Σε σημερινή συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει πως το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος για τη Πολεμική Αεροπορία θα είναι το Αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς F-35.

Στις επαφές που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Comments

 1. το αεροπλάνο αυτό θα δώσει πραγματικά το πλεονέκτημα στην Ελλάδα

  ακυρώστε το πρόγραμμα Ρ3 και βρέθηκε η προκαταβολή

  θεωρώ ότι ειδικά η έκδοση Φ35Β θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα

  το κύριο πλεονέκτημα του Φ35 είναι η δυνατότητα να μεταδώσει την πληρέστερη δυνατή εικόνα τακτικής κατάστασης (στελθ, πολλαπλοί αισθητήρες, σύντηξη δεδομένων) και να περάσει τα δεδομένα στοχοποίησης σε αλλά μέσα (πυροβολικό για στόχους ξηράς, πλοία για στόχους επιφάνειας) ενώ μπορεί να τοποθετήσει το ίδιο το αεροσκάφος σε πλεονεκτική θέση βολής απέναντι σε εναέριους στόχους ή να κατευθύνει αλλά αεροσκάφη σε πλεονεκτικες θέσεις βολής

  με βάση τα ανωτέρω ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών αρκεί για να δώσει το πλεονέκτημα

  μη σκέπτεσαι αντικατάσταση ένα προς ένα των παλιότερων αεροσκαφών

  ένας αρχικός πυρήνας 12 Φ35Β μα διαθεσιμότητα 70% μπορεί να παράξει 6χ8=48 εξόδους σε μια ημέρα αριθμός ικανός για να δώσει το τακτικό πλεονέκτημα σε Έβρο-Αιγαίο

  εάν θελουμε πιο ενεργή παρουσία σε Αν. Μεσόγειο μπορεί να γίνει με κινητεσ βάσεις διασποράς (ανεφοδιασμού-επανεξοπλισμου) στη νήσο Κ

 2. Άχρηστο αεροσκάφος από την στιγμή που κανένας πολίτικος δεν έχει τα @@ να το χρησιμοποιήσει. Τσάμπα χρήματα τα εξοπλιστικά γενικά. UAV δεν ρίχνουμε και θέλουμε και μαχητικά τρομάρα μας.

  1. Αν μιλάμε για 12 έως 20 F35 is a τότε μιλάμε για ένα κονδύλι γύρω στα 1,4 έως 2.3 δις συν 1δις εξοπλισμός και όπλα συν υποδομή.. Τότε η λύση προκαταβολή θα είναι το από 400εκ για τα σοβαρά προβλήματα 12 έως 600εκ για τα 20.. Τώρα το χρονικό διάστημα έως την παραλαβή θα είναι το 5εως7 χρόνια πολλά συν 1 έως 2 χρόνια ή πλήρης ένταξη…. Δηλαδή 2025 με 2027 το το πρώτο αεροσκάφος το με ρυθμό 5 αεροσκάφη το χρόνο σας μιλάμε για τα 12 το 3 χρόνια και έως 4 για τα 20….

 3. Να πάρει τα 6 έτοιμα της Τουρκίας και να μην δώσει το μέρισμα που θα κατά 70% θα πάει σε αυτούς που τα εχουν μαύρα και στους ξένους καταλαβαίνεις τι εννοώ. Οι Έλληνες δεν διαφωνούν με αυτό.

 4. Με ποια κριτήρια αποφάσισε ο Πρωθυπουργός; Μέσω ποιας θεσμικής διαδικασίας; Με διεθνή διαγωνισμό ας πούμε; Και άντε και το πήραμε, τι θα το κάνουμε; Θα το στέλνουμε Κύπρο; Και γιατί δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ και την ΛΜ; Έχουν δεσμευτεί για το Καστελλόριζο ή την Κάρπαθο αυτοί; Γελοιότητες.

  1. η θεσμική διαδικασία είναι ότι είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και θεωρεί ότι πρέπει να αγοράσει αεροσκάφος 5ης γενεάς

   μόνο ένα υπάρχει: το Φ35

   1. Με ποια κριτήρια το αποφάσισε?
    Διαφημιστικές μπροσούρες?
    Πρόσεξε δεν λέω ότι πιθανόν δεν είναι αναγκαίο το F35 λέω ότι είναι γελοίο να το ανακοινώνει ετσι

    1. Τι το ψάχνεις…..
     Πολιτική Απόφαση
     Από τη μια οι Belhares
     και από την άλλη τα F35
     Με ….530mil διαθέσιμα for εξοπλισμούς το χρόνο
     Εάν προχωρήσουν θα ρουφήξουν ότι πιστώσεις υπάρχουν διαθέσιμες και όλα τα θα γίνουν άντε μη γράψω τη λέξη

    2. Όχι και διαφημιστικές μπροσούρες ρε ‘σύ dash. Το αεροσκάφος έχει επιλέγει από όλες τις δυτικές αεροπορίες που μπορούν να αποφασίσουν χωρίς πολιτικές πιέσεις (βλέπε Γαλλία Γερμανία )

     Κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί, δεν νομίζεις?

