερβαινουν τα 50 χιλιομετρα;;;;;;;;;;

  Τα πρωτα γραφουν οι μπουφοι, πως ειναι game changer !!! ΠΟΙΟ ρε ΒΛΑΞ αμερικανακι;; αυτο που δεν υπερβαινει τα 180 χιλιομετρα;;;;;;;;;;

  Το Γαλλικο Scalp naval, το οποιο θα ηταν εντος του οπλοστασιου των Γαλλικων νεων φρεγατων, εχει επιχειρησιακο βεληνεκες 968+ χιλιομετρα !!!!!! Με ενα ολοκληρο καινοτομο πακετο ηλεκτρωνικων αισθητηρων κι ικανοτητων !!

  να πιασουμε τους νεους ASTER, που χρησιμοποιουν ΔΙΠΛΟ προωθητικο συστημα βλεπε στερεα χημικα καυσιμα ΚΑΙ τεχνολογια RAMJET;;; Τα οποια δινουν ικανοτητες ωστε να αλλαζουν πορεια σε κλειστες γωνιες υπο μεγαλη πιεση σε g συν να μπορει να γινει δευτερος προγραμματισμος προς αλλο στοχο εν μεσω πτησης τους;;;
  Το SM-2 πιανει ταχυτητα 4 mach & Aster 30 πιανει ταχυτητα 5 mach

  Μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ τα αμερικανακια νομιζοντας πως ειμαστε σαν κι αυτα μεσα απο τον ΒΟΘΡΟ του Washington DC !

  1. Ο SM2 είναι αντιαεροπορικός και ο Scalp επιφανείας. Προσοχή μην τα μπερδεύετε…Φυσικά ο SM2 180χλμ δεν πάει, μαξ 150χλμ και για πολλά απο τα τελευταία ευθεία…σαν να κάνεις προσκόπευση με τορπίλη του Β΄ΠΠ
   Απο κει και πέρα το λέω τόσο καιρό ότι ο Aster είναι απο τους καλύτερους ΑΑ πυραύλους παγκοσμίως.

   1. Δεν συγκρινω τον υποηχητικο scalp με τον SM-2 αλλα με τον aster 30 οπου εχουν τον ιδιο σκοπο.

    γραφω για τον scalp, επειδη συμπεριλαμβανεται ως τακτικο οπλο απο τους Γαλλους στην συμφωνια, κατι που ΔΕΝ παρεχουν οι αμερικανοι.

    Αρα, οι μεγαλοστομιες τους για τις MMSC, ειναι τακτικες αμερικανικες που θυμιζουν πωλητη σε μαντρα αυτοκινητων.

   2. Ετσι ειναι.

    Aster ειναι μια ευελικτος πυτραυλο μεταφορα του χτυπηματος.

    να προσθεσω, πως ΕΑΝ ειχαμε επιλεξει τα Γαλλικα rafale θα ειχαμε χρηση σε ενα αποτελεσματικο κι υψηλης τεχνολογιας κι ικανοτητας πυραυλο αερος αερος περα του οριζοντα meteor & IRIS-T μαζι κι την νεα εκδοση Επιφανειας αερος IRIS T- SL!

    1. Εδώ δεν έχουμε να συντηρήσουμε το 30etes Fitaki 128 mas και κοιτάμε τις νέες BMW και MERCEDES στις αντιπροσωπείες!!

     Σε αυτή τη κατάσταση βρισκόμαστε

     Επαναλαμβάνω πως τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι συγκεκριμένα και ουδεμία πρόθεση αύξησης των αμυντικών δαπανών έχει ανακοινωθεί!!

     Ο ένας ASTER 30 πάει κοντά στα 2-3 3mil όσα σχεδόν διατίθενται για τη συντήρηση του στόλου το 20 κατά dr
     https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-me-molis-4-ekatommyri/

     Ρεαλιστικές προτάσεις παρακαλώ!!!

     1. Συμφωνω σε απολυτο βαθμο.

      Αφου δεν προκειται να ερθουμε σε μια διαχρονικη συμφωνια οπου θα λαβει μερος και ο Ελληνικος Αμυντικος βιομηχανικος τομεας, σε μια συμφωνια που θα εχει 20-30 χρονια συνεργασιας, ειτε με Γαλλους ειτε με τους ΟΥΣΑ, τοτε πρεπει να γινουμε εσωστρεφεις με την εποικοδομητικη ερμηνεια του ορου αυτου.

      Να ανεβασουμε τη διαθεσιμοητα περα του 80% – οσο γινεται δυνατον τουλαχιστον – οριζοντια σε ολους του κλαδους (απο συστηματα, υποοσυστηματα, υλικα καυσιμα πρωτες υλες, κλπ) να καλιεργησουμε με αμεσα αποτελεσματα νεα προιοντα απο σχεδιαση με κατασκευες/παρασκευες/ανακατασκευες σε οτι μπορεσουμε κι μας παιρνει με το υπαρχον υλικο.

      Κι να ισχυροποιησουμε – στελεχωση κλπ – τις ΕΔ σε ολους τους κλαδους παλι οσο γινεται.

      Μονο αυτο μας μενει αφου ΠΡΟΦΑΝΩΣ υπαρχει ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ παραγοντας εντος του ελληνοφωνου πολιτικου σωματος !!
      (δεν τα λεω εγω, τα λενε ανθρωποι ΜΕΣΑ απο τις ταξεις των ΕΔ)

     2. Ρεαλιστικά πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε λαϊκιστικά παραγωγή πλοίων στην Ελλάδα, να ξαναπληρωθουν δηλ. εγκαταστάσεις, tooling,εκπαίδευση κλπ και να ζητήσουμε συμπαραγωγή Αster και λογισμικού.

    2. Εδώ δεν έχουμε να συντηρήσουμε το 30etes Fitaki 128 mas και κοιτάμε τις νέες BMW και MERCEDES στις αντιπροσωπείες!!

     Σε αυτή τη κατάσταση βρισκόμαστε

     Επαναλαμβάνω πως τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι συγκεκριμένα και ουδεμία πρόθεση αύξησης των αμυντικών δαπανών έχει ανακοινωθεί!!

     Ο ένας ASTER 30 πάει κοντά στα 2-3 mil όσα σχεδόν διατίθενται για τη συντήρηση του στόλου το 20 κατά dr
     https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-me-molis-4-ekatommyri/

     Ρεαλιστικές προτάσεις παρακαλώ!!!

     1. Καταλαβαίνω την ψυχολογική σου διαταραχή δεδομένου των εξελίξεων

      Έπρεπε να αναφέρομαι ΜΟΝΟ σε γαλλικά προϊόντα να μην σε συγχύσω παραπάνω!!

      How about a Peugeot 306??

     2. @MAGEIRAS

      Πάλι δεν μας γραφεις που έχει χρησιμοποηθεί ο ASTER επιχειρησιακά ώστε να δικαιολογείται το 100% ευστοχία που υποθέτεις

   3. Ο Aster-30 έχει μέγιστη εμβέλεια αναχαίτισης 120 χλμ και ο SM2 160 χλμ (86 ΝΜ). Για εξήγησε μου πως ακριβώς θα ξεφύγει οποιοδήποτε αεροσκάφος από έναν SM2 block3C ο οποίος φοράει μια εκρηκτική κεφαλή των 80 κιλών και πετάει με ταχύτητα 3,5 mach

     1. Αυτά που γράφεις είναι μαλακίες. Ο SM-2 έχει μεγαλύτερη ακτίνα διότι έχει πολύ μεγαλύτερο Booster καθότι το συνολικό του βάρος είναι 700KG έναντι των 450kg του Aster-30

    1. Σε ποιους έχει αποδεσμευθεί ο block3C για αρχή, άντε να πάρουμε SM-2IIIB στην καλύτερη, αν και έχω αμφιβολίες και για αυτόν.

 18. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση για να πάμε για 4 Μπελ κ οριστικά να κλείσει το θέμα θετικά!!
  Θα έπρεπε να βρεθεί ενας δημοσιογράφος να ρωτήσει ευθείας τον κουλη η τον Παναγιωτόπουλο κ να φερει αντιρρήσεις περι mmsc μιας που ειναι σαπακια.
  Μεινετε στο θέμα κ κυνηγήστε το όσο.μπορειτε.

  Αλλιώς ειμαστε αξιοι της μοιρας μας με.τους προδοτες κ δούλους τον αμερικανων που εχουμε..

 19. Οι [email protected], οδήγησαν την ελ.κυβερνηση σε πρόσκρουση στον συνήθη ύφαλο της εξ.πολιτικης μας αυτόν της αναξιοπιστίας. Επί τουλάχιστον 5 χρόνια, 3ελλ.κυβερνησεις υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν και μια ανάσα προ της υπογραφής βγαίνει μια δικαστική απόφαση που τινάζει τα οικονομικά του προγράμματος των φ/Γ στον αέρα.η συγκυρία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, το Π.ν.,απροετοίμαστο,ο Ερντογκάν έτοιμος να απλώσει το χέρι του στην α.ο.ζ. μας και εμείς κοιτάμε το αυτογκόλ που βάλαμε.
  Τι γίνεται όμως τώρα?κατά τη γνώμη μου 3 πραγματα:
  1.άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με τους γάλλους για 4 όμως πλοία, αν είναι δυνατόν του νεότερου σχεδίου με μεγαλύτερο φόρτο πυραύλων.εδω α/ο πρέπει να ζητηθούν μιραζ2000-5f,με ανταλλαγή με τα μη εκσυχρονισμενα Μιράζ
  2.διεθνής διαγωνισμός εξπρές, με αποτέλεσμα ως τα Χριστούγεννα. Ας έρθουν εδώ όλοι να σφαχτουν για πάρτη μας.
  3.σχέδιο Αλς115,με γαλλικά α/υ σύστημα, πυραύλους essm2,sm2.αξίζει να το τολμήσουμε.επιτελους αυτή η χώρα πρέπει να βάλει ένα εθνικο στόχο.αν δεν μπορούμε ας το κλείσουμε το μαγαζί να ησυχάσουμε όλοι μας.ας με συγχωρήσουν οι φίλοι για τη γλώσσα που χρησιμοποιώ αλλά είμαι ,ειμαι απο τη μια αγανατησμενος με τη τροπη που εχουν παρει τα πραγματα και φανατικός του σχεδίου α λ ς
  Τώρα από που θα βγουν τα λεφτά.δημιουργια Ταμείου Εθνικού στόλου,όπως έκανε ο εθναρχης Ι.Μεταξας.εσοδα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια,από τα εμπορυματοκιβωτια των ελλ.λιμανιων,μισο ευρώ επί της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, στο αλκοόλ,στα προιοντα καπνού , κ.α. χωρις στολο Ελλάδα δεν υπάρχει, ας το καταλάβουμε ολοι μας.

 20. Το χειροτερο πραγμα που κρυβεται πισω απο την αναγκη για την «αμυντικη συμφωνια» με την Γαλλια ειναι η παραδοχη οτι ισως και να μην μπορουμε πια(η πολυ συντομα) να τα βγαλουμε περα μονοι μας.

  Αυτα ειναι ασχημα μυνηματα και αφηνουν την εντυπωση οτι το πολιτικο συστημα και η κυβερνηση βρισκεται σε πολυ ασχημη θεση για να το θεσω απλα.

  Σε καθε περιπτωση ολο το συστημα αυτο ειναι υπολογο για την κατασταση στην οποια εχει ελθει η αμυντικη ικανοτητα της χωρας.Και θα πρεπει να λογοδοτησει ανεξαρτητως του αποτελεσματος.

  Για ακομα μια φορα στην ιστορια μας εξαιτιας κυριως την δικιας μας ανικανοτητας σαν λαος ηρθαμε στο σημειο να παρακαλαμε αλλους να εγγυηθουν την υπαρξη μας.

 21. Πάντως εγω αν ήμουν ο Γαλλος πρόεδρος θα ελεγα στους μετριους κυβερνώντες της Ελλαδας 12 πλοία και αν θέλετε … Μετά απο την παραγγελία θα συζητήσουμε το ενδιάμεσο διάστημα να εντάχθηκε στην Γαλλικη αμυντική ομπρέλα για όσο διάστημα κατασκευάζονται τα πλοία .

  Θα ειναι σαν το Δάσκαλο ψαρά που θα μας μάθει να ψαρεύουμε και για οσο διάστημα μαθαίνουμε θα μας δίνει ψαρια να τρώμε !!!

 22. Εδω τι λεει ο κος Μαζης;;;

  Εαν δεν μας φερει αν αντιμετωπισουμε μερικες ΑΛΗΘΕΙΕΣ αυτα που λεει ο κος Μαζης, τοτε αξιζει να γινουμε ενα νεο οθωμανικο βιλαετι του ταγιπ !!

  Ι.Μάζης:Με«λάθος»στοιχεία,τίναξαν την αμυντικήσυμφωνία μετην Γαλλία,μεΓερμανο-Αμερικανικές«Πιέσεις»
  www . youtube . com/watch?v=v08-m3hZK8Q&feature=emb_title

 23. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! Κάποιος βάζει σε χαρτί το κόστος και την ανάλυσή του, μετά από πολλά χρόνια μπλα μπλα και παραμύθια. Και πριν πάμε σε τίποτα βαθύτερους λόγους, πάμε να αποδομήσουμε ένα ένα κομμάτια την τιμή:

  1) Κόστος ναυπήγησης πλοίων: 1,670 δις ευρώ με 32 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων. ΔΗΛΑΔΗ: 830 εκατομύρια το κομμάτι, όσο κάνει και η FFG με τα συστήματα. Να θυμίσουμε ότι η Γαλλική στην σύμβαση κοστίζει ΜΕ το R&D 670 εκατ, χωρίς R&D έπρεπε να κοστίζει περίπου 500 εκατ, σε εμάς λένε 830 (!!!)

  1) FOS για τρία χρόνια: 250 εκατομμύρια ευρώ. ΔΗΛΑΔΗ: Συγνώμη, αλλά FOS για πλοίο στα πρώτα 3 χρόνια τι πραγματικά θα παρέχει? Κανονικά ότι πρόβλημα βγάλει το πλοίο δεν θέλει να πληρώσουμε εμείς για FOS, αλλά αυτοί να μας πληρώσουν για εγγύηση καλής λειτουργίας. Δηλαδή αν το σκεφτούμε, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι το σκαρί (το σίδερο ας πούμε), με τις μηχανές, το ραντάρ, τα VLS, οι πύραυλοι, το λογισμικό και κάποιοι υπολογιστές. FOS 250 εκατ για 3 χρόνια για ποιο πράγμα θα πληρώσουμε? Να μην σαπίσει το σίδερο, να χαλάσουν οι μηχανές, να χαλάσει το ραντάρ, VLS, λογισμικό, τι??? Αποζημίωση έπρεπε να μας πληρώσουν αν κάτι από αυτά θελήσει επισκευή !!!

  3) Οπλικά συστήματα: 500 εκατομμύρια ευρώ : ΔΗΛΑΔΗ μπορούν να μας τα πουν ένα ένα? Γιατί κανονικά τα VLS θα έπρεπε να είναι στην τιμή, το RAM το αναφέρουμε παρακάτω, άρα είναι μόνο οι πύραυλοι, πες 32 το κάθε πλοίο, πες να έχουν Χ3=96 πυραυλοι, με 3 εκατ μέσο κόστος = 300 εκατ, τα άλλα 200 από πού?

