Στο ίδιο ουσιαστικά λάθος με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατήθηκαν παράνομα από την Άγκυρα, υπέπεσαν δύο τούρκοι στρατιωτικοί (ένας έφεδρος υπαξιωματικός και ένας Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής, πέρασαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Η πλήρης επιτήρηση και η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, είχε ως συνέπεια την άμεση συλληψή τους, χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών, καθώς ο μέν πρώτος ειχε τυφέκιο άνευ πυρομαχικών ενώ ο δέυτερος ήταν άοπλος!

Με δεδομένο οτι η είσοδος τους ήταν παράνομη, τέθηκε από την πρώτη στιγμή θέμα ως προς το χειρισμό του ζητήματος σε ανώτατο επίπεδο, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε ελάχιστο χρόνο καθώς η ηγεσία του ΥΕΘΑ είχε σαφή άποψη για τις περαιτέρω ενέργειες.

Όπως παραδέχτηκε στην σχετική ανακοίνωση του, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί παρακολουθούσαν παράτυπους μετανάστες, όταν πέρασαν στις 11 το πρωί της Κυριακής τα σύνορα με την Ελλάδα και συνελήφθησαν από περίπολο του ΕΣ. Το στρατιωτικό προσωπικό όπως αναφέρθηκε, κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές επεστράφη στις 18: 30 «μετά από διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά».

Σε επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από την πλευρά του δεύτερου, ο οποίος προφανώς βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση εξ αιτίας των δύο τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν απο ελληνική περίπολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Καμμένος τόνισε προς τον Τούρκο ομόλογο του οτι οι Έλληνες αυτα τα επεισοδια τα θεωρούν συνηθισμένα και πως η περιπέτεια των δυο θα λήξει με αίσιο τρόπο. Αφού ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία οι δύο στρατιωτικοί επέστρεψαν στην Τουρκία, μόλις 9 ώρες μετά την συλληψή τους από τις ελληνικές αρχές, μέσω του φυλακίου στους Κήπους.

Με αυτο τον τροπο ο υπουργός έστειλε το δικο του μήνυμα στην Τουρκία πως σε τέτοιου είδους επεισοδια, η Αθήνα δεν θα φερθεί άδικα οπως η Άγκυρα στους Μητρετωδη – Κουκλατζη που παρέμειναν χωρις κανένα κατηγορητήριο επί 6μηνου στις φυλακες της Αδριανούπολης.