     1. Το ότι έχει επιλεγεί από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ λέει πολλά όντως ιδίως όσων αφορά την πτώση του κόστους χρήσης αλλά κ την πορεία εξέλιξης.
      Οι επιλογές των χωρών χωρίς πιέσεις δεν ξέρω πόσο δεν επιβάλλονται από τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Αμερική. Σίγουρα τα λόμπι κάνουν καλά τη δουλειά τούς σε όλα τα κράτη.
      Το 2028 λοιπόν βλέπω μια ΠΑ με
      84 f16 v
      38 f16 bl52M
      24 M-5 mk.2
      24? F35
      Από 2030 αναμένονται αλλαγές συνεχείς στο πεδίο της αεροπορικής μάχης οπότε βλέπουμε.

   2. Φίλε Kostas, επειδή εξελέγη από 2 εκ. ψηφοφόρους (out of 11Μ) δεν θα έπρεπε να σημαίνει ότι κάνει και ότι του γουστάρει. Αλλά όταν κάποιοι ανακυκλώνονται επί δεκαετίες γύρω από υψηλά αιρετά και μη πόστα, αυτά παθαίνουμε (οι υπόλοιποι).

     1. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, θα τρώμε στη μάπα τον κάθε διεκπεραιωτή για αρκετά χρόνια. Αλλά δεν θα του λέμε και μπράβο.

 5. 35.000$ ανά ώρα πτήσης, με στόχο να πέσει στα 25.000$ σε βάθος 5ετιας
  https://www.reuters.com/article/us-australia-airshow-lockheed/lockheed-expects-f-35-flying-costs-will-take-time-to-come-down-executive-idUSKCN1QG0D5
  Αυτό το μαχητικό χρειάζεται η ΠΑ ; Και με τι όπλα θα εξοπλιστεί; Τι θα μας αποδεσμεύσουν; Τα M2000-5 θα έχουν όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας!
  Πρέπει να κάνουμε ένα κορμό από M2000/F16 και να μπούμε στην συμπαραγωγή ευρωμαχητικού 6ης γενιάς. Ως τότε εκσυγχρονισμό σ όλα τα όπλα και επένδυση σε οπλισμένα UAV.

  1. Λευτέρη
   Κοστος ώρας πτήσης
   1) το κόστος ανά ώρα πτήσης θα πέσει
   2) με δεδομένο την παραγωγή ολοκληρωμένης εικόνας τακτικής κατάστασης, ακόμα και τα 35 χιλιάρικα ανά ώρα είναι λίγα για αυτό που προσφέρει.

   Όπλα
   1) στην red flag επληξε τους στοχους με JDAM! Το Φ35 δεν χρειαζεται οπλα μεγαλου βεληνεκους. Μαθε για στελθ, καινοφανεις δυνατοτητες ΗΠ κλπ

   Ευρωμαχητικο
   1) η ιστορία δείχνει μόνο αποτυχημένα αεροσκάφη (Τορνειντο, ταιφουν)
   2) το ευρωμαχητικο θα ερει το 2040, εάν ποτέ έρθει δηλαδή, μέχρι τότε?

   Οπλισμένα μη επανδρωμένα
   1) με δεδομένο ότι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα δε είναι ακόμα αυτόνομα αλλά βασίζονται σε ζεύξεις δεδομένων είναι παράτολμο να βασιστούμε σε αυτά.
   2) ας πούμε ότι αποφασίζουμε να βασιστούμε σε αυτά, ποιο έχεις κατα νου? γιατί κανένα δεν είναι έτοιμο για πολλά ακόμα χρόνια (από αυτά που προορίζονται για πόλεμο υψηλής απειλής)

 6. Οι Βέλγοι που «έπαιξαν» παιχνίδι με Γάλλους και Αμερικανούς και δέχθηκαν τρομερές παροχές σε ανταποδοτικά οφέλη με μειωμένη τιμή, με μεταφορά τεχνολογίας και συμπαραγωγή ήταν χαζοί! Άντε τώρα με τέτοια μυαλά να προσφύγουμε και στην Χάγη με τους Τούρκους!!!