  4) Εκπαίδευση, Υποδομές: 60 εκατομμύρια ευρώ: ΔΗΛΑΔΗ: Δεν το ξέρω το κομμάτι, δεν έχω συγκρίσιμο, πάω πάσο.

  5) Έρευνα & Ανάπτυξη: 200 εκατομμύρια ευρώ: ΔΗΛΑΔΗ: Αποκάλυψη τώρα!!! Οι Γαλλικές κοστίσανε 670 εκατ η μία ΜΕ την έρευνα και ανάπτυξη, οπότε αν η έρευνα και ανάπτυξη χρεώνεται 100 εκατ ανά πλοίο, στους Γάλλους καλά είπα, το κάθε σκαρί κοστίζει 570 εκατ. Άρα όχι απλά δεν πρέπει να μας χρεώσουν την ανάπτυξη, αλλά και το πλοίο αντί 830 πρέπει να μας το χρεώσουν 570!!

  6) Εγκατάσταση RAM: 90 εκατομμύρια ευρώ: ΔΗΛΑΔΗ πόσο κάνει ένα RAM επί δύο?

  7) Παρακολούθηση προγράμματος: 60 εκατομμύρια ευρώ. Πάω πάσο, αν και κα΄τι τέτοιο κανονικά δεν χρεώνεται, όταν αγοράζει η Aegean ένα αεροπλάνο την χρεώνει ο προμηθευτής για παρακολούθηση προγράμματος?

  Από αυτό μοιάζει ότι πήγαν να μας πάρουν και τα σώβρακα, ή κάτι άλλο έπαιζε…

  1. Αν θέλανε οι δικοί μας αμυντική συνδρομή και να είναι σε κάποια συμφωνία, έπρεπε να την βγάλουν από την τιμή των Μπελάρα και να την τιμολογήσουν χωριστά.

   Και προφανώς θα έπρεπε να το κάνουν και κάπως σοβαρά, δεν υπάρχει συμφωνία γενικά αμυντική συνδρομή. Θα έπρεπε να υπάρχει μια συμφωνία που έστω για τα μάτια του κόσμου να εξειδικεύεται, πχ:
   -Προνομιακή πρόσβαση σε δορυφορικές πληροφορίες (άμεσα και online και όχι λίγες φωτό και αυτές με καθυστέρηση), για περίοδο Χ, τιμή Χ
   -Άμεση FOS για Μιράζ τιμή Χ
   -Άμεση FOS για τους πυραύλους και αναβάθμιση όσον παίρνουν αναβάθμιση τιμή Χ
   -Άμεση FOS για τα NH90
   -Προνομιακή πρόσβαση (να μην περιμένεις στην ουρά) σε αναλώσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά για Μιράζ, πυραύλους (και των πλοίων), βόμβες και ότι άλλο χρειάζεται, όπου δεν θα περιμένουμε το εργοστάσιο αλλά θα μας δίνουν άμεσα από τα δικά τους αποθέματα
   -Τορπίλες νέες
   -Ότι άλλο μπορεί να χρειαστούμε. Αν δεν τους φτάνουν, ας μας βάλουν να υποστηρίξουμε και το RD κάποιου νέου συστήματος, το να μας χρεώνουν RD για την Μπελάρα είναι κοροιδία

   Έτσι φεύγουν οι τιμές παραμύθι, για να μπορεί να κρίνει και κάποιος λογικά την αγορά και να τελειώνουμε, κούρασε το στόρυ αυτό.

  2. Μάλλον θα σας πρήξω τα mezea που μου γραφει ο Διγενής αλλα τα νούμερα έχουν ως εξής:

   1) Γαλλικά Πλοία
   Οι Γάλλοι υπέγραψαν το 017 για 5 ships στα 750 mil E το ploio οποιο λόγο πληθωρισμού αναθεωρήθηκε στα 795 mil E το πλοίο

   2) FOS
   250mil/2 ships/3 years = 41 mil/ship/year
   Θέλει διερεύνηση τι ακριβώς περιλαμβάνει και γιατί για τους λόγους που αναφέρεις
   Μια S μας κοστίζει 10mil το έτος
   https://www.protothema.gr/greece/article/782824/poso-kostizei-i-ethniki-aspida-kata-ton-tourkon/

   Δεδομένου ότι το πλοίο τα όπλα και τα συστήματα τους θα είναι όλα καινούργια πρέπει να δημιουργηθεί ικανό απόθεμα ανταλλακτικών αναλωσιμων εργαλείων αλλα βεβαια τα παραπάνω δεν θα εξαντλιθουν σε 3 μονο χρονια!!

   3) Κόστος Οπλων
   Δες τη συζήτηση και τα σχόλια εδώ
   https://defencereview.gr/omala-exelissetai-i-diapragmateysi-t/
   Τα 500mil είναι το MINIMUM
   Δες τι πλήρωσαν το Quatar και η Αίγυπτο

   5) R&D:
   Εδώ και εγώ εκπλήσσομαι!!
   Βασικά ζητάμε 2 επιπλέον vls και ένα ram στη πρύμνη
   που οι ίδιοι οι Γάλλοι διαφήμιζαν σε μακέτες πως το πλοίο μπορεί να φέρει!!

   6)RAM: Βάλε ένα 30ari mil το 1 με τα 21 cells και τα βλήματα
   Βάλε και επιπλέον βλήματα υποδομές klpa

   7)Εάν θέλουμε τα πλοία να παρακολουθούνται και να παραληφθούν από το Γαλλικό ναυτικό όπως αναφέρεται τότε σαφώς και πρέπει να πληρώσουμε το κόστος στο Γαλλικό δημόσιο

   Κάτι ανάλογο γίνετε και με τα αμερικανικα FMS:

   Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλα το κόστος που χρέωνε η αμερικανικη κυβέρνηση για τις υπηρεσίες της αμeρικανικh» αεροπορίας στο F16V είναι αρκετές δεκάδες mil$$!!!!

 24. «…Με άλλα λόγια ζητάμε να έρθουν οι Γάλλοι να πολεμήσουν για εμάς. …» ακριβώς!

  «…Τη στιγμή που θέλουμε να αντικαταστήσουμε εννέα φρεγάτες πρέπει να εκπονήσουμε ένα μακρόπνοο ναυπηγικό πλάνο σε βάθος χρόνου και με αυτό να διαπραγματευτούμε ζητώντας ναυπήγηση στην Ελλάδα και μέγιστη δυνατή εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με εγχώρια συμμετοχή άνω του 20%….»

  Με 2 μόλις πλοία δεν γίνεται να πάρεις πολλά. Και μετά από μερικά χρόνια, άλλη μία κι άλλη μία σαν σαλαμάκι.
  Αν όμως κάναμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο -διότι πράγματι, θέλουμε δεν θέλουμε θα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 φρεγάτες μπέλλες ή όχι και μπόλικες κορβέτες πχ Γκόντγουιν των 2000 με 2500 ή 3000 τόνων. όχι κορβετίνες των 800.. Με αυτά μπορείς να ζητήσεις πράγματα.

  Ωστόσο άμεση προτεραιότητα είναι ό,τι έχουμε ήδη να λειτουργεί. Έχει περάσει ένας χρόνος που ήρθαν οι Μακενονεζοφάγοι κι έφυγαν οι ηλίθιοι που δήλωναν οι θα το ερίσκαραν κι ουτε τορπίλες βλέπω, ούτε FOS Ούτε τίποτα

 25. ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΙΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΟΖ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΕΝΤΡΩΩΝ,ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ,ΘΕΛΟΥΝΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΛΑ ΠΡΕΣΠΕΣ,ΣΑΦΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ,ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ?ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ 3 ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ…ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΑΔΑΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ 2 ΜΠΕΛ!!!ΓΙΑ 2 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΡΑΦΑΛ,ΦΡΕΜΜ,ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ….ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΦΥΓΑΝΕ,ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΕΣ,ΕΠΙΕΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ………….

