Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο και στο Αιγαίο, με την μαζική προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως Αστυνομία και Λιμενικό, αλλά και τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σύστασης ενός νέου Σώματος Ασφαλείας: Της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Οι νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιτάσσουν νέες δυνατότητες ικανές να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά. Η εμπλοκή του ΕΣ στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο ναι μεν είναι λύση ανάγκης αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οι απειλές διαρκώς αναβαθμίζονται και αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Σώματος Χωροφυλακής.

Ο ΕΣ δεν διαθέτει μονάδες, εκπαίδευση και δομή για προσανατολισμό αποστολών εσωτερικής ασφάλειας με εξαίρεση την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας με έδρα τη Κομοτηνή και αποστολή την φύλαξη των μετόπισθεν του Δ Σώματος Στρατού από ακραία στοιχεία της μειονότητας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα είναι πως οι μονάδες του ΕΣ και λογικώς δεν διαθέτουν μη θανατηφόρα όπλα ή μέσα διαχείρισης όχλου, εργαλεία αναγκαία για τη φύλαξη των συνόρων.   

Πολλά από τα Ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν Χωροφυλακή. Η Γαλλική Χωροφυλακή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως βάση για την συγκρότηση Ελληνικής.

Κατά την άποψη μας το σώμα αυτό θα είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και του ΕΣ, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωροφυλακών. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα οι διμοιρίες της ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ καθώς και η ΕΚΑΜ με τις ΟΠΚΕ δεν μπορούν να βρίσκονται επ’ αόριστον στον Έβρο ούτε επαρκούν για να είναι στα αστικά κέντρα, τα νησιά και τον Έβρο σε διαρκή και ταυτόχρονα μέτωπα αυξημένης κόπωσης. Από την άλλη μεριά τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υφίστανται δεν επαρκούν ούτε διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, τα μέσα ή τα υλικά για την