Όπως είναι γνωστό η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II. Η ΠΑ θα ήθελε τα αεροσκάφη το συντομότερο δυνατό, αλλά όπως δημοσιεύσαμε λίγες μέρες πριν ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι η απόκτηση των F-35A από την ΠΑ είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, άρα ενδέχεται η χώρα μας να αποκτήσει αεροσκάφη της έκδοσης Block.4, η οποία ενσωματώνει πάνω από 50 βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των ικανοτήτων αναγνώρισης και ανίχνευσης στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και η συλλογική βελτίωση των επιδόσεων στόχευσης του αεροσκάφους. Η αμερικανική ιστοσελίδα «The National Interest» δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο, του συντάκτη Kris Osborn και υπό τον τίτλο «One Update Could Make This Stealth Fighter Even More Powerful», το οποίο καταγράφει τις σημαντικές βελτιώσεις της έκδοσης Block.4 (το πρωτότυπο κείμενο, στα αγγλικά, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ)

«Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θέλει να επιταχύνει τη μετάβαση της στη χρήση των stealth μαχητικών F-35 ως μέσω ενός μεγάλου δικτύου πληροφοριών σε περίπτωση πολέμου. Η Αμερικανική Αεροπορία ελπίζει να χρησιμοποιεί το κάθε μαχητικό τόσο ως μια πλατφόρμα επίθεσης όσο και ως ένα κέντρο μετάδοσης δεδομένων και πληροφοριών.

Το F-35 είναι γνωστό για την ικανότητα συλλογής πληροφοριών, την βελτιστοποίηση και το διαμοιρασμό τεχνολογιών, και η προσπάθεια της Αμερικανικής Αεροπορίας προς το JADC2 (Joint All Domain Command and Control) μεταθέτει εμφατικά, όσο ποτέ άλλοτε, προς την κατεύθυνση των μαχητικών stealth με συστήματα διαβίβασης πληροφοριών.

Ο Διευθυντής του γραφείου F-35 Integration Office της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος David Abba, δήλωσε ότι η τεχνολογική επίδειξη του JADC2 και οι νέες καινοτομίες εμπνέουν την Αμερικανική Αεροπορία να θέσει σε προτεραιότητα την αναβάθμιση λογισμικού του F-35. Η προτεραιότητα του Abba, η οποία καταγράφηκε σε δημοσίευση του περιοδικού Air Force Magazine, αναλύει την έκδοση Block.4 η οποία θα πιστοποιήσει περισσότερα όπλα στο F-35 καθώς και περισσότερες δικτυοκεντρικές ικανότητες στο αεροσκάφος.

Η ανάπτυξη του F-35, για πολλά χρόνια, στηρίζεται στην συνεχή αναβάθμιση του λογισμικού, το οποίο διευρύνει τις ικανότητες του αεροσκάφους στους τομείς της επιτήρησης, της επίθεσης και των συστημάτων υπολογιστών, καθώς αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες.

Δεδομένης αυτής της αυξημένης έμφασης, έχει λογική το γεγονός ότι η αναβάθμιση του λογισμικού της έκδοσης Block.4 περιλαμβάνει σημαντική αύξηση στις δικτυοκεντρικές ικανότητες, αυτές που έγιναν διαθέσιμες μέσω των κατευθυνόμενων βομβών SDB II (Small Diameter Bomb II), την ενσωμάτωση νέων όπλων, της ευελιξία στη διαδικασία στόχευσης, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αισθητήρων και ζεύξης δεδομένων. Οι SDB II, υπό ανάπτυξη για πολλά χρόνια, μπορούν να ανιχνεύσουν και να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις 60+ χιλιομέτρων και ενσωματώνουν αμφίδρομο σύστημα ζεύξης δεδομένων μεταξύ της βόμβας και του αεροσκάφους έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία ως προς το στόχο προσβολής. Επιπλέον, οι SDB II ενσωματώνουν ερευνητή τριών λειτουργιών, ο οποίος είναι ικανός να χρησιμοποιεί τεχνολογία χιλιομετρικού κύματος υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μια καινοτομία που συνάδει με την αρχή του διαμοιρασμού δεδομένων του JADC2. Η έκδοση Block.4 επίσης θα είναι συμβατή και με τις βόμβες καθοδήγησης λέιζερ GBU-54 της οικογένειας JDAM (Joint Direct Attack Munitions), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να ακολουθούν μια δέσμη λέιζερ για την προσβολή κινούμενων στόχων.

Ήδη το F-35 μπορεί να μεταφέρει τις βόμβες Paveway IV, GBU-12 και GBU-49, αλλά και τα βλήματα αερομαχίας AIM-9X. Τα όπλα αυτά θα αναβαθμιστούν με νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να επιταχύνουν τη διαδικασία προσβολής του στόχου, από την ανίχνευση μέχρι την προσβολή.

Η αναβάθμιση Block.2B πρόσθεσε στο F-35 ικανότητες στους τομείς των όπλων, των συστημάτων ζεύξης δεδομένων και της σύνθεσης αισθητήρων και πληροφοριών. Η έκδοση Block.2B επιτρέπει στο F-35 να εκτελεί βασικές αποστολές εγγύς υποστήριξης και να εκτελεί βολές με βλήματα αερομαχίας AMRAAM (Advanced Medium Range AirtoAir Missile) και προσβολές με βόμβες JDAM ή GBU-12. Η έκδοση Block.3F πιστοποίησε νέα όπλα όπως οι βόμβες SDB, JDAM των 500 λιβρών και τα βλήματα AIM-9X.

Ορισμένες από τις βελτιώσεις λογισμικού είναι η ενσωμάτωση του συστήματος AMS (Advanced Memory System), το οποίο σχεδιάστηκε να βελτιώνει την αποθήκευση δεδομένων και να παράγει φωτογραφίες και εικόνα υψηλότερης ανάλυσης, κάτι που βοηθάει τους πιλότους στην πλοήγηση και τη συλλογή πληροφοριών.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις, στους αισθητήρες, στην καθοδήγηση και στα δίκτυα, έχουν επιταχυνθεί και επισπευτεί και από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Αμερικανικής Αεροπορίας, οι οποίοι επιδιώκουν περισσότερη ταχύτητα στις κινήσεις και περισσότερες και συχνότερες αναβαθμίσεις του λογισμικού των F-35. Το λογισμικό, λέει ο William Roper, αξιωματούχος της υπηρεσίας προμηθειών της Αμερικανικής Αεροπορίας, θα πρέπει να αναβαθμίζεται συνέχεια και ευρέως εντός μικρών διαστημάτων, μόλις οι νέες τεχνολογίες ωριμάζουν, μια αντίληψη η οποία συνάδει με τη διαδικασία αναβάθμισης των αρχικών εκδόσεων του F-35. Ο Roper το έχει καταστήσει σαφές αυτό εδώ και πολλά χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού μπορεί να καθορίσει το ποιος θα κερδίσει τον επόμενο πόλεμο».