Στα πλαίσια της έκθεσης Euronaval 2020 το DefenceReview.gr σας κρατά ενήμερους για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα εκθέματα με δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον. Παρακολουθώντας ψηφιακά την έκθεση στο περίπτερο της CMN ξεχωρίσαμε το HSAB 20 ένα ταχύπλοο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων μήκους 19,2 μέτρων που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα έως 40 κόμβους και διαθέτει αυτονομία 500 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 30 κόμβων. Υπηρετείται από τέσσερα άτομα πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έως 24 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες σε εσωτερική καμπίνα κλειστού τύπου που διαθέτει. Στη πλώρη το HSAB 20 της γαλλικής CMN διαθέτει ειδική ράμπα αποβίβασης ώστε να προσεγγίζει ακτές ή απόκρημνες βραχώδεις ακτές.  

Η πρόωση του επιτυγχάνεται από διπλούς υδροπροωθητές ενώ το κύριο υλικό κατασκευής του είναι το αλουμίνιο.  Τα ηλεκτρονικά του σκάφους περιλαμβάνουν όλη τη σύγχρονη γκάμα αισθητήρων και συστημάτων επικοινωνίας καθώς και μέσων διοίκησης και ελέγχου. Αξιοσημείωτος είναι ο οπλισμός του σκάφος που αποτελείται από τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 12,7 χιλιοστών ή βαρύτερους σταθμούς οπλισμού.

Το HSAB 20 συγκεντρώνει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον από τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ καθότι αποτελεί μια αξιόλογη λύση ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων δια θαλάσσης με εφαρμογές στη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και στις μοίρες αμφίβιων καταδρομών. Ο αξιόλογος οπλισμός του σε συνδυασμό με την ακτίνα δράσης και τη προστασία το καθιστούν μια πολύ καλή λύση στα πλαίσια της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αμφίβιων επιχειρήσεων του ΕΣ.