Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «ExpoDefensa 2019» η αμερικανική Sikorsky ανακοίνωσε ότι η οπλισμένη έκδοση του μεταφορικού ελικοπτέρου UH-60 Black Hawk είναι πλέον διαθέσιμη για εξαγωγές. Η παρουσίαση της συγκεκριμένη έκδοσης έγινε, για πρώτη φορά, το 2016 στη διεθνής έκθεση «Farnborough Air Show», αλλά τότε ήταν υπό ανάπτυξη. Οι σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις αρχές του 2019.

Στην ουσία η οπλισμένη έκδοση του UH-60 Black Hawk αφορά στην ενσωμάτωση μιας πλατφόρμας ανάρτησης οπλισμού, η οποία τα μετατρέπει από μεταφορικά σε επιθετικά ελικόπτερα. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας ξεκίνησε το 2011, ενώ ήδη έχει επιλεγεί από τα ΗΑΕ. Είναι πλήρως λειτουργική με την υπάρχουσα ηλεκτρονική υποδομή των ελικοπτέρων και μπορεί να ελεγχθεί από την κάσκα των πιλότων με τη βοήθεια ηλεκτροπτικού αισθητήρα στο ρύγχος του ελικοπτέρου.

Ο ίδιος αισθητήρας λειτουργεί και ως σύστημα κατάδειξης στόχων για τα βλήματα καθοδήγησης λέιζερ AGM-114 Hellfire. Στην περίπτωση που το UH-60 Black Hawk χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό, η καμπίνα φιλοξενεί προσθαφαιρούμενη υποδομή αποθήκευσης επιπλέον πυρομαχικών και καυσίμων, με τα οποία το πλήρωμα μπορεί να ανεφοδιάσει το ελικόπτερο, όχι εν πτήση, αλλά στο έδαφος, χωρίς όμως να χρειάζεται να επιστρέψει στη βάση του. Έτσι αυξάνει η επιχειρησιακή εμβέλεια του ελικοπτέρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *