Στη διεθνή έκθεση «EuroNaval 2018» η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries (ΜΗΙ) παρουσίασε τη σχεδίαση φρεγατών FMMF (Future Multi-mission Frigate). Το ίδιο πλοίο είχε παρουσιάσει και στη διεθνή έκθεση SAS 2018 (US Navy League’s Sea-Air-Space 2018), ως φρεγάτα 30DX.

Η συγκεκριμένη σχεδίαση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ναυπήγησης οκτώ νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων για το Ιαπωνικό Ναυτικό. Η ναυπήγηση των δύο πρώτων πλοίων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018, ενώ τελικός στόχος είναι η ναυπήγηση 14 πλοίων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ναυπήγησης των οκτώ πλοίων ανέρχεται στα € 3,12 δισεκατομμύρια, δηλαδή € 390 εκατομμύρια ανά πλοίο.

Η ανάπτυξη των φρεγατών ξεκίνησε το 2015, ως 30FF, με στόχο μια σχεδίαση εκτοπίσματος 3.000 τόνων και μέγιστης ταχύτητας άνω των 40 κόμβων την ώρα (74 χιλιομέτρων την ώρα). Ωστόσο η τελική σχεδίαση (30DX) διαφέρει ως προς το κόστος λειτουργίας, το ποσοστό αυτοματισμού και τις δυνατότητες πολλαπλών ρόλων, ενώ το εκτόπισμα είναι της τάξεως των 3.900 τόνων και η μέγιστη ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους την ώρα (56 χιλιόμετρα την ώρα).

Οι φρεγάτες FMMF αναμένεται να αντικαταστήσουν σε υπηρεσία τα οκτώ πλοία κλάσης Asagiri (ναυπηγημένα τη δεκαετία του 1980) και τα έξι πλοία κλάσης Abukuma (ναυπηγημένα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990).

Ενσωματώνουν ενσωματώνουν σύστημα εγγύς άμυνας SeaRAM και προηγμένα βλήματα κατά πλοίων. Επίσης, πυροβόλο Mk.45 των 127 χιλιοστών, κάθετο εκτοξευτή 16 θέσεων Mk.41 VLS, εκτοξευτές τορπιλών, ελικοδρόμιο, δυνατότητα λειτουργία μη-επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας και υποβρυχίων και δυνατότητες ναρκοπολέμου.

Το μήκος τους είναι 130 μέτρα και το πλάτος του 16 μέτρα. Το σύστημα πρόωσης είναι διάταξης CODAG (Combined Diesel and Gas) με έναν κινητήρα Rolls-Royce MT30 και δύο πετρελαιοκινητήρες MAN.

Τα πλοία χαρακτηρίζονται ως «stealth», τόσο σε επίπεδο ίχνους ραντάρ όσο και σε επίπεδο ακουστικού ίχνους, «έξυπνα», με αυξημένο ποσοστό αυτοματισμού και «σπονδυλωτά», με ικανότητα προσαρμογής διαφόρων πακέτων όπλων, ανάλογα με τις ανάγκες και τη φύση της αποστολής.