Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, H. NAUERT, ανέφερε ότι η απόφαση της σύλληψης εργαζομένων του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κων/πολη, είναι απογοητευτική και επισήμανε ότι η απόφαση για την αναστολή των αδειών θεωρήσεως εισόδου ελήφθη σε συντονισμό του ΥΠΕΞ με τον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών. Εξάλλου, κατά την τελετή αποχαιρετισμού του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία, J. BASS, ο οποίος μεταβαίνει στο Αφγανιστάν για να αναλάβει καθήκοντα, δεν παρέστη κανένας πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος της Τουρκίας.

Σε σχετικό του άρθρο στην εφημερίδα HURRIYET, αναφέρεται ότι ήταν ένας «“οξύς” αποχαιρετισμός», που όλοι θα επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί σε καλύτερες συνθήκες, ενώ ήδη είχε συναντηθεί και αποχαιρετισθεί με τους Τούρκους Πρωθυπουργό, B. YILDIRIM, και ΥΠΕΞ, M. CAVUSOGLU. Επίσης, τονίζει ότι στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση παρευρέθηκαν Πρέσβεις της Ε.Ε. και εκπρόσωποι από ξένες διπλωματικές αποστολές, οι οποίοι φέρεται να δικαιώνουν τις ΗΠΑ, σκεπτόμενοι ότι μία τέτοια κρίση θα μπορούσε
να σημειωθεί και με τις δικές τους χώρες, σύμφωνα με το άρθρο.

Παρότι οι θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Τουρκίας έχουν ανασταλεί από τις ΗΠΑ, οι κάτοικοι των Κατεχομένων της Κύπρου τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, το Γραφείο που διατηρεί η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία δεν έχει προβεί σε καμία τροποποίηση στα αιτήματα για visa, σύμφωνα με την τ/κ δημοσιογράφο, YURDAGUL ATUN.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους της HURRIYET και της MILLIYET, ο Πρωθυπουργός, YILDIRIM, τόνισε ότι δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στη σχέση των δύο χωρών, καθόσον θα βρεθεί διπλωματική λύση από συνομιλίες που διεξάγονται σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, N. KURTULMUS, σε δήλωση προς τους εν λόγω δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δυσανάλογο μέτρο που λήφθηκε από πλευράς των ΗΠΑ,
όμως η τουρκική Κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει σε λαϊκιστικές παγίδες.