 7. Η Ελλάδα δεν αντέχει την προμήθεια F35 με αυτά τα κόστη! Πρέπει να αποφασίσουμε με βασικά επιχειρησιακά στοιχεία για το ακριβές μοντέλο του ΝΜΑ βάση διεθνή διαγωνισμού και όχι έτσι με απευθειας αναθεση, για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά ανταλλάγματα (βιομηχανικα) και τιμή. Θεωρώ ένα ελαφρύ αεροσκάφος της κατηγορίας Gripen, F16V ή Rafale που θα προμηθευτούμε σε σημαντικούς αριθμούς και θα μπορούμε να το «πεταμε» για να αναχαιτιζουμε κάθε μέρα τον εισβολέα με ικανά όπλα που να μας δίνουν το πλεονέκτημα, ίσως μας ταιριάζει καλύτερα! Αλλά πρέπει να πάμε σε διαγωνισμό και όλα να εξεταστούν λεπτομερώς από την Π.Α βάση των αναγκών της και ας αφήσουμε τα μονοπώλια της Lockheed !

  1. Δυστυχώς φίλε.
   Πολιτική κατευνασμού που απλά ταιζει το θηρίο.
   Λάθος λάθος κ πάλι λάθος.
   Γεωπολιτικά πάνε να μας περικυκλώσουν.
   Θα λέμε ευτυχώς για τη συμφωνία των Πρεσπών σε λίγο καιρό

  2. Εδώ δεν σταματάνε τα τάγματα ισλαμιστών που στέλνει σε εμάς, αντιθέτως γεμίζει ολόκληρη την χώρα με δαύτους, περιμένεις να σταματήσουν τις αποστολές προς Λιβύη!

 8. Κι εκεί που λέγαμε να σταματήσουν οι πολιτικοί ν αποφασίζουν τι όπλα χρειαζόμαστε, αλλά να θέτουν τους στρατηγικούς στόχους και οι αρμόδιοι να λένε ποιά μέσα απαιτούνται..

  Προσγειωθήκαμε..

  Και υπάρχει κι άλλο ένα θέμα. Ας υποθέσουμε πως η αεροπορία το είχε δει κι αξιολογήσει και οι αρμόδιοι έκριναν οτι πράγματι αυτό το όπλο υποστηρίζει κατα τον καλύτερο τρόπο τις χαραγμένες στρατηγικές μας επιδιώξεις (αν είχαμε.. λέμε τώρα). Θα μας έρθει σε ξερω εγώ 6-8 χρόνια. Το διαλαλούμε απο τώρα για να το ακούσει ποιός και να πράξει τι?

  Δεν είμαστε σοβαροί δυστυχώς. Τίποτα δεν μάθαμε απο την κρισάρα, μπίζνες ας γιούζουαλ.

 9. Οταν ηταν να παρουν οι τουρκοι f 35 ειχαμε τρελαθει ολοι με το πως θα καταφερουμε να το αντιμετωπισουμε, κ τωρα που μπορουμε θεωρητικα να το εχουμε κ οι απεναντι οχι δε μας κανει; Μη γελιομαστε, για αρκετα χρονια θα ειναι το μοναδικο στελθ μαχητικο πεμπτης γενιας που μπορουμε να παρουμε κ θα δωσει δυνατοτητες στη ΠΑ που τωρα ουτε τις φανταζομαστε
  Κ μην ακουω για gripen viper κτλ. Εξαιρετικα μαχητικα ειδικα το σουηδικο, αλλα τη δουλεια που κανει το f 35 δεν μπορουν να την κανουν με τιποτα. Κ οσο για το κοστος χρησης, τη λαντζα θα την κανουν τα 4ης γενιας, οχι αυτο. Προσωπικα θελω fcas, ειδικα αν βρεθει κανα su 57 απεναντι, αλλα μεχρι να βγει σε παραγωγη κ να ωριμασει ζησε μαη μου…
  Κ κλεινοντας, αμφιβαλλω αν ο κυριακος το ειπε εν αγνοια της ΠΑ. Ειμαι σιγουρος οτι ειναι δικη τους πρωτη επιλογη για το ΝΜΑ

 10. Τη στιγμή που οι Αμερικάνοι αποφάσισαν την πρόωρη αντικατάστασή του, εμείς θα χρεωθούμε για να αποκτήσουμε ένα άχρηστο οπλικό σύστημα, όπου όταν θα ξεκινήσει η παραλαβή του (2030+) θα έχει χάσει και το μοναδικό πλεονέκτημα της χαμηλής παρατηρησιμότητας.

