Ο νοτιοανατολικός προμαχώνας του ελληνισμού, η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο των διαρκών προκλήσεων της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας. Η Εθνική Φρουρά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ένοπλης ισχύος του ελληνισμού. Τον περασμένο Μάρτιο ο γράφων και το επιτελείο του DefenceReview.gr κατόπιν ειδικών αδειών από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) επισκεφθήκαμε τη θρυλική Διοίκηση Καταδρομών.

Συνολικά αποκτήθηκαν 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα που συγκροτούν δυο μοίρες των 12 σωλήνων. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Ο λόγος που μεταβήκαμε στη Κύπρο είναι για να αναδείξουμε τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της Εθνικής Φρουράς στο Θέατρο Επιχειρήσεων της Κύπρου καθώς και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται και η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για την αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος μέσω της υλοποίησης καίριων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τον Ιούνιο βρεθήκαμε και πάλι στο νησί της Αφροδίτης, αυτή τη φορά για να παρακολουθήσουμε την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021».

Κατά τη διάρκειας της παραμονής μας επισκεφθήκαμε αρκετές μονάδες και σχηματισμούς της Εθνικής Φρουράς. Άλλωστε είναι κοινός τόπος πως στον ειδικό τύπο δυστυχώς σπανίζουν οι παρουσιάσεις και τα αφιερώματα στην Εθνική Φρουρά.

Το οδοιπορικό μας στη Κύπρο θα παρουσιαστεί σταδιακά και τμηματικά αφού η επίσκεψη μας στο νησί της Αφροδίτης περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα άρθρων από την 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία την αιχμή του δόρατος της Εθνικής Φρουράς ως τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και το νεοαποκτηθέν περιπολικό θαλάσσης.

Το οπλικό σύστημα διακρίνεται από υψηλή του ευκινησία και ευελιξία καθιστώντας ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό οπλικό σύστημα. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Για όλα τα παραπάνω είχαμε την αμέριστη στήριξη από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί εξ αρχής τόσο στον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Ξημερώματα έξω από τη Λευκωσία

Το ξημέρωμα της 8ης Ιουνίου μας βρίσκει καθοδόν για τον χώρο διασποράς των αυτοκινούμενων πυροβόλων Nora B-52. Κινούμαστε με το αυτοκίνητο όταν στα δεξιά μας στο ύπαιθρο διακρίνονται οι φιγούρες των ρωσικών T-80. Τα άρματα μάχης της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας είναι σε ετοιμότητα κίνησης. Εμείς συνεχίζουμε για την Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού που συμμετέχει στην άσκηση.

H αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση επιτυχούς αποτροπής για τη Κυπριακή Δημοκρατία. Συν το γεγονός για να χαριτολογήσουμε πως ο γράφων είναι έφεδρος ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Μάχης, συνεπώς δίνουμε μια έμφαση στο Όπλο του Πυροβολικού ξεκινώντας το οδοιπορικό μας από τα Nora B-52.  

Το εσωτερικό των ΚΔΠ των οχημάτων BOV M16 Milos. Είναι εγκαταστημένα βοηθήματα για την τεχνική και τακτική διεύθυνση του πυρός. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Η Εθνική Φρουρά συνολικώς απέκτησε 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora B-52 τα οποία και κατανέμονται σε δύο μοίρες των 12 σωλήνων. Η απόκτηση των νέων πυροβόλων των 155 χιλιοστών επέδρασσε καταλυτικά στην βελτίωση των δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς που ως τότε επιχειρούσε με τα ZUZANA συνεπικουρούμενο από αριθμό ρυμουλκούμενων πυροβόλων.

Η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των αυτοκινούμενων πυροβόλων για την Εθνική Φρουρά αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του ΓΕΕΦ ώστε το Πυροβολικό Μάχης να καταστεί πλήρως αυτοκινούμενο και συνεπώς να διαθέτει υψηλά επίπεδα επιβιωσιμότητας υλοποιώντας τη τακτική του «βάλλω και μετακινούμαι», τακτική η οποία δεν επιτυγχάνεται με τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα.

 Ως εκ τούτων, δίκαια τα σερβικά Nora B-52 χαρακτηρίζονται ως ο στυλοβάτης του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς. Το οπλικό σύστημα διακρίνεται από υψηλή του ευκινησία και ευελιξία καθιστώντας ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

Ταυτοχρόνως, το σερβικό αυτοκινούμενο πυροβόλο τάσσεται σε πολύ μικρούς χρόνους και είναι σε θέση με τα στοιχεία βολής που αποστέλλονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) της Πυροβολαρχίας και τον Αξιωματικό Βολής (ΑΞΒΟΛ) να προσβάλει στόχους με ακρίβεια και ταχύτητα. Το σύστημα διαθέτει όλα τα σύγχρονα στοιχεία και ψηφιακά βοηθήματα ώστε να μην απαιτείται η λεγόμενη «κατεύθυνση» της Πυροβολαρχίας μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία.

