Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση, μετά από αρκετές παλινωδίες, στη Βουλή της χώρας ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους $ 3 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 16 νέων μαχητικών αεροσκαφών και 150 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των συγκεκριμένων δαπανών, η πρώτη παρτίδα των οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών θα κοστίσει $1,1 δισεκατομμύρια, δηλαδή $ 137,5 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος (αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά, υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης), ενώ άλλα τόσα θα κοστίσει και η δεύτερη παρτίδα των οκτώ νέων μαχητικών.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη Βουλγαρία είχε ξεκινήσει το 2016, αλλά το Σεπτέμβριο του 2017, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε την επανέναρξη της διαδικασίας.

Από την άλλη, το πρόγραμμα προμήθεια των 150 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των $ 879 εκατομμυρίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 ετών. Με τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα αναμένεται να εξοπλιστούν τρία Τάγματα Πεζικού.