Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου εντός του Μαΐου η Τουρκική Χωροφυλακή αναμένεται να παραλάβει έξι μη-επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) Bayraktar, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα παραδοθούν, στον Τουρκικό Στρατό, άλλα 30 Bayraktar TB2.

Με την παράδοση των 36 Bayraktar TB2, στα τέλη του 2018 η Τουρκία θα έχει παραλάβει συνολικά 76 αεροχήματα, τα οποία θα συγκροτήσουν 19 ολοκληρωμένα συστήματα με 38 επίγειους σταθμούς ελέγχου.

Μέχρι σήμερα ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 34 αεροχήματα και έξι έχει παραλάβει η Αστυνομία. Πάντως ο Τουρκικός Στρατός έχει απολέσει δύο αεροχήματα, ένα στις 24 Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» (η απώλεια έχει αποδοθεί σε τεχνικό σφάλμα, σε κράτημα του κινητήρα), και ένα στις 12 Φεβρουαρίου του 2017, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» (κατάρριψη από τους Κούρδους).

Υπενθυμίζουμε ότι τα TB2 άρχισαν να παραδίδονται το 2015, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Bayrak Makina παρουσίασε την έκδοση Bayraktar ΤΒ-2S η οποία μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα κατευθυνόμενα πυρομαχικά MAM-L της Roketsan μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων ή δύο κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα UMTAS, επίσης της Roketsan, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων.

Συνολικά η Τουρκία σχεδιάζει να παραλάβει 163 Bayraktar TB2/TB2S, εκ των οποία 151 για τον Στρατό (έχουν παραδοθεί 34, έχουν απολεσθεί δύο, άλλα 36 υπό παράδοση το 2018), έξι για την Αστυνομία (έχουν παραδοθεί) και έξι για την Χωροφυλακή (αναμένεται η παράδοση εντός του Μαΐου).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διασύνδεσης, σε πραγματικό χρόνο, των Bayraktar TB2 και των επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK. Το πρόγραμμα αναπτύσσουν από κοινού η TAI (Turkish Aerospace Industries), κατασκευάστρια εταιρία του επιθετικού ελικοπτέρου T-129 ATAK, και της Bayrak Machine, κατασκευάστριας εταιρίας των Bayraktar TB2. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ικανότητα των δύο συστημάτων να ανταλλάσουν, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα εικόνας και ήχου. Επίσης το Bayraktar TB2 θα μπορεί να αποστέλλει στα T-129 ATAK δεδομένα στοχοποίησης.