   1. Οχι ,. Επισης ειναι μικρότερα ποσά .

    Οι Γαλλοι θελουν 600εκ δοση το 2022 … Μπεεε

    https://skai.gr/news/greece/poso-tha-mas-stoixisoun-ta-f-16-oi-doseis-gia-ta-12-dis-tis-anavathm
    https://www.protothema.gr/politics/article/474733/apofasi-skandalo-65-prokatavoli-gia-ta-sapakia/

    Οι δοσεις για τiς 2 Bel einai
    2020-418εκ., 2021-535εκ., 2022-609εκ., 2023-362εκ., 2024-236εκ+FOS, 2025-206εκ+ FOS, 2026-57εκ+ FOS.

    Στα 3 πρωτα χρονια πρεπει να πληρώσουμε το 60% του προγράμματος !!! Δεν συμβαίνει το ιδιο με κανενα απο τα άλλα 2 προγραμματα .

     1. Ειναι μεγαλα τα ποσα. 20-21-22 πρέπει να δώσουμε 1,56 δις εννοείτε χωρις να έχουμε παραλάβει τίποτα … Ειναι υπερβολικα πολυ εμπροστοβαρες και μεγαλα τα ποσα .Στα 3 πρωτα χρονια πρεπει να πληρωσουμε 1 plus πλοιο . Πρέπει να γίνουν λίγο ποιο ευέλικτοι στο ύψος των πρωτων δόσεων ,να μοιράσουν καλύτερα τα χρήματα των δόσεων ,και να ρίξουν κοστοι ανάπτυξης , 260 είναι υπερβολικά … Με τοσα χρηματα R&D φτιάχνουμε τις ALS .

      Κατά αν άλλα αν δεν γίνετε αυτό ,πρεπει να περιμενουμε την εκδοση των 48 κελιων και να ισχυροποιήσουμε τον ΚΠ ωστε να μπορέσουμε να τα πληρώσουμε .

 26. Εγώ το μόνο που θα ζητούσα από τους Γάλλους ως στρατηγική συμφωνία θα ήταν σε περίπτωση πολέμου να έρχονται να ξεφορτωνουν αφειδώς αεροσκάφη με όπλα και ανταλλακτικά και το κόστος να το πληρώσουμε μετά… Όλα τα άλλα τα μπορουμε μόνοι μας.

  1. Αυτό ακριβώς, είναι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής, που περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία .. Και όχι οι βλακείες που γράφονται αν θα πολεμήσουν αυτοί για μας , εμείς για αυτούς, και πολλά άλλα … Το πρόβλημα όμως ειναι ότι αυτό το θέμα, είναι κόκκινο πανί για τις αμυντικές βιομηχανίες , αφού αυτός ο τρόπος αποτρέπει τους πελάτες να έχουν επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών, πυρομαχικών, και αναλωσίμων υλικών . Βλέπεις είναι άλλο να έχει ο κάθε πελάτης πχ απόθεμα 100 πυραύλων, σύνολο 200, και άλλο να μοιράζονται όποτε χρειαστούν από το απόθεμα των 50 που θα έχει ο καθένας.. Είναι πολλά τα λεφτά !!!! Μάγειρα ,,,,, Άσε που είναι και ένα μέτρο άσκησης διπλωματίας.
   Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες για κοινή διαχείριση υλικών ανάμεσα σε χώρες συμμάχους, αλλά οι περισσότερες έχουν αποτύχει .. Φανταζόμαστε όλοι γιατί !!!

  2. Οπως εχει η δευτερη ρητρα στην Γαλλο- Ελληνικη (Government 2 Government) συμφωνια λεει ακριβως αυτο, οτι υποχρεουται το εταιρο συμβαλλομενο μερος να να συνεισφερει στην βοηθεια οταν το αλλο μερος δεχτει πολεμικη απειλη.

   Δεν τα λεω εγω, ο καθηγητης Ι Μαζης τα εξηγει σε τηλεοπτικη συνεντευξη !!!

   Ι.Μάζης:Με«λάθος»στοιχεία,τίναξαν την αμυντικήσυμφωνία μετην Γαλλία,μεΓερμανο-Αμερικανικές«Πιέσεις»
   www . youtube . com/watch?v=v08-m3hZK8Q&feature=emb_title

   υ.γ.
   ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ οι μπατριωτες του μπαξιμου, για να κρυψουν το κ@λ…χτυλο που εφαγαν απο του Γερμανους κι Αμερικανους

 27. Τελικά η αμυντική πολιτική της κυβέρνησης μοιάζει να ήταν η αγορά 2 φρεγατών με εγγύηση εμπλοκής της Γαλλίας!
  Γι αυτό και δεν αύξησαν τις εξοπλιστικές δαπάνες από το εντελώς ανεπαρκές ποσό των 0,5 δις/έτος ενώ φαινόταν που πάει το πράγμα.
  Οι φρεγάτες θα ερχόντουσαν το 2025 φευγα όταν όλα θα είχαν λήξει αλλά η εγγύηση εμπλοκής θα άρχιζε το καλοκαίρι του 2020 με την υπογραφή του συμβολαίου!
  Δεν ξέρω αν τέτοιες σκέψεις μπορεί να γίνουν χωρίς την αποφασιστική συμβολή της χημείας
  Υπάρχουν βέβαια δείγματα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν από τους οπαδούς του ¨ξανθού γένους» και των προφητειών.
  Σε κάθε περίπτωση θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν από τη κυβέρνηση το μυστικό.

  Στο τεχνοκρατικό τώρα πάει 1,3 δις μια συμπαθητική φρεγάτα γενικών καθηκόντων όταν το Arleigh Burke είναι στα 1,6 δις Ευρώ fully loaded. Τι συζητάμε? Η Ευρώπη έχει πρόβλημα και η Γαλλία το μεγαλύτερο…….
  Αν την βγάλουμε καθαρή αυτό το καλοκαίρι χρειάζεται να κάνουμε πολλά με λίγα για άμεση ενίσχυση των υπαρχόντων μέσων του ΠΝ

  1. Δεν υπαρχει μπερκ στο 1.6δις
   Ξεχαστε το
   Αν παει καποιος να παρει μπερκ, αν του το πουλαγανε κιολας θα πληρωνε 3 δις το πλοιο.
   Μονο τα πυραυλακια των 96 vls θελουν ενα δις για να γεμισουν κ μετα μιλαμε για ενα σκαρι 10000 τονων με ενα θηριο ρανταρ κ ενα καρο ηλεκτρονικα κ υποσυστηματα.
   Φτανει η παραμυθα της βικι κ του πελατη αμερικανικος στρατος.

   1. Δεν είπα να το πάρεις! Τόσα πληρώνει το USN είτε εσύ συμφωνείς είτε όχι.
    Δειχνει ότι τα ευρωπαικά προιόντα δύσκολα είναι value for money
    Αλλο παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ : To 4ης γενιάς Rafael στοιχιζει 20% ακριβότερα από το 5ης F-35

     1. «Γαλλικά κόστη έρευνας και ανάπτυξης και παρακολούθησης του προγράμματος που είναι 260 εκατομμύρια ευρώ»

      Μπορει κανεις να μαντεψει ποσο θα μας κοστισει η αγορα & ενσωματωση CAMM-ER στο μελλον που πολλοι οραματιζονται? Ετσι ωστε να υπαρξει ενα στρωμα αμυνας αναμεσα σε CIWS και ASTER-30? Θα πληρωσουμε τον CAMM-ER για MDCN.