  1. Αδελφέ, το αεροσκάφος δεν κάνει από πολλές απόψεις, που κοινό στοιχείο έχουν το κόστος εν σχέσει με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ακόμα κι αν περιοριστεί το κόστος, έχει πολλά θέματα και θα βγουν στην πορεία. Θυμίζει λίγο την περίπτωση του f104, οι πιο παλιοί ή οι πιο γνώστες αντιλαμβάνονται τι εννοώ. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και οι Ισραηλινοί, των οποίων τα f35 έχουν εντελώς άλλα avionics, κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επιπλέον προμήθεια. Αν τελικώς πάρουν το νέο f15 μην εκπλαγούμε.

 11. Ακόμα κι αν μας κάνει και το πάρουμε, έχουμε αρκετά 4ης γενιάς για τη λάντζα; Μήπως θα έπρεπε να προσανατολιστούμε σε αγορά 4ης γενιάς και να δούμε το θέμα 6ης γενιάς; Να επισημάνουμε ότι, όταν παραλάβουμε f35 η εξέλιξη των ραντάρ θα το έχει καταστήσει ορατό πλέον.

  1. να επισημάνω Ιωάννη ότι γράφεις πράγματα που δεν έχουν καμία βάση

   1) η τεχνολογία υπάρχει εδώ και 40 χρόνια χωρίς να έχει βρεθεί «αντίδοτο»
   2) εάν το αντίδοτο ήταν κοντά γιατί ΗΠΑ/Ρωσία/Κίνα/Αγγλία/Γαλλία συνεχίζουν να σχεδιάζουν στελθ αεροπλάνα; αυτοί δεν ξέρουν αλλά ξέρει ο Ιωάννης

   1. https://nationalinterest.org/blog/buzz/us-air-force-prototyping-replacement-stealth-f-35-82661

    Στον παραπάνω σύνδεσμο θα δεις ότι, από το 2030 ξεκινά η αντικατάσταση του F35 από αεροσκάφη 6ης γενιάς μη επανδρωμένα. Γιατί άραγε; Γνωρίζουμε επίσης ότι, τα 4ης γενιάς θα συνεχίσουν να επιχειρούν για τριάντα τουλάχιστον έτη ακόμη, δηλαδή καλό 2050, τη στιγμή που το αόρατο θα αποσύρεται!
    Η ανίχνευση των «αόρατων» μαχητικών δεν μύθος, αλλά θα εμφανισθεί στην αγορά μόλις οι κατασκευαστές ξεπουλήσουν. Ήδη τα ραντάρ τύπου aesa μπορούν να τα δουν. Να υπενθυμίσω το ελληνικό σχέδιο του ΑΠΘ για την ανάπτυξη παθητικών ραντάρ προς ανίχνευση των «αόρατων» μαχητικών, όπου για άγνωστους λόγους σταμάτησε να χρηματοδοτείται. Η Αγγλία και η Γαλλία, διόρθωσέ με αν σφάλω, δεν αναπτύσσουν ούτε κατασκευάζουν κάποιο 5ης γενιάς, αλλά οι άλλοι τρεις, με πρωτοπόρα την Αμερική δεν έχουν στο στόχαστρο μόνο τις υπερδυνάμεις αντιπάλους αλλά και αεράμυνες τριτοκοσμικές, βλέπε Συρία, Ιράκ, Ιράν κλπ. Άλλωστε, όταν η Αμερική αποφάσισε να εξελίξει το F35 δεν υπήρχε στον ορίζοντα αντίπαλον δέος, η Ρωσία ήταν χρεοκοπημένη και η Κίνα δεν έδειχνε σημάδια παγκόσμιου στρατιωτικού πόλου. Η Ρωσία και η Κίνα, ναι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν 5ης γενιάς «αόρατα» αεροσκάφη, αλλά μην παραβλέπουμε δύο παράγοντες. Πρώτον η πώληση σε τρίτους προκειμένου στην χρηματοδότηση της πολεμικής τους βιομηχανίας και δεύτερον, για όσες αεράμυνες δεν θα μπορούν να τα ανιχνεύσουν, θα τους δίνει συντριπτικό πλεονέκτημα.
    Δεν θα γράψω άλλα, αλλά με στεναχωρεί ο αντιμετώπισή σου. Υποτίθεται συζητούμε εδώ μέσα προβάλλοντας επιχειρήματα και δεν λοιδορούμε.Μπορεί πράγματι να μην γνωρίζω, αλλά αντί να ενοχληθείς και να μου απαντήσεις έτσι, καλύτερο θα ήταν να μου μεταφέρεις τις γνώσεις σου.
    Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά να έχεις.

