Στη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου και ανταλλαγής σχολίων στο Οβάλ Γραφείο, μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, Μποϊκο Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Έχουν παραγγείλει μερικά F-35 και κάποια άλλα πράγματα. Αγοράζουν πολλά οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ-ο καλύτερος εξοπλισμός στον κόσμο. Και ανυπομονώ για τη συνάντηση μας».

Ωστόσο, όπως γνωστό από τις 8 Αυγούστου, το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ενέκρινε την κατάθεση ποσού ύψους $ 1,26 δισεκατομμυρίων στην αμερικανική υπηρεσία DCSA (Defence Security Cooperation Agency) για την προμήθεια οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.70 (Viper), συναφούς εξοπλισμού και όπλων (έξι μονοθέσια και δύο διθέσια, οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023).

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δεν διόρθωσε τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος παρά μόνο είπε: «Δαπανούμε το 3,1% του ΑΕΠ στην άμυνα, 3,1% αντί για 2%», για να λάβει την απάντηση Τραμπ: «Ωραία». Είτε πρόκειται για λάθος, εκ παραδρομής, του Τραμπ (το πιθανότερο) ή η Βουλγαρία όντος έχει προχωρήσει ή έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην προμήθεια του F-35 και δεν το έχει ανακοινώσει (πολύ δύσκολο χωρίς σχετική συζήτηση στη Βουλή της χώρας, που είναι αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού, όπως έγινε στην περίπτωση των F-16).

Μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές δηλώσεις ΕΔΩ (η αναφορά στο F-35 γίνεται στην αρχή των δηλώσεων)