Σχέδια επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κουκουλοφόρους που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες μέσα σε αυτά, ημιμόνιμη εγκατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, μικτή μορφή δίκυκλης αστυνόμευσης με τη συνεργασία ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ, αστυνομικοί από τους επισήμους στον… δρόμο και ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές συμπεριλαμβάνει ο προγραμματισμός του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Μέχρι τις 22 Ιουλίου, θα έχουμε ένα νέο σχέδιο αστυνόμευσης για όλη τη χώρα και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών άμεσα και αποτελεσματικά», είπε ο νέος υπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην Κατεχάκη για τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ειρηνική εκκένωση των εστιών ανομίας

«Σε περίπτωση που χρειαστεί να στηθεί κάποια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, μετά την κατάργηση του ασύλου, η Αστυνομία θα είναι έτοιμη να παρέμβει». Με αυτή την πεποίθηση στο μυαλό τους προετοιμάζουν ήδη στην ΕΛ.ΑΣ., υπό τις οδηγίες του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα σχέδια παρέμβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει «άσυλο» στα ελληνικά πανεπιστήμια αρκετές παραβατικές ομάδες (σ.σ.: Διακινητές ναρκωτικών και μετανάστες που κάνουν παρεμπόριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο), αλλά και ομάδες κρούσης… αντιεξουσιαστών που έκαναν επιθέσεις στην Αστυνομία μέσα από το Πολυτεχνείο.

Τα προαναφερθέντα είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ενδέχεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μάχιμοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της Αμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με την προετοιμασία των σχεδίων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν τον τρόπο εισόδου και εξόδου από τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δημιουργία ομάδων κρούσης από την ΕΛ.ΑΣ., που κάθε φορά θα εκτιμούν ποιον έχουν απέναντί τους. Στενή αναμένεται να είναι η συνεργασία της Αστυνομίας και με τα πανεπιστήμια.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Ημιμόνιμη εγκατάσταση της Αστυνομίας

Ενας από τους άμεσους στόχους της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βάσει των εξαγγελιών, ήταν η πιο ενεργή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα Εξάρχεια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κουκουλοφόροι που κάνουν διαρκώς καταδρομικές ενέργειες κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ, αλλά και οι διακινητές ναρκωτικών και λαθρέμποροι τσιγάρων που κινούνται ανεξέλεγκτοι πέριξ της πλατείας της περιοχής της πρωτεύουσας. Πλέον, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι η ημιμόνιμη εγκατάσταση της Αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν σταθερά δυνάμεις των ΜΑΤ τόσο στην Τοσίτσα όσο και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη που αντιμετώπιζαν μόνο επιθέσεις από μολότοφ κουκουλοφόρων. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να έχουν αυξημένο «κατασταλτικό χαρακτήρα» απέναντι σε τέτοιες ομάδες, ωστόσο χαρακτηρίζονται και είναι εκ των πραγμάτων ως «ιδιαίτερα δυσκίνητες». Το προηγούμενο σχέδιο αστυνόμευσης προέβλεπε περιπολίες από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίες κινούνταν πέριξ των Εξαρχείων και αρκετές φορές δέχτηκαν επιθέσεις από αντιεξουσιαστές. Οι συγκεκριμένες περιπολίες πρόκειται να ενισχυθούν με περιπολίες που θα δημιουργηθούν μετά την επανασύσταση της παλιάς ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Οσον αφορά στην τελευταία, όπως λένε πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναμένεται να έχει διαφορετική μορφή ούτως ώστε να αποφευχθούν οι συγκρίσεις με την αντίστοιχη επιχειρησιακή δράση της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά το παρελθόν που δημιουργούσε προβλήματα στην εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. Πιθανή θεωρείται και η μετονομασία της ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. που είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατά το παρελθόν και καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
Στόχευση σε περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Μείωση των 5.600 αστυνομικών που υπηρετούν στην Υπηρεσία Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. ούτως ώστε να «βγουν στον δρόμο»
Ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για την ενδυνάμωση των μάχιμων υπηρεσιών
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εκεί όπου δεν συμμετείχαν ο πρώην και παραιτηθείς αρχηγός, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, αλλά και οι έξι αντιστράτηγοι, ο νέος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «σήκωσε τα μανίκια του» και από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε από τους επικεφαλής αξιωματικούς των υπηρεσιών ήταν η καταγραφή του πληθυσμού των υπηρετούντων.

Ο λόγος για το συγκεκριμένο αίτημα του υπουργού αφορά στην καταμέτρηση των αστυνομικών, αλλά και των σημείων όπου υπηρετούν, καθώς έχει γίνει ιδιαίτερη στόχευση σε «κόκκινες» περιοχές που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα. Αμεσος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των 5.600 αστυνομικών που υπηρετούν στην Υπηρεσία Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. ούτως ώστε να «βγουν στον δρόμο» και η αστυνόμευση πλέον να είναι εμφανής.

Στις άμεσες προτεραιότητες του… παλιού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι η ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για την ενδυνάμωση των μάχιμων υπηρεσιών. Στον φάκελο που είχε μπροστά του ο νέος υπουργός που συμμετείχε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμπεριλαμβάνεται επίσης η αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς, όπως επίσης και η προμήθεια, εντός ενός χρόνου, περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς τα περισσότερα οχήματα της Αστυνομίας έχουν πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.

Ασφάλεια στο σπίτι

Στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα, ενώ στους άμεσους στόχους η διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα. Ταυτόχρονα υπάρχει άμεσος στόχος για μεταφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία. Στον φάκελο του κ. Χρυσοχοΐδη συγκαταλέγεται και η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας με την ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς και την αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο.

Τέλη Ιουλίου οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Ολα αυτά την ώρα που ο νέος υπουργός… τελείωσε μέσα σε λίγες ώρες τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλο (φωτό), στον οποίο πιστώνεται η «κομματική προσάρτησή» του στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι κρίσεις που θα ακολουθήσουν «θα γίνουν αξιοκρατικά», τονίζοντας πως σε ένα κράτος δικαίου δεν χωρούν κομματισμοί. Από την πρώτη στιγμή της συνάντησης των δύο ανδρών φάνηκε πως «δεν ταιριάζουν τα χνότα τους».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παράδοσης – παραλαβής ο πρώην αρχηγός συναντήθηκε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί. Οι προθέσεις του έγιναν ξεκάθαρες στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Τρίτη, εκεί όπου δεν εκλήθη ο κ. Ανδρικόπουλος, αλλά και οι άλλοι πέντε αντιστράτηγοι. Χρέη αρχηγού μέχρι η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εκτελεί ήδη ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης.

Πηγή: eleftherostypos.gr