Διαρκής είναι η επιχειρησιακή αξιοποίηση και εκπαίδευση πάνω στα νεοαποκτηθέντα αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς το χρονικό διάστημα από 11 έως 15 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων, εκτελέστηκαν στο Πεδίο Βολής Κιτίου στη Λάρνακα, Βολές Πυροβολικού Μάχης με Πυροβόλα NORA.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος και του DefenceReview.gr οι επιτελείς του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης νέων βλημάτων για τα πυροβόλα NORA. Ειδικότερα κατά τη προηγούμενη εβδομάδα στη Κύπρο βρέθηκαν και στελέχη της σερβικής εταιρείας που προμήθευσε τα NORA στην Εθνική Φρουρά ώστε να διερευνηθεί αναλυτικά το ζήτημα των νέων πυρομαχικών από τα NORA.

Στόχος της Εθνικής Φρουράς είναι η αύξηση του βεληνεκούς και ταυτοχρόνως η ακόμη καλύτερη ακρίβεια πυρών από τα πυροβόλα NORA και απέναντι σε ιδιαίτερους ευκίνητους στόχους όπως άρματα μάχης και ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ. Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Η Εθνική Φρουρά συνολικώς απέκτησε 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora B-52 τα οποία και κατανέμονται σε δύο μοίρες των 12 σωλήνων. Η απόκτηση των νέων πυροβόλων των 155 χιλιοστών επέδρασσε καταλυτικά στην βελτίωση των δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς που ως τότε επιχειρούσε με τα ZUZANA συνεπικουρούμενο από αριθμό ρυμουλκούμενων πυροβόλων. Η επίσκεψη μας στη Κύπρο μας έδωσε την ευκαιρία για πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα που θα δημοσιεύσουμε το επόμενο διάστημα.

Το NORA διακρίνεται για τον μεγάλο ρυθμό βολής λόγω αυτόματου συστήματος γέμισης, τον μειωμένο χρόνο τάξης της πυροβολαρχίας, τη δυνατότητα κάθε μονάδα πυρός να λειτουργεί ως αυτόνομη καθώς και την υψηλή ευκινησία και τακτική ευελιξία.

Το αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου έχει αναχορηγία 36 βλημάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης και 24 βλήματα σε αποθήκευση. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χιλιόμετρα (η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP).

Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης. Βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017. Οι επιδόσεις του είναι ίδιες με αυτές του Nora B-52.

Το επαυξημένο βεληνεκές των πυροβόλων Nora B-52 επιτρέπουν τη προσβολή στόχων υψηλής αξίας στα κατεχόμενα. Παράλληλα, με τα μέσα εκπομπής πυρός, η Εθνική Φρουρά έχει προβεί και σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων στοχοποίησης των εχθρικών δυνάμεων με κυριότερη αυτή της προμήθειας των ισραηλινών UAV Aerostar Tactical με ακτίνα δράσης 250 χιλιόμετρα και αυτονομία 12 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, η τιμή των πυροβόλων ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες των δώδεκα πυροβόλων. Κάθε Μοίρα διαθέτει τρεις Πυροβολαρχίες των τεσσάρων πυροβόλων. H χαμηλή τιμή των συστημάτων τα καθιστούν ελκυστική επιλογή για τον Ελληνικό Στρατό.

Η Εθνική Φρουρά συνεχίζει τη ανανέωση των οπλικών συστημάτων με την απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων σερβικής κατασκευής και προέλευσης Tamnava. Επίσης για λιγοστά (μόλις 4) BM-21 εξετάζεται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με βάση το τσέχικο μοντέλο RM-70 Vampire.

Εκτοξευτής BM-21 με ρουκέτες των 122mm
Εκτοξευτής Tamnava στην έκθεση Partner στο Βελιγράδι, τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) Tamnava με ρουκέτες διαμετρήματος 262mm ή σε άλλη διαμόρφωση με περισσότερες ρουκέτες αλλά μικρότερου βεληνεκούς. Συνολικά στη διαμόρφωση με ρουκέτες διαμετρήματος 262mm φέρονται 12 ρουκέτες τύπου Yerina2. Oι Yerina 2 έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής εκτοξευτών ρουκετών 122 χιλιοστών όπως οι G2000 με βεληνεκές 45 χιλιομέτρων αντί των 262 χιλιοστών που συνιστούν τη βαρύτερη διαμόρφωση. Αμφότερες οι ρουκέτες βάλλονται είτε με GPS είτε με INS. Φέρονται επί οχήματος KAMAZ 6560.

Αναλυτικά το αφιέρωμα του DefenceReview.gr τον Ιούλιο του 2020 για τις Μοίρες NORA.