Η εξοπλιστική κινητικότητα στον χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από πολλά χρόνια εξοπλιστικής αδράνειας και ανομβρίας φαίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Διαρκής είναι η προσπάθεια ανθρώπων του παρελθόντος πολλοί εκ των οποίων είναι κατάδικοι βάση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης να υπονομεύσουν το μέλλον της χερσαίας ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων προωθώντας εξοπλιστικά προγράμματα που δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς αλλά εξυπηρετούν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση μας είναι άκρως ανησυχητικές. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα προωθήθηκε πρόταση για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης ηλικίας 60 ετών. Συγκεκριμένα των απαρχαιωμένων Μ-60 Α3 που υπηρετούν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ίδιοι κύκλοι που μάλιστα περιλαμβάνουν και αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς αλλά και εν αποστρατεία αξιωματικούς σε συνεργασία με Έλληνες αντιπροσώπους προωθούν πρόγραμμα αυτή τη φορά για τα Μ48 A5 MOLF. Παρωχημένων αρμάτων μάχης που επίσης υπηρετούν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Και μάλιστα αρμάτων μάχης που έχουμε ήδη εκσυγχρονίσει τη δεκαετία του 1990 με νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός το MOLF.

Τη στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός καλείται να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για το μέλλον των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leopard 1 A5 που καλούνται να δράσουν στη Θράκη ορισμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων θεωρούν πως τα άρματα στην ΑΣΔΕΝ έχουν καθοριστικό ρόλο πιο σημαντικό από το Δ Σώμα Στρατού… Και φυσικά δεν είναι μόνον τα άρματα μάχης. Είναι η ανάγκη για την καθολική αναβάθμιση του Πεζικού και συγκεκριμένα του μηχανοκίνητου πεζικού με την πάγια και ανελαστική ανάγκη για ένα σύγχρονο ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.

Η ιλαροτραγωδία της υπόθεσης είναι πως και η Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ακολουθεί παρόμοια βήματα με εξαίρεση ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 ή τις λύσεις που εξετάζονται για τα Μ-109 και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κορμού των αυτοκινούμενων πυροβόλων του Πυροβολικού Μάχης.

Βεβαίως το κωμικοτραγικό της Διεύθυνσης Πυροβολικού είναι ορισμένες σκέψεις που θέλουν να προωθήσουν τον εκ νέου εκσυγχρονισμό των ΗΑWK τη στιγμή που πρωταρχική απαίτηση θα έπρεπε να είναι η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων OSA που αποτελούν τον κορμό αεράμυνας της ΑΣΔΕΝ. Είναι γνωστό και το έχουμε αναφέρει πως για το ΗΑWK έχουν κατατεθεί προτάσεις αναβάθμισης με βάση το NASAMS οι οποίες εξετάζονται!

Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Πυροβολικού προωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Μ-270 MLRS κόστους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το κόστος φυσικά προύκυψε από την ενημέρωση της Lockheed Martin.

Όπως τονίζαμε στις 21 Ιανουαρίου του 2022 στη τελευταία συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Πυροβολικού (ΔΠΒ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) εγκρίθηκε το ύψος του προγράμματος (βάση της Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος) που ανέρχεται στο 1.081.000.000 ευρώ. Καλά διαβάσατε. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ ογδονταένα εκατομμύρια ευρώ.

Όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr και ο γράφων στο παραπάνω χρηματικό ποσό περιλαμβάνεται ο πλήρης εκσυγχρονισμός 36 εκτοξευτών M-270 MLRS καθώς και περίπου 20 Κέντρων Διευθύνσεως Πυρός των δύο Μοιρών που διαθέτουν από 18 εκτοξευτές. Η αναβάθμιση των οχημάτων έχει προϋπολογιστεί στα 260 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΠΒ. Αξίζει να τονιστεί πως το 2014 το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (εκτοξευτών και ΚΔΠ) είχε προϋπολογιστεί στα 154 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπόλοιπο οικονομικό σύνολο των 821 εκατομμυρίων ευρώ αφορά την απόκτηση ενός μεγάλου αποθέματος πυρομαχικών (ρουκετών μέσου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς) για την πλήρη αντικατάσταση του υφιστάμενου οπλοστασίου των ρουκετών Μ26 και πυραύλων ATACMS. Η ΔΠΒ έχει υπολογίσει ακόμη ένα μικρό (πολύ μικρό) απόθεμα των νέας γενιάς αμερικανικών πυραύλων PrSM εφόσον φυσικά αποδεσμευτούν και διατεθούν στη χώρα μας. Το μελλοντικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει κατά βάση ρουκέτες GMLRS και GMLRS ER καθώς και όπως προαναφέρθηκε ένα πολύ μικρό αριθμό PrSM.

Κανείς φυσικά δεν αμφισβητεί την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα M-270 MLRS αλλά το κόστος εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. Έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά και έχουμε τεκμηριώσει τους προβληματισμούς μας σχετικά με το πρόγραμμα. Επαναλαμβάνουμε για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Δεν αναιρούμε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα M-270 MLRS αλλά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία και τις επιλογές.

Η κατάσταση θυμίζει άλλες αμαρτωλές εποχές και καλό θα είναι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η πολιτική ηγεσία να προβληματιστούν. Είναι αδιανόητο εξωγενείς παρεμβάσεις να προσπαθούν να υπονομεύσουν τα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς και μάλιστα να βρίσκουν και πρόσφορο έδαφος σε επίπεδο Στρατού.