 12. Άλλα πράγματα περιμένουμε από την επικείμενη επίσκεψη του Κ.Μ στην Αμερική.

  Για το ναυτικό 2+2 Arleigh Burke είτε εναλλακτικά Ticonderoga και την ενίσχυση των ΕΔ με παραχώρηση όπλων από την Αμερική.
  Υπάρχουν προς διάθεση MLRS Abrams Bradley Black Hawk τροχαίο υλικό κτλ.

  Αν η ανακοίνωση για το F35 έχει να κάνει με το να λειτουργήσει ως τυράκι για τα παραπάνω έχει καλώς.

  Αν η ανακοίνωση και το ενδιαφέρον για τα F35 είναι επικοινωνιακούς λόγους είτε για να δελεάσει τον «έμπορα» Τράμπ στο να δεχθεί τον Μητσοτάκη τότε σε αυτήν την περίπτωση οι δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού κοστίζουν πολύ ακριβά.

  Πάντως ακούγεται αστείο να μιλάμε για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F35 όταν το τροχαίο υλικό στους όρχους των στρατοπέδων είναι φορτηγά ακινητοποιημένα εποχής Βιετνάμ.

  Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει πολλά προγράμματα στην Αμερική και αν δοθεί δεσμεύσει και για τα F35 αν προσθέσουμε και την νέα συμφωνία για βάσεις και Σούδα τα ανταλλάγματα είναι πολύ φτωχά ως ανύπαρκτα.

  Σύντομα θα φανεί αν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική είναι καλά προετοιμασμένο για το αν έχει γίνει προετοιμασία και προγραμματισμός.

  Αυτό θα φανεί μεταξύ των άλλων από την παραχώρηση η μη δύο Arleigh Burke μέσα στο 2020 και άλλα δύο στο άμεσο μέλλον ή εναλλακτικά Ticonderoga.

  Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα για εμάς 40 MLRS Abrams Bradley Black Hawk τροχαίο υλικό κτλ.

  Σε διαφορετική περίπτωση το ενδιαφέρον για τα F35 είναι καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και απλά πληρώνουμε πολύ ακριβά τις δημόσιες σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 13. Ότι είναι να γίνει θα γίνει την τρέχουσα δεκαετεία γιατί η Τουρκία τα «δίνει όλα» και σπιντάρει.
  Η Ελλάδα αν όλα πάνε κατ ευχήν θα έχει έσοδα 0,5 δις ευρώ ετησίως από τους υδρογονάνθρακες από το 2025 και μετά και από το 2030 αυτό το ποσό θα μεταφραστεί σε περίπου 5 δις ευρώ έσοδα. Επίσης επειδή η χώρα θα είναι παραγωγός και όχι εισαγωγέας θα έχει πλέον οικονομία με εμπορικό πλεόνασμα.
  Άρα,..αν φτάσουμε ως εκεί γυρίζει σιγά σιγά το ματσάκι σε βάθος χρόνου όπου μπορουν να γινουν πολιτικες για
  ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
  Αναμορφωση οικονομιας κοινωνιας στρατευματος οπλικών συστηματων τεχνολογίες κλπ.
  Άρα, πρέπει να σταματήσουμε τις μπαρούφες με τα μερίσματα άμεσα για να γλυτώσουμε τον πόλεμο. Τον πόλεμο δεν το γλυτώνεις με τα μερίσματα αλλά αν ο άλλος βλεπει τί έχεις και την βούλησή σου αν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις.

  1. Έχουμε 2020 και περιμένεις να έχουμε έσοδα το 2025????

   AOZ δεν έχουμε ανακηρύξει άδειες εκμετάλλευσης δεν έχουμε δώσει για νότια της Κρήτης

   Και σε ότι έχουμε δώσει βάλε καμια δεκαετία τουλάχιστον να αρχίσει η εκμετάλλευση και αν αξίζει

   Το κόστος εξόρυξης είναι πολύ υψηλό λόγω βαθών που πρέπει να γίνει η εξόρυξη

   Εάν οι τιμές είναι χαμηλές κάτω από70 δολάρια το βαρέλι εάν θυμάμαι σωστά δεν αξίζει

   Επιπλέον η ευρωπαϊκή ένωση σκέφτεται να εγκαταλείψει τους υδρογονάθρακες από το 2050 ίσως και από το 2040

   Βάλε ότι θέλει και καμια δεκαετία από την ερευνα μέχρι την εξόρυξη οποτε καταλαβαίνουμε ότι το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε κλείνει πολύ γρήγορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *