Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «ExpoDefensa 2019» η σουηδική Saab κατέθεσε την πρόταση της, στην Κολομβία, για την αντικατάσταση των Kfir που διαθέτει σε υπηρεσία η Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Η πρόταση της Saab αφορά στην προμήθεια 15 JAS-39E/F Gripen και έρχεται να ανταγωνιστεί την πρόταση της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries), που προσφέρει την αναβαθμισμένη έκδοση Kfir-NG (Next-Generation).

Υπενθυμίζουμε ότι το 1989-1990 η Κολομβία είχε παραλάβει 12 Kfir C2 (συν ένα εκπαιδευτικό Kfir TC-2), ενώ το 2008 η χώρα αγόρασε άλλα 24 μεταχειρισμένα Kfir από το Ισραήλ, τα οποία αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο C10/C12, έναντι του ποσού των $ 150 εκατομμυρίων. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν βλήματα Python-3.

Στην έκδοση Kfir-NG το αεροσκάφος ενσωματώνει ισχυρότερους κινητήρες F414 της General Electric, ραντάρ AESA, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 και βελτιωμένα ηλεκτρονικά. Επίσης, υπό ανάπτυξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα δοκιμών αλλαγών στο αεροσκάφος για την αύξηση του εσωτερικά μεταφερόμενου καυσίμου.

To JAS-39E/F Gripen ενσωματώνει ισχυρότερους κινητήρες, βελτιωμένες επιδόσεις, έχει πιστοποιηθεί με περισσότερα όπλα αερομαχίας και προσβολών, ενσωματώνει ραντάρ AESA, υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ιχνήλασης (IRST: InfraRed Search and Track system), προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, βελτιωμένα συστήματα επικοινωνιών και συστήματα επίγνωσης της τακτικής κατάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *