Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Nurettin Canikli αναφέρθηκε σε δύο τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, τα οποία συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Συγκεκριμένα o Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα εγκατάσταση του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Pulat (Zaslon-L) σε 200 άρματα μάχης του Τουρκικού Στρατού θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα σημείωσε ότι η εγκατάσταση του συστήματος θα γίνει σε τουρκικό έδαφος μεν, αλλά κοντά στα σύνορα με το Αφρίν (Συρία), προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος περάτωσης του όλου προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου του 2018, η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αποφάσισε την κατεπείγουσα εγκατάσταση του Pulat σε 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight), τα οποία επιχειρούν στη Συρία κατά των Κούρδων. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η Aselsan με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2018.

Παράλληλα, ο Canikli δήλωσε ότι στις 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δοκιμαστικές βολές νέων ρουκετών με πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων για τους πολλαπλούς εκτοξευτές T-122 Sakarya (40 x 122 χιλιοστών) της Roketsan. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού οι νέες ρουκέτες, τις οποίες έχει αναπτύξει η ΜΚΕΚ, επιτυγχάνουν τετραπλάσια κάλυψη έκτασης σε σχέση με τις ρουκέτες μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων TR-122 και TRB-122 της Roketsan, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τα T-122 Sakarya.

Οι ρουκέτες TR-122 ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και επιτυγχάνουν «φονική διάμετρο» 20 μέτρα. Με ποσοστό αλληλοκάλυψης 25% μια ομοβροντία 40 ρουκετών καλύπτει περιοχή εμβαδού 600 x 600 μέτρων. Οι ρουκέτες TRB-122 ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων και επιτυγχάνουν «φονική διάμετρο» 40 μέτρα. Συνεπώς, με ποσοστό αλληλοκάλυψης 25% μια ομοβροντία 40 ρουκετών καλύπτει περιοχή εμβαδού 1.200 x 1.200 μέτρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Canikli οι νέες ρουκέτες θα καλύπτουν περιοχή εμβαδού 4.800 x 4.800 μέτρων. Τέλος, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι οι νέες ρουκέτες αναμένεται να παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό στα τέλη Μαρτίου και θα χρησιμοποιηθούν στο Αφρίν.