Στο όχημα BOV M16 Milos αποτελεί το ΚΔΠ κάθε Πυροβολαρχίας των τεσσάρων σωλήνων. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Επίσης, το σύστημα διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης που το επιτρέπει υψηλό ρυθμό βολής (6 βλήματα το λεπτό). Το μέγιστο βεληνεκές είναι τα 32,5 χιλιόμετρα με τη χρήση τυπικών πυρομαχικών ενώ με την αξιοποίηση βελτιωμένων πυρομαχικών τύπου HE ERFB RA/BB το βεληνεκές του φτάνει τα 56 χιλιόμετρα. 

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία και στα δυτικά της Κυπριακής πρωτεύουσας παρακολουθούμε την κίνηση των κυπριακών αυτοκινούμενων πυροβόλων από τον χώρο απόκρυψης στον χώρο βολής. Τα πυροβόλα “Μέγας Αλέξανδρος” κινούνται άνετα και γρήγορα. Έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες πυρός εξάγοντας στοιχεία βολής. Στο πίσω μέρος εδράζεται αποθηκευτικός χώρος πυρομαχικών που μεταφέρει 36 βλήματα, εύφλεκτα φορτία και καύσιμα. Τα 12 εκ των 36 βλημάτων των 155 χιλιοστών βρίσκονται εντός του πύργου στο σύστημα αυτόματης γέμισης.

Το όχημα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα επικοινωνιών για την διαβίβαση των στοιχείων βολής προς τα στοιχεία. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Όπως μας εξηγούν οι αξιωματικοί της Μοίρας, η έλευση των Nora B-52 αναβάθμιση καίρια και ριζικά το Πυροβολικό Μάχης της Εθνικής Φρουράς, καθότι προσέφερε ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο με σύγχρονες επιδόσεις και δυνατότητες. Συγκεκριμένα, αύξησε την επιβιωσιμότητα του Πυροβολικού Μάχης καθότι είναι τροχοφόρο με υψηλή ευκινησία και άμεσα αλλάζει θέσεις καθιστώντας τη στοχοποίηση του δυσχερή.

Κατά τη συζήτηση μας, οι επισημάνσεις των αξιωματικών συνεχίζονται με καίρια αυτή της καθοριστικής αύξησης βεληνεκούς των Nora B-52 συγκριτικά με τα υφιστάμενα πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα των ZUZANA. Σημειώνεται ότι η Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο μοίρες των 12 πυροβόλων. Συνολικά 24 σωλήνες.

Το επαυξημένο βεληνεκές των πυροβόλων Nora B-52 επιτρέπουν τη προσβολή στόχων υψηλής αξίας στα κατεχόμενα. Παράλληλα, με τα μέσα εκπομπής πυρός, η Εθνική Φρουρά έχει προβεί και σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων στοχοποίησης των εχθρικών δυνάμεων με κυριότερη αυτή της προμήθειας των ισραηλινών UAV Aerostar Tactical με ακτίνα δράσης 250 χιλιόμετρα και αυτονομία 12 ώρες.

Το σύνολο των νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων αναμένεται να αποτελέσουν κύριο στόχο για τα τουρκικά εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τα UAV. Γι’ αυτό και τα Nora B-52 όπως και άλλα οπλικά συστήματα φυλάσσονται, αποκρύπτονται και προστατεύονται από ένα πλέγμα τεχνικών και τακτικών και φυσικά από άλλα φίλια μέσα όπως τα αντιεροπορικά όπλα που τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη αεράμυνα.

Κάθε αυτοκινούμενο πυροβόλο μπορεί να λειτουργήσει και ως ανεξάρτητη μονάδα πυρός δίχως την ανάγκη να λάβει στοιχεία βολής από το ΚΔΠ της πυροβολαρχίας. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Αντιεροπορικό Πυροβολικό και φυσικά η Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς με τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν εξασφαλίζουν μια πυκνή, πολυστρωματική και πολυεπίπεδή αεράμυνα. Επομένως, η δράση των UAV δεν είναι εύκολη όπως σε άλλη μέρη σε περιβάλλον χαμηλών απειλών. 

Επιπροσθέτως, υπάρχει πλειάδα τακτικών όπως τα ομοιώματα συστημάτων ή τα δίχτυα απόκρυψης που χρησιμοποιούνται διεθνώς ως αντίμετρα για τη δράση των UAV. Τα γράφουμε γιατί υπάρχει διάχυτη η αντίληψη πως τα οπλικά συστήματα είτε του Ελληνικού Στρατού είτε της Εθνικής Φρουράς είναι βορά των τουρκικών UAV. Τα τουρκικά UAV έχουν περιορισμούς και τρωτά σημεία.

