Ανταπόκριση από το Παρίσι, για το «Defence Review»

Η γεωργιανή εταιρία Delta παρουσίασε τον ελαφρύ φορητό όλμο των 60 χιλιοστών GNM-60 για χρήση από Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και ως μέσω Πεζικού, σε επίπεδο Διμοιρίας.

Η εταιρία Delta εδρεύει στην Τιφλίδα και εξειδικεύεται σε βαρέα όπλα πεζικού και συστήματα πυροβολικού. Ο όλμος GNM-60 παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλό ηχητικό ίχνος. Σύμφωνα με την εταιρία τη στιγμή της εκτόξευσης του βλήματος ο ήχος που παράγεται ισούται με την ήχο που παράγει το χτύπημα του χεριού σε μια μεταλλική επιφάνεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιβάλλον απόλυτης ησυχίας το ηχητικό ίχνος του όλμου εκμηδενίζεται σε απόσταση 10-15 μέτρων, ενώ σε περιβάλλον οχλοβοής (μάχη) το ηχητικό ίχνος του όλμου απλά δεν υφίσταται, άρα δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα ακουστικά συστήματα εντοπισμού.

Το βάρος του όλμου είναι μόλις 2,5 κιλά, συνεπώς είναι εύκολα μεταφερόμενος, ενώ κάθε βλήμα ζυγίζει 1,5 κιλό. Το βάρος ενός τυπικού φόρτου μάχης είναι 7 κιλά (ο εκτοξευτής και τρία βλήματα). Το βλήμα έχει ελάχιστο βεληνεκές 50 μέτρα και μέγιστο 400 μέτρα, ενώ είναι φονικό σε κύκλο διαμέτρου 15 μέτρων. Το μήκος του όλμου είναι μόλις 39,5 εκατοστά, ο μέγιστος ρυθμός βολής 20 βλήματα το λεπτό, ενώ η διάρκεια ζωής του είναι 15.000 βολές.