Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες από πλευράς Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για τη πρόσκτηση 2+1 νέων Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης για το Λιμενικό Σώμα. Τα νέα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΛΣ να επιχειρεί σε ανοικτές θάλασσες όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ισπανικά ναυπηγεία της Astilleros Gondán διεκδικούν επάξια το πρόγραμμα και προσφέρουν μια νέα σχεδίαση που καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές του ΛΣ. Η πρόταση των Ισπανών περιλαμβάνει το OPV-86-Hybrid εκτοπίσματος 1700 τόνων και μήκους 86,75 μέτρων. Ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή του πρόωση υβριδικού χαρακτήρα που του εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία και ακτίνα δράσης της τάξης των 7500 ναυτικών μιλίων πλέοντας συνεχόμενα επί 30 ημερών με ταχύτητα 20 κόμβων.

Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης που προτείνει της Astilleros Gondán δύναται να υποστηρίξει και να εξυπηρετεί επιχειρήσεις ελικοπτέρου καθώς και Μη Επανδρωμένου Ελικοπτέρου. Είναι ικανό να επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης έως τη κλίμακα 6 ενώ οι επιχειρήσεις ελικοπτέρου (προσνήωση και απονήωση) πραγματοποιούνται σε κατάσταση θαλάσσης έως 5.  

Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30mm καθώς και δυο μικρότερους σταθμούς οπλισμούς των 12.7mm. Διαθέτει πλήρη σουίτα σύγχρονων ναυτιλιακών βοηθημάτων, ραντάρ, ηλεκτρονικών, αισθητήρων καθώς και εγκαταστημένο τακτικό σύστημα ώστε να διασυνδέεται πλήρως με άλλες ναυτικές μονάδες του ΛΣ ή του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλήρωμα του αποτελείται από 50 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 20 ατόμων που δύναται να αποτελούν αγήματα νηοψιών, ομάδες ειδικών επιχειρήσεων κτλ. Στο πλοίο OPV-86-Hybrid φέρονται και ταχύπλοα ειδικών δυνάμεων ώστε να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις μη συναινετικής νηοψίας (Visit, board, search, and seizure – VBSS) και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Aποκλειστικά γραφήματα του DefenceReview.gr από την Astilleros Gondán