Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Από 7 εως 9 Μαρτίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Αντιστράτηγου Aviv Kohavi, ενώ έγινε δεκτός και από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Benny Gantz.

Κατά την επίσκεψη επαναβεβαιώθηκε η σημασία του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ με τις ΕΔ φίλων και συμμαχικών χωρών.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι αντίστοιχες διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και τρόποι αναβάθμισης και διεύρυνσής της συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο.

Φυσικά πέραν των τυπικών επαφών και συζητήσεων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ενημερώθηκε ενδελεχώς και για πλειάδα εξοπλιστικών επιλογών με επιλογές οπλικών συστημάτων και λοιπών μέσων (αισθητήρων, συστήματα διοίκησης και ελέγχου) από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Α/ΓΕΕΦ επισκέφτηκε μονάδα αεράμυνας του ισραηλινού συστήματος Iron Dome. Το σύστημα έχει δυνητικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει εξετάσει την προοπτική απόκτησης του. Όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr και ο γράφων μολονότι το Iron Dome είναι ένα σύστημα με αξιόλογες δυνατότητες εντούτοις προορίζεται για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση όπλων καμπύλης τροχιάς και όχι για την αντιμετώπιση σύγχρονων αεροπορικών απειλών.

Το Iron Dome είναι ένα σύστημα η φιλοσοφία του οποίου εδράζεται στην αντιμετώπιση όπλων καμπύλης τροχιάς όπως είναι οι ρουκέτες που βάλλονται κατά του κράτους του Ισραήλ προστατεύοντας ευπαθείς αμυντικές υποδομές, στρατηγικές εγκαταστάσεις και πόλεις.

Παρά το γεγονός πως το Iron Dome διαθέτει καίριες δυνατότητες, η Εθνική Φρουρά σκοπεύει να ενισχύσει το οπλοστάσιο της με σύγχρονα οπλικά συστήματα που προορίζονται πρωτίστως για την αντιαεροπορική άμυνα και ακολούθως άλλους τομείς (νέα αντιαρματικά, νέα συστήματα για το πυροβολικό μάχης).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά συγκεντρώνουν οι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ισραηλινές ικανότητες συλλογής πληροφοριών, κατάδειξης στόχων και επιτήρησης συνόρων. Ανάλογες δυνατότητες επιδείχθηκαν στο Α/ΓΕΕΦ και το επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Οι Ισραηλινοί πρωτοπορούν συνδυάζοντας ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης και ελέγχου αξιοποιώντας πληροφορίες από πλειάδα αισθητήρων με επίκεντρο τα UAV που μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλο βάθος και με ακρίβεια.

Δεδομένης της πρόθεσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία για συνολική αναβάθμιση των μέσων και ικανοτήτων επιτήρησης της Εθνικής Φρουράς, το ΓΕΕΦ ήδη επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης.  

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα ισραηλινά αιωρούμενα πυρομαχικά για την Εθνική Φρουρά καθώς και τα υπερσύγχρονα αντιαρματικά της οικογένειας SPIKE. Ήδη η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς έχει εξετάσει την εγκατάσταση SPIKE επί του Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ».

 Το βέβαιο είναι πως το ΓΕΕΦ με πρωτοβουλίες του ίδιου του Α/ΓΕΕΦ βρίσκεται σε φάση εξοπλιστικής αναβάθμισης και το επόμενο διάστημα αναμένονται αποφάσεις.