     2. George

      Αν πληρώνουν όντως όσα λέει η αναφορά που παραθέσατε, θα πρέπει να είναι χαζοί που θέλουν να αγοράσουν FFGX το οποίο λέγεται ότι θα φτάσει τα 1,4 δις ανά πλοίο.

      Στην σύγκριση των F-35 με Rafale πάντως, νομίζω ότι οι τιμές που αναφέρετε δεν έχουν αναγκάστηκα σχέση με την πραγματικότητα παρά τα επικοινωνιακά που παίζουν, αφού προφανώς συγκρίνεται τιμή αεροσκάφους που δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιχειρησιακών δοκιμών με ένα πλέον ώριμο σύστημα που προτείνουν οι Γάλλοι.

      Επομένως θα έπρεπε να περιμένουμε ακόμα για να δούμε πόσο θα στοιχήσει το αμερικανικό αεροσκάφος με όλα τα απαραίτητα συστήματα και ενημερωμένο το λογισμικό της μαζικής παραγωγής -όχι της LRIP- όταν φτάσει στο επίπεδο ωριμότητας του γαλλικού μαχητικού.

      Αν ψάξετε για προσφορές που έκαναν οι Γάλλοι σε Βέλγιο και Ελβετία θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν στα επικοινωνιακά.

      Η μπακαλίστικη σύγκριση που ευνοεί σήμερα την εταιρία ΛΜ που θέλει να πουλήσει περισσότερα αεροσκάφη, δεν είναι ρεαλιστική αφού δεν συμπεριλαμβάνει τα πραγματικά έξοδα λειτουργίας που είναι πιο σημαντικά για έναν χρήστη ενώ δεν έχει πιστοποιήσει ούτε όλα τα όπλα που λέγεται ότι θα μπορεί να φέρει το αεροσκάφος, όπως και η διαθεσιμότητα του συστήματος σε διπλωματικά μπερδεμένες περιπτώσεις, αφού είναι γνωστό απο παλιά ότι με τους αμερικανούς υπάρχει θέμα σε αυτό το σημείο, όπως έχουν επισημάνει και οι Ινδοί που επέλεξαν πάλι γαλλικό αεροσκάφος, αλλά και ιπτάμενοι της ΠΑ.

      Όταν οι αμερικάνοι συγκεντρώσουν αρκετά χειροπιαστά στοιχεία στα σημεια που ανέφερα με πιστοποιημένα όλα τα όπλα όπως και στο γαλλικό αεροσκάφος και υπό πραγματικές συνθήκες με πραγματικές εξόδους για αποστολές όπως τα γαλλικά Rafale το ξανασυζητάμε το θέμα…

    1. Δυσκολα ειναι value for money γιατι δεν αγοραζει κανεις 60 αντιτορπιλικα
     Απο κει κ περα συνεχιζεις να συγκρινεις πορτοκαλια με μηλα γιατι μονο οταν παρεις προσφορα απο τον κατασκευαστη για το κοστος για σενα κ την παραγγελια σου θα μπορεσεις να συγκρινεις κοστη κ οχι συγκρινοντας την παραγγελια κ την τιμη του αμερικανικου ναυτικου που εχει πληρωσει ενα καρο λεφτα σε rnd κ παραγγελνει συνεχως νεα πλοια με την παραγγελια τοτ ελληνικου ναυτικου για 2 πλοια κ εισαγωγη για πρωτη φορα νεου οπλικου συστηματος.
     Ακομα κ ετσι να τα συγκρινω ο κατασκευαστης δινει τιμη πλοιου 835εκ κ 45 το ραμ 870.Δλδ μιση τιμη απο το μπερκ του αμερικανικου ναυτικου.
     Για τελικη τιμη βαλε να δεις ποσα λεφτα χρειαζεται για να γεμισουν 96 vls κοστη αναπτυξης κοστη εκπαιδευσης κοστη υποδομων κοστη υποστηριξης κ αρχικου πακετου ανταλλακτικων.
     Η ιαπωνια για τα σμ6 που ηθελε πηρε τιμη 23εκ το κομματι.Τα αμρααμ προσφατα βγηκανε 4.5μυρια το κομματι στην τελευταια εκδοση.
     Αμα βαλεις κ fms βαλε κ 30% επι του ποσου που θα καλυψουν.
     Εδω σου προτειναν την mmsc με ενα δις κ ακομα συζηταμε για το ποσο κανει το μπερκ.

    2. FY 2021 Program: Funds two Flight III DDG 51 class destroyers as part of a multiyear
     procurement (MYP) contract for ten ships from FY 2018 – FY 2022 (with potential options for
     additional ships), outfitting costs, completion costs and continued development of ship systems.
     Starting in FY 2021, Bridge System Upgrades will be incorporated for improved navigation
     capability.
     σελ91 3,5δις δολ
     https://comptroller.defense.gov/Portals/45/Documents/defbudget/fy2021/fy2021_Weapons.pdf
     Πουθενα δεν λεει για οπλα τα οποια βρισκονται σε αλλη κατηγορια
     Κ αν το διαβασεις ολο,το rnd για το aegis εχει κ αλλη ξεχωριστη χρηματοδοτηση γιατι πια δεν ειναι μονο συστημα του ναυτικου η του αντιτορπιλικου
     σελ80 816μιλ για 125 σμ6
     κ στους ιαπωνες οπως εγραψα (απο κατω η απο πανω) βγηκε 23
     Φτανει μ αυτα τα νουμερα που κατεβαζετε

     1. Τα όπλα είναι 350 εκ $ όταν το πλοίο πήγαινε 1,5 δις $ (Appendix A)
      Πάντα σε $ Υπάρχει διαφορά με το Ευρώ!
      To Bel θα ερχόταν με ίδια τιμή με αυτή που πληρώνει το Γαλλικό ναυτικό, άρα συγκρίνω μήλα με μήλα
      Τι παίρνει το Γαλλικό ναυτικό και τι παίρνει το USN με τα λεφτά τους
      Αυτός ήταν ο προβληματισμός μου
      Ας παραβλέψουμε το 125 εκ Ευρώ για FOS για τα πρώτα…3 χρόνια!! που είναι ένας τρόπος για να κατέβει το list price, θέλεις 600 εκ $ για όπλα και δεν είναι σε ποσότητες των Burke
      Είναι τόσο καλύτερος ο Aster-30 από τον SM-2?
      btw πουθενά δεν είπα να αγοράσουμε Burkes!
      Δεν θα μπορούσαμε να τις κουνήσουμε! Και ναι θα υπήρχαν και άλλα κόστη πέρα από την απόκτησή τους

      Αυτό που λέω και δεν νομίζω ότι διαφωνείς είναι ότι Europe, we have a problem!
      Σαφώς και φταίει όπως υπονοείς ότι φτιάχνονται πολλές εθνικές «λύσεις» στα αμυντικά συστήματα που αγοράζονται σε μικρές ποσότητες.
      Δεν είναι μόνο αυτό βέβαια…..

 28. Αυτά που γράφεις είναι μαλακίες. Ο SM-2 έχει μεγαλύτερη ακτίνα διότι έχει πολύ μεγαλύτερο Booster καθότι το συνολικό του βάρος είναι 700KG έναντι των 450kg του Aster-30

 29. Ποιος γράφει μαλακίες φαίνεται… Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν την διαφορά 3,5 μαχ του Sm2 με τα 4,5μαχ του Aster30 και καταλαβαίνουν επίσης τι σημαίνει 60g maneuverability την τελευταία στιγμή πάνω στον στόχο. Καταλαβαίνουν επίσης γιατί ο ένας θέλει 80kg κεφαλή για κατάρριψη κι ο άλλος 15kg.

  CK για πες μας οι 2xsm2 στον στόχο είναι 100% kill?