Επιπλέον, η ανάπτυξη τους σε περίοδο πολεμικής αναμέτρησης στη Κύπρο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθότι σε πρώτο χρόνο αναμένεται να προσβληθούν και να εξουδετερωθούν τα σημεία ανάπτυξης τους όπως διάδρομοι προσγείωσης/ απογείωσης και κέντρα ελέγχου. Τα UAV δεν είναι πανάκεια στις σύγχρονες επιχειρήσεις υψηλής έντασης συμβατικού πολέμου και δεν πρέπει να συγχέεται η χρήση τους απέναντι σε τμήματα ατάκτων όπως στη Λιβύη.

Είναι ένα όχημα πολλαπλού ρόλου, με βάρος μάχης 14 τόνους. Ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα CUMMINS ISB 300 μέγιστης ισχύος 300 ίππων και σύστημα μετάδοσης της κίνησης Allison 3500SP. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα άνω των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Η κατασκευή του προσφέρει προστασία επιπέδου Level III (στο εμπρός τόξο) και Level II (στο υπόλοιπο όχημα) από φυσίγγια μικρού διαμετρήματος και επιπέδου Level IIA/IIB κατά ναρκών. Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

 Καθ’ όλη τη παραμονή μας στις Μοίρες Nora B-52 διαπιστώσαμε τον υψηλό επαγγελματισμό και εκπαίδευση του προσωπικού. Οι ενέργειες του προσωπικού ήταν άμεσες και αστραπιαίες γεγονός που παραπέμπει σε συνεχή εκπαίδευση και εξοικείωση με το υλικό καθώς και το έδαφος. Τα πυροβόλα εξέρχονταν από τους χώρους απόκρυψης και άμεσα τάσσονταν προς βολή. Ακολούθως, έπειτα από μερικές βολές άλλαζαν θέση και σημείο κάνοντας πράξη τη τακτική «βάλλω και μετακινούμαι». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του σύγχρονου πυροβολικού μάχης.

Στο περιβάλλον της Κύπρου, ο τροχός αποτελεί μια ιδανική επιλογή δεδομένου του εδάφους και των συνθηκών. Ο κορμός του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς αποτελείται εκτός των 24 Nora B-52 από 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M2000G Zuzana καθώς και 12 γαλλικά Mk F3. Συνεχίζοντας, στα ρυμουλκούμενα των 155 χιλιοστών, διατίθενται τα 12 πυροβόλα TRF1 καθώς και άλλων τύπων, υλικό που κρίνεται παρωχημένο και προς αντικατάσταση. Όπως είναι λογικό η Εθνική Φρουρά προγραμματίζει τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρυμουλκούμενων πυροβόλων και την ύπαρξη αυτοκινούμενου πυροβολικού.

Συμπερασματικά

Η έλευση των Nora B-52 αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ανανέωση του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς τηρουμένων των αναλογιών (κόστος απόκτησης). Τα συστήματα ως τώρα έχουν αποδώσει άριστα και το προσωπικό τους δίκαια έχει κερδίσει τα εύσημα. Απαιτήθηκε πολύς ιδρώτας και κούραση ώστε το προσωπικό να αποκτήσει βαθιά γνώση σε ένα σύγχρονο σύστημα που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα εκτελούν τις διδικασίες του «βάλλω και μετακινούμαι». Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Δεν είναι υπερβολή πως τα Nora B-52 εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς. Το όραμα του προηγούμενου Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Λεοντάρτη Ηλία συνεχίζεται και σήμερα βελτιωμένο και εμπλουτισμένο από τον νυν Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη ο οποίος καταβάλλει διαρκείς και συγκεκριμένες ενέργειες για την αναβάθμιση του Πυροβολικού ώστε η Εθνική Φρουρά να προσβάλει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα και ακρίβεια και ειδικά στα κέντρα βάρους του αντιπάλου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυτό πρέπει να αναδειχθεί πως το ΓΕΕΦ παρακολουθώντας τις αμυντικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και συνάμα τα δεδομένα της απειλής και διαρκώς εισηγείται στο Υπουργείο Άμυνας για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Στη κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η άριστη σχέση του Αρχηγού ΓΕΕΦ με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, το δίδυμο των οποίων είναι εξαιρετικά επιτυχημένο στα αμυντικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Η επίσκεψη μας στις Μοίρες Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς μας γεμίζει αισιοδοξία και εθνική υπερηφάνεια. Είμαστε πολύ τυχεροί τόσο ο γράφων όσο και το DefenceReview.gr καθότι είμαστε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που επισκεφθήκαμε ιδίοις όμμασι και εκ του σύνεγγυς το κορυφαίο απόκτημα της Εθνικής Φρουράς.

Το οδοιπορικό στη Κύπρο και την Εθνική Φρουρά συνεχίζεται με τις επόμενες παρουσιάσεις κατά το προσεχές διάστημα.

Εκ μέρους του DefenceReview.gr, ο γράφων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τη χορήγηση των αδειών. Ειδικότερα, στον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.