Ανταπόκριση από το Παρίσι, για το «Defence Review»

Η Φινλανδική Patria συνεχίζει να επενδύει στον όλμο NEMO (New Mortar) και να αναζητά νέες πλατφόρμες ενσωμάτωσης. Μια εξ αυτών, την οποία παρουσίασε στην έκθεση, η NEMO Container, ενσωματώνει τον όλμο σε κοινό εμπορευματοκιβώτιο 6,1 μέτρων (20 ποδών).

Μάλιστα η εταιρία ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο ο NEMO θα δοκιμαστεί ως ναυτικό πυροβολικό στη Σουηδία. Μέχρι στιγμή ο όλμος έχει ενσωματωθεί στο όχημα AMV της Patria. Οι δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.

Το σύστημα NEMO Container αναπτύχθηκε κατόπιν απαίτησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ, αλλά η Patria πιστεύει ότι μπορεί να αποσπάσει και άλλους πελάτες.

Το NEMO Container χρησιμοποιεί τυπικό εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο επιτρέπει την ευέλικτη τοποθέτηση του στο έδαφος ή την ενσωμάτωση του σε χερσαίες (φορτηγά) και θαλάσσιες πλατφόρμες (εμπορικά πλοία). Ζυγίζει 10 τόνους (άδειο) και έχει αναχορηγία 100 βλημάτων.

Υπηρετείται από τρία άτομα (ένας πυροβολητής-αρχηγό στοιχείου και δύο γεμιστές). Ο όλμος λειτουργεί από τις -3° έως τις +85° και μπορεί να εμπλέξει στόχους έως τα 10 χιλιόμετρα. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 10 βλήματα το λεπτό, ενώ μπορεί να εκτελέσει προσβολή στόχου με τη μέθοδο της πολλαπλής ταυτόχρονης προσβολής (MRSI : Multiple-Round Simultaneous-Impact).