  1. Δεν το ξέρω!
   Εσύ από που ξέρεις πως ο 1aster 30 είναι 100% kill δεν μας γραφεις!!
   Που έχει χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά ο aster για θύμισε μας!!

   1. Εγώ δεν μίλησα πουθενά για 100% kill…Αυτό είναι κάτι που λες εσύ συνέχεια.
    Οι πύραυλοι ΑΑ έχουν pK και No escape zone μετρήσιμα όλα με πολλές δοκιμές κτλ και ευτυχώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να φτιάχνουν νέα όπλα και δεν έχουν μείνει στις σφεντόνες που ήταν δοκιμασμένες επιχειρησιακά.

    1. @MAGEIRAS
     Μα εσύ γραφεις συνεχεια πως απαιτούνται 2 sm2 ανά στόχο ενώ με τους aster
     μονο ένας οποτε είμαστε ok με το μειωμένο φόρτο των [email protected]

     Δεν καταλαβαίνω πάντως τι νόημα έχει συζήτηση περί αφού και τα δυο είναι εκτος των οικονομικών μας δυνατοτήτων όως αποδεικνύεται με το φιάσκο των

     1. Ακριβώς, με τους SM2 απαιτούνται δύο πύραυλοι ανα στόχο των οποίων το pK πιάνει ένας Aster30/στοχο και ακόμα καλύτερα.

      7 δις για λοκχιντ που τα βρίσκει η οικονομία μας άραγε?

     2. Αν προσθέσεις και τα έξοδα για τα FMS που πληρώνονται ως ξηρά υπηρεσία απο τον πελάτη δεν αρκούν τα 7 δις αλλά πλησιάζουν αρκετά τα 8 που είναι εξωφρενικό πόσο για αυτά που θα αγόραζες με αυτά τα χρήματα.
      Προσωπικά αμφιβάλω πάντως ότι θα ήταν μόνο όσα λένε σήμερα στις ανακοινώσεις.

     3. @Mageiras

      Δώσε κάνα reference για το Pk των aster vs sm2

      Και εγώ μικρός έκανα συγκρίσεις μεταξύ PORSHE και FERRARI
      και τελικά έIμε με ένα OPel!!

 30. @Ndgi
  Η σύγκριση που κάνει το USN είναι TCO κι όχι CAPEX (όπως κάνουμε πχ εμείς) για την αγορά σκαφών
  Επομένως για αποστολές που μπορεί να φερουν σε πέρας μικρότερα σκάφη από Burkes είναι προτιμότερα.
  Ακόμη και έτσι οι Ιταλικές FREMM που επιλέγει το USN είναι με συγκρίσιμο κόστος (πρώτο σκάφος) με τις Bel που είναι μια κατηγορία πιο κάτω (Intermediaire)
  Και μένει να δούμε το κόστος σε follow up παραγγελίες κι όχι στην αρχική!
  Δεν είμαι αμερικανόπληκτος (θεωρώ ότι τα έκαναν κυριολεκτικά σαλάτα με τις LCS), ούτε αντιγάλλος (έχω και μακρινή Γαλλική καταγωγή!) Πιστεύω όμως ότι ως Ευρώπη έχουμε πρόβλημα και στα αμυντικά…..

  1. George

   Αντιλαμβάνομαι την ιδέα της οικονομίας των μέσων του USN με στόχο να περιοριστούν και τα έξοδα λειτουργίας, υπάρχουν όμως ήδη ενδείξεις ότι στα έξοδα ανά μονάδα θα υπάρξουν αρκετές αύξησεις, εφόσον απο τον ειδικό για ναυτικές υποθέσεις O’Rourke αμφισβητείται η ακρίβεια της εκτίμησης των εξόδων στο πρόγραμμα σε σχετική αναφορά. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα πλέον γνωστά έξοδα απο προηγούμενα προγράμματα για μονάδες επιφάνειας του USN, όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο παρακάτω σχετικό άρθρο που θέλω να παραθέσω.

   Συνεπώς νομίζω ότι οι ανακοινώσεις για τα έξοδα των πλοίων στο πρόγραμμα FFGX δεν ήταν η τελευταία λέξη στο θέμα, και ότι οι πιθανότητες να προσαρμοστούν τα έξοδα προς τα επάνω είναι πλέον αρκετά μεγάλες. Ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι τα λειτουργικά έξοδα θα μπορούσαν να μειωθούν στο βαθμό η σε έκταση που επιθυμεί και στοχεύει το USN, αν εξαιρέσουμε βέβαια το μέρος εξόδων για το προσωπικό, αφού το πλήρωμα των FFGX θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά.

   Για τα γαλλικά πλοία FTI δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής -η μου διέφυγε εμένα εάν υπήρξε- κάτι ανάλογο για αύξηση εξόδων για τα πλοία που θα αποκτήσει το ΜΝ, τα οποία είναι σαφώς μικρότερα σε μέγεθος και εκτόπισμα, ενώ στον εξοπλισμό αποστολής όχι αναγκάστηκα υποδεέστερα, εάν τα συγκρίνουμε με το πακέτο που προσφερόταν για την Ελλάδα με 32 εκτοξευτές VLS, πυροβόλο ΟΜ 76mm, 8 ASM και ένα CIWS όπως και τους ανάλογους αισθητήρες ραντάρ, σόναρ και μέσα για αντιμετώπιση υποβρυχίων απειλών.

   Με την σειρά μου οφείλω να ξεκαθαρίσω και εγώ ότι δεν έχω αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση των Γαλλικών πλοίων, όπως έχω αναφέρει ήδη σε προηγούμενες ανταλλαγές απόψεων με άλλους συνομιλητές σε αυτό τον ιστότοπο. Αλλά αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στα LCS η MMCS, FFGX και ένα ευρωπαϊκό πλοίο με ευρωπαϊκά όπλα και συστήματα, θα προτιμούσα το ευρωπαϊκό, επειδή πιστεύω ότι θα είχε να μας προσφέρει περισσότερα.
   Συμπεριλαμβάνοντας και γεωπολιτικές πτυχές στο σκεπτικό μου για το θέμα αλλά όχι αποκλειστικά η μόνο σε αυτό με τα πλοία.

   Συμφωνώ πάντως ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα πρόβλημα στα αμυντικά, αλλά αυτό είναι στο χέρι των μελών χωρών της ΕΕ να αλλάξει αφού υπάρχουν ευκαιρίες…

   Cost Estimates Questioned for New Navy Frigate
   6/18/2020

   Setting the estimated cost per thousand tons of displacement of the FFG(X) about equal to those of the LCS-1 variant of the littoral combat ship would raise the estimated unit procurement cost of the third and subsequent frigates to $1.1 billion, an increase of about 17 percent, he calculated.

   Using the same formula to compare the FFG(X) to the Flight III DDG-51 destroyer would raise the estimated unit procurement cost of the third and subsequent frigates to approximately $1.5 billion, an increase of about 56 percent, according to O’Rourke.

   https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2020/6/18/cost-estimates-questioned-for-new-navy-frigate

   1. Ο συγγραφέας του άρθρου/έκθεσης που παραθέτεις κάνει ένα μεγάλο λάθος στην προσέγγιση, και επειδή αν είναι δουλειά του θεωρώ αδύνατο να κάνει κάτι τέτοιο παιδαριώδες που μάλλον το κάνει επίτηδες.

    Το άρθρο πατάει σε μια διαπίστωση που είχαν κάνει όσοι έτρεχαν το project FFGX πριν ανοιχτουν οι προσφορές, που έλεγε ότι παγκοσμίως τα πλοία (σκαρί και συστήματα) κοστίζουν από 70 έως 150 χιλιάδες τον τόνο με το συνήθες να είναι περίπου 100 χιλ τον τόννο και το προς τα κάτω να αφορά ότι δεν έχει RD και να είναι υφιστάμενο design, ενώ τα ακριβά είναι σε ακριβές χώρες και νέα designs και πιο προχώ συστήματα.

