Πολυμελής ομάδα της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του JPO (Joint Strike Fighter Program Office) αναμένεται να καταφτάσει στη χώρα μας από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική ομάδα θα επισκεφθεί πιθανότατα τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης) καθώς και την Ανδραβίδα (117 Πτέρυγα Μάχης) προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο των υποδομών, εγκαταστάσεων και κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αεροπορικών βάσεων της ΠΑ. Το ζητούμενο είναι να προσδιοριστούν οι αεροπορικές βάσεις που τηρούν τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσουν τις βάσεις που θα φιλοξενούν τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Παράλληλα, η αμερικανική ομάδα θα παρέχει πληροφορίες, στοιχεία και δεδομένα ώστε η ελληνική πλευρά να καθοδηγηθεί αναφορικώς με την αποστολή της λεγόμενης Letter Of Request (LOR) με αντικείμενο τη πρόσκτηση μιας Μοίρας μαχητικών F-35.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50 που αποτελούν 38 πολύτιμα μαχητικά για τις οροφές της ΠΑ ενώ το ίδιο ισχύει και για τα F-16 Block 30. Αμφότερα τα μαχητικά είναι αναγκαία για τη διατήρηση οροφών αεροσκαφών της ΠΑ.