Δριμεία κριτική στο «δωρεάν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας» των ΗΠΑ προς τη χώρα μας, ασκεί η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και ο στρατιωτικός συντάκτης Βασίλειος Νέδρος. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας και παρατίθεται αυτολεξεί παρακάτω.

Απογοητευτικά εξελίσσεται η υλοποίηση του σκέλους που αφορούσε την παραχώρηση εξοπλισμών από τα αμερικανικά αποθέματα –κυρίως των τριών δωρεάν βασικών συστημάτων–, του αποκαλούμενου «πακέτου Μπλίνκεν», όπως αυτό προέκυψε από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), με την πλήρη κάλυψη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ, αρνήθηκε να παραλάβει τα τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS, καθώς το αμερικανικό ναυτικό δεν αποδέσμευε εκείνα που είχαν προκριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά παλαιότερα. Η επαναφορά των τεσσάρων παλαιότερων LCS σε επιχειρησιακή ικανότητα θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις, γι’ αυτό και η λύση απορρίφθηκε. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, μετά την κοινή (με τον αμερικανικό στρατό) αυτοψία που έγινε στα 62 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley από το απόθεμα των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ, φάνηκε ότι η κατάστασή τους δεν είναι τέτοια που να αιτιολογεί την αποδοχή της παραχώρησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και στην περίπτωση των Bradley απαιτούνται τέτοιες κεφαλαιακές επενδύσεις για την επαναφορά τους σε μάχιμη κατάσταση, κάτι που κρίνεται ασύμφορο.

Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν και για τα 102 Bradley που προσφέρονταν από το απόθεμα της εταιρείας BAE Systems, τα οποία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονταν στην επιστολή Μπλίνκεν. Μένει να φανεί αν είναι δυνατόν να αποτελέσουν λύση για τον στόλο μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) τα δύο C-130-H που περιελάμβανε το «πακέτο Μπλίνκεν», αν και κάτι τέτοιο θεωρείται αμφίβολο, αφενός, λόγω των υπόλοιπων αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από άλλους συμμάχους, αφετέρου, διότι και σε αυτή την περίπτωση η επαναφορά σε καλή πτητική κατάσταση θα χρειαστεί πόρους. Πρακτικά, από το θεωρητικά «δωρεάν» σκέλος των αμερικανικών παραχωρήσεων απομένουν τα φορτηγά γενικής χρήσεως, ορισμένοι κινητήρες που ίσως έκαναν κάποια διαφορά στην καθημερινότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η συζήτηση.

Διαβάστε τη συνέχεια στη πηγή: https://www.kathimerini.gr/politics/amyna/563113147/se-adiexodo-to-dorean-skelos-toy-paketoy-mplinken-k/