    Και έτσι η επιτροπή αποφάσισε ότι για να τους βγουν φτηνά τα πλοία, θα πάνε με υφιστάμενο design (για να μειώσουν το R&D) και συστήματα, και κατέληξαν όντως να έχουν ένα πλοίο που τους βγαίνει μέση τιμή 550 εκατ το σκαρί και 235 εκατ τα συστήματα=785 εκατ δολλάρια για σκαρί 6.700 τόννων, άρα κοντά στα 110 χιλιάρικα τον τόννο.

    Η΄αναφορά στο link Λέει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι αν συγκριθούν τα προυπολογιζόμενα κόστη του project FFGX με τα άλλα προγράμματα στο παρελθόν που έβγαιναν στα 130-150 χιλ τον τόννο, τότε αν και αυτό ανέβει εκεί, η κάθε FFGX θα κοστίσει 1.1 δις.

    ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΤΟΝΟ ΟΣΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ DESIGN! Για να ρίξουν το κόστος R&D, αστοχιών κτλ. Η σύγκριση που κάνει είναι εντελώς άκυρη γιατί ο πυρήνας του προγράμματος βασίζεται στο να μην πάθουν ακριβώς αυτό…

    1. Δεν ξέρω απο που προκύπτει ο αριθμός που έδωσες παραπάνω, αλλά -αν δεν χάθηκα στην μετάφραση- το USN εκτιμά η υπολογίζει ότι τα έξοδα ανά μονάδα στα πλοία που θα ακολουθήσουν μετά το 2ο θα είναι αρκετά υψηλότερα από αυτό που ανέφερες.
     Γιε ένα πλοίο αυτού του μεγέθους το ποσό που αναφέρεται στην παρακάτω αναφορά, δεν είναι και παράξενο η εξωπραγματικό, άσχετα τι σκεφτόταν οι αρμόδιοι του ναυτικού στην θεωρητική ανάλυση που έκαναν.

     https://news.usni.org/2020/06/17/report-to-congress-on-u-s-navy-frigate-ffgx-program-9

     Ο απόφαση να παραγγελθεί ένα έτοιμο σχέδιο για να ρίξουν η να γλυτώσουν τα έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να ήταν ορθή και καλοπροαίρετη, αλλά αν θα το πετύχουν μένει να αποδειχθεί ακόμα στην πράξη και στην πορεία, επειδή οι υπερβάσεις δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα αποφευχθούν όπως το είχαν σκεφτεί.
     Για να μην ξεφύγουν λοιπόν τα έξοδα από το προγραμματισμένο ποσό που έχει ανακοινωθεί, θα χρειαστεί ίσως να περικόψουν από τον εξοπλισμό των πλοίων, η να αναβάλουν την εγκατάσταση μέρους αυτού που θα μπορούσε να προστεθεί αργότερα όταν θα γίνει η πρώτη συντήρηση στα ναυπηγεία, αλλά πάλι θα το πληρώσουν. Απλά δεν θα φαίνεται στην αρχική συμφωνία για να μην υπάρξουν προβλήματα και ενστάσεις…

     1. Αυτά που αναφέρω για τις FFG(X) βασίζονται στις ακόλουθες πηγές οι οποίες τουλάχιστον μέχρι τότε που τις διάβασα μου είχαν φανεί οι καλύτερες, αναλυτικότερες και λιγότερο λαϊκίστικες προσεγγίσεις από τις διάφορες που είχα διαβάσει, καθώς βασιζόταν σε facts και στοιχεία, καθώς και σε δηλώσεις και αναλύσεις πραγματικά αρμόδιων.

      Παραθέτω τα links παρακάτω, αλλά να πω με δύο λόγια το ζουμί:

      1) Οι ΗΠΑ ανέθεσαν με σύμβαση στην Fincantieri και αυτή αποδέχτηκε με βάση την προσφορά που έκανε, να χτίσει 10 σκαριά με συνολικό κόστος 5,5 δις. Αυτό είναι fact και υπογεγραμμένη σύμβαση. Άρα ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 550 ανά πλοίο, με τα πρώτα να είναι ακριβότερα από 550 και τα τελευταία φτηνότερα από 550 εκατ.

      2) Οι ΗΠΑ είπαν στην Fincantieri ότι το κόστος για όλα τα υποσυστήματα θα το αναλάβει το USN που θα τα παραδώσει στην Fincantieri να το βάλει στα πλοία. Το κόστος των συστημάτων το οποίο στο link που παραθέτω, από το ίδιο το USN αναλύεται ένα ένα σύστημα και ένα ένα το κόστος του. Τα πρώτα θα κοστίσουν περισσότερο, τα τελευταία λιγότερο και ο μέσος όρος θα είναι 231 εκατ ανά πλοίο.

      3) Η πορεία του κόστους θα έχει ως εξής, μαζί με το R&D που θα χρειαστεί για το σκαρί και τα συστήματα που θα βαρύνει τα δύο πρώτα πλοία:
      Πρώτο:
      -Σκαρί πρώτου πλοίου: κόστος 550+245 R&D=795 εκατ το πρώτο πλοίο στην Fincantieri, και αυτό δεν είναι κουτσομπολιό είναι σύμβαση.
      -Συστήματα πρώτου πλοίου κόστος 278+218 R&D=496 εκατ.
      Σούμα πρώτο πλοίο 1,281 εκατ με 463 εκατ R&D.

      Δεύτερο: Τα R&D κόστη θα μειωθούν περίπου στο μισό (με το base cost να παραμένει ίδιο). Τα επόμενα σταδιακά θα φτηναίνουν συνέχεια, ώστε να πιαστεί ο μέσος όρος 550 και 231..

      Link: ανάλυση του ίδιου του USN για το Government Furnished Equipment (GFE) των 231 εκατ δολλάρια: https://pbs.twimg.com/media/EW7mRpsWAAAVb3A?format=jpg&name=medium

      Link: άρθρο και συνεντεύξεις του USN σχετικά με τα συμβόλαια και το κόστος ανά πλοίο: https://news.usni.org/2020/04/30/fincantieri-wins-795m-contract-for-navy-frigate-program

      Άρα χωρίς όπλα και με τα συστήματα που αναφέρει=781 εκατ δολλάρια ή 673 εκατ ευρώ ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ. Γιατί τονίζω τον μέσο όρο? Γιατί αν το πρώτο κοστίζει 1,3 δις, το τελευταίο θα κοστίζει 600 εκατ με τα συστήματα, άρα αν πάρουμε από όταν πέσει η τιμή θα πάρουμε από τα φτηνά.

      Κάθε άλλη ενημέρωση και links φυσικά δεκτά, και αυτά που έβαλα από άλλους αναγνώστες τα πήρα, ή μάλλον τα διάλεξα από πολλά που έβαλαν γιατί μου φάνηκαν τα πιο έγκυρα.

     2. Και δύο σημειώσεις ακόμη:

      1) Υπάρχει μια διαφορά στα ποσά (781 vs 900 που λένε άλλες εκθέσεις). Η ΄διαφορά είναι ότι το 781 είναι τιμές 2018, το 900 είναι η ίδια τιμή με μελλοντική αξία του δολλαρίου τις ημερομηνίες που θα παραλαμβάνονται τα καράβια (μέχρι το 2030).

