Μια επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο νόμου το οποίο θα ορίζει σαφώς ότι το Ισραήλ είναι ένα εθνικό κράτος των Εβραίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξαιρούνται οι ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής (Παλαιστίνιοι), που αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Πάντως ήδη το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι ενισχύει τις διακρίσεις. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο έγιναν και διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ. Σε περίπτωση υιοθέτησης του νομοσχεδίου είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν θέματα εθνικού διαχωρισμού, ενώ θα τεθεί και ζήτημα επίσημης χρήσης της αραβικής γλώσσας.

Κριτική στο νομοσχέδιο ασκεί και το μη-κυβερνητικό IDI (Israel Democracy Institute), το οποίο λέει ότι μια τέτοια διατύπωση θα υποσκάψει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες του Ισραηλινού Κράτους. Σε περίπτωση υπερψήφισης το νομοσχέδιο θα έχει την ισχύ του «Βασικού Νόμου» με ισχύ όμοια του Συντάγματος, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του 1948 χαρακτηρίζει το Κράτος του Ισραήλ ως «εβραϊκό» και «δημοκρατικό». Ουσιαστικά αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να θέτει το «εβραϊκό» χαρακτηριστικό του Κράτους του Ισραήλ πάνω από το «δημοκρατικό». Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται να διαταράξει αυτή την ισορροπία θέτοντας στο περιθώριο το 20% του πληθυσμού που δεν είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα, αλλά θεωρούνται ισραηλινοί πολίτες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα μείωνε την ισχύ της δικαιοσύνης, θα ζημίωνε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα δημιουργούσε προβλήματα με την εβραϊκή διασπορά.

Ο θόρυβος του δημιουργήθηκε γύρο από το νομοσχέδιο ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να δηλώσει ότι η δημοκρατικότητα του Ισραήλ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. Αλλά πρόσθεσε ότι «…και η πλειοψηφία έχει δικαιώματα και αυτή αποφασίζει … και η πλειοψηφία θέλει να εξασφαλίσει την εβραϊκή φύση της χώρας μας για τις επερχόμενες γενεές».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ο Netanyahu και ο Naftali Bennett, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Jewish Home, συμφώνησαν την Κυριακή να αποσύρουν τη διάταξη που ανέφερε τη δημιουργία «ξεχωριστών κοινοτήτων», την οποία οι πολέμιοι του νομοσχεδίου χαρακτήριζαν ρατσιστική. Στον αντίποδα υιοθετήθηκε η έκφραση «προώθηση της εβραϊκής κοινότητας ως εθνική αξία».

Από την άλλη πλευρά ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Ahmad Tibi δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «επικίνδυνο νομοσχέδιο … απειλεί τη δημοκρατία … στοχεύει στην Αραβική μειονότητα του Ισραήλ».