Ανταπόκριση από το Παρίσι, για το «Defence Review»

Το παθητικό ραντάρ επιτήρησης αέρος MUSCL (Multistatic Coherent Location) παρουσίασε η φινλανδική Patria στην έκθεση EUROSATORY 2018 (Παρίσι, 11-15 Ιουνίου). Το MUSCL μπορεί να αναπτυχθεί είτε επί οχήματος (αυτοκινούμενο), είτε στατικό σε σταθερή τοποθεσία.

Σύμφωνα με την Patria το ραντάρ μπορεί να επιτηρεί εναέρια περιοχή (air area) ή εναέριο σημείο (air point) και ενδείκνυται για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές.

Το MUSCL αξιοποιεί εκπεμπόμενα σήματα FM και DVB-T/T2 ως «ευκαιριακού καταγαυστήρα» («illuminators of opportunity»). Ως παθητικό, το ραντάρ δεν εκπέμπει, άρα είναι πρακτικά αδύνατος ο εντοπισμός του και η προσβολή του από βλήματα αντί-ραντάρ.

Το MUSCL χρησιμοποιεί πολυστατική γεωμετρία (multistatic geometry) συλλογής  σημάτων και λειτουργεί σε χαμηλότερες συχνότητες σε σχέση με τα συμβατικά ραντάρ επιτήρησης αέρος.

Μπορεί λοιπόν να ανιχνεύσει μικρού μεγέθους στόχους, καθώς και μαχητικά stealth, σε «επαρκείς» αποστάσεις, δηλαδή σε αποστάσεις που να επιτρέπουν την αντίδραση της φίλιας πολεμικής αεροπορίας και ότι την τελευταία στιγμή που ο εντοπισμός δεν έχει νόημα.

Σύμφωνα με την Patria το MUSCL έχει μέγιστη εμβέλεια αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να ιχνηλατεί πάνω από 100 στόχους ταυτόχρονα. Παρέχει κάλυψη σ’ ολόκληρο το τόξο των 360°.