      2) Τώρα πρόσεξα ότι θα έχει μόνο 32 σωλήνες, πάντα νόμιζα ότι είχε 48 και μάλιστα λέει ότι για να βάλουν παραπάνω είναι φτηνό μεν (16-24 εκτ) αλλ’α σχεδιαστικό πρόβλημα που απαιτεί χρόνο και επανασχεδιασμό. Αυτό μου φαίνεται απίστευτο καθώς οι Ισραηλινοί στις Saar 6 έχουν χωρέσει ένα σκασμό όπλα σε σκαρί 2.500 τόννων, και αυτοί δεν μπορούν να βάλουν 48 κελλιά σε σκάφος 7.000 τόννων, αν είναι δυνατόν…

     3. Μην σε εκπλήσσει αυτό με τα 32 VLS, αν χωρούσαν τα επιπλέον 16 άνετα στο σκάφος μιας FREMM οι Γάλλοι και Ιταλοί δεν θα είχαν λόγο να πάνε στις Horizon-Class όπου έχουν προστεθεί 8 μέτρα μάκρος στο σκάφος για να έχουν χώρο για περισσότερα VLS, ενώ προστέθηκε και βύθισμα όπως και φάρδος στο σκάφος των Horizon.

      Οπότε τα έξοδα για άλλα 2 στοιχεία VLS μπορεί να φαίνονται φθηνά στην πρώτη ματιά, αλλά αν υπολογίσεις και τα έξοδα για επανασχεδίαση το πράγμα αλλάζει επειδή γίνεται ακριβό.

      Οι Γερμανοί στα πλοία για το Ισραήλ μοίρασαν τα VLS σε 3 μέρη η σημεία στο μικρό σκάφος -που δεν φτάνει το εκτόπισμα που ανέφερες αλλά λιγότερο- γι’αυτό χώρεσαν στο μικρό πλοίο.
      Οι Γάλλοι πρότειναν ανάλογη διαμόρφωση VLS στις FREMM HN αλλά αν θυμάμαι σωστά δεν επρόκειτο για πυραύλους Aster 15/30 στους εκτοξευτές που θα έμπαιναν στα πλάγια της υπερκατασκευής του υπόστεγου για το ελικόπτερο, αλλά για πυραύλους μικρότερης εμβέλειας.

      Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν χρειάζονται περισσότερα VLS σε ένα πλοίο που υποτίθεται ότι το χρειάζονται για περιπτώσεις που δεν απαιτείται ένα αντιτορπιλικό…

      Η ειρωνία είναι ότι σπατάλησαν απίστευτα ποσά σε αποτυχημένα προγράμματα LCS και Zumwalt, και σήμερα ξύνονται για τα έξοδα για νέο πρόγραμμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις φρεγάτες.

 31. Ίσως άσχετο, αλλά μια που μιλάμε για LCS, θυμήθηκα τώρα ότι παλιά διάβαζα ότι η Ada class κορβέτα των Τούρκων είναι βασισμένη στην Freedom class της Lockheed Martin (σε μικρότερο μέγεθος), ενώ εμείς τώρα συζητάμε για φρεγάτα MMSC που είναι πάλι η Freedom αλλά στο μεγαλύτερο.

  Ενδιαφέρον…

  1. The design concept and mission profile of the Ada-class corvette bears similarities with the Freedom-class littoral combat ship developed by Lockheed Martin, as the first member of the next generation of U.S. Navy

   warships.https://en.wikipedia.org/wiki/Ada-class_corvette

   Όχι δεν είναι βασισμένη στο σχέδιο τωνFREEDOM αλλα έχει σχεδιαστεί για το ίδιοconcept-mission profile

   The design objective of the Ada class is to build a modern littoral combat ship, with indigenous anti-submarine warfare and high-seas patrol capabilities, while extensively using the principles of stealth technology in its design

   1. Το ιδιο κείμενο διαβαζα, αλλά εμένα μου φάνηκε ότι το δεύτερο μέρος της παραγράφου προδιάθετε ότι είναι έκδοχο της Freedom:
    The design concept and mission profile of the Ada-class corvette bears similarities with the Freedom-class littoral combat ship developed by Lockheed Martin, as the first member of the next generation of U.S. Navy warships. The Ada-class corvettes are moreheavily armed, and are equipped with more capable radar and sonar systems. The Freedom-class has a higher speed and variable mission modules.

    Δηλαδή εκτός από το να λέει ότι το design και το mission profile των δύο έχει πολλά κοινά, στο τέλος είναι σαν να λεει ότι η βασική διαφορά είναι΄ότι η Freedom είναι πιο γρήγορη (άλλες μηχανές) και ότι έχει variable modules, ενώ η Ada έίναι πιο οπλισμένη

 32. Έξυπνη κίνηση των Τούρκων . Πήραν ένα καλό , με κάποια προβλήματα σχέδιο, για πλοίο δεύτερης γραμμής , απάλειψαν τα προβληματικά σημεία και έφτιαξαν μια αξιοπρεπή κορβέτα. Εμάς τώρα … γιατί μας το προωθούν για πλοίο πρώτης γραμμής, επιπέδου φρεγάτας … Είναι πραγματικά ακατανόητο !!!!
  Είναι , απορίας άξιο !!! , τα απροκατάληπτα άρθρα που διαβάζουμε στα προσφιλή σαιτ του χώρου, τα οποία στερούνται τις περισσότερες φορές επιχειρηματολογία, ( σίγουρα ο CK θα τα κατάφερνε καλύτερα σε αυτό ) για να βαφτίσουν το κρέας ψάρι .
  Είμαι περίεργος να διαβάσω τα σχόλιά σας όταν θα αρχίσουν οι αναλύσεις και οι συγκρίσεις ανάμεσα στα δυο πλοία. όχι ότι δεν έχουν ήδη αρχίσει, αλλά είναι διαφορετικό, το να υποθέτεις, από το να ξέρεις … Σε λίγο πιστεύω ότι θα ξέρουμε, τιμές , διαμόρφωσή, ηλεκτρονικά, οπλισμό κτλ … από τις MMCS

 33. Τα πλοία που βύθισε η Αργεντινή δεν είναι [email protected]@, αγαπητέ μου είναι πλοίο ειδικά στα μέτρα τα δικά μας.
  Χρειάζεται όχι 4 αλλά 20 F16 για να βυθίσεις 1 [email protected]@.
  Είναι το καλύτερο πλοίο στον κόσμο και με Scalp Naval γίνεται στρατηγικό υπερόπλο.

 34. CK οταν σου λεω οτι τους πηραν το Scalp οι αμερικανοι …. δες εδω
  https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-os-mpompiras-se-paichnidadiko-quot-asynithistes-quot-diadikasies-sto-programma-ton-neon-fregaton

  την προμήθεια τεσσάρων MMSC με κόστος 4+ δις ευρώ. Εξ αυτών τα τρία θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Το οπλικό σύστημα, όπου έχουν ενσωματωθεί απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πυροβόλο OTO Melara STRALES διαμετρήματος 76 χλστ., εκτοξευτή 21 θέσεων του συστήματος RAM, κάθετο εκτοξευτή Mk-41 οκτώ κελιών με δυνατότητα εκτόξευσης 32 βλημάτων RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM), ενεργό / παθητικό σόναρ συρόμενης διάταξης, σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, ραντάρ επιτήρησης και πρόσκτησης στόχων TRS-4D. Η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται σε 30 κόμβους.

  τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN (ΥΔΡΑ) του Πολεμικού Ναυτικού με κόστος 450 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση για το πρόγραμμα θα ανατεθεί στη Lockheed Martin Canada.

  η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα της μελλοντικής φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ FFG(X) που πλέον φέρει την ονομασία “τύπου Constellation”. Από το σύνολο των 20 φρεγατών που προγραμματίζει να προμηθευτεί το Ναυτικό των ΗΠΑ, βιομηχανικό έργο της τάξης του 2% έως 3% θα ανατεθεί στην εγχώρια βιομηχανία και ταυτόχρονα η χώρα θα αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει ως εταίρος στο πρόγραμμα εφόσον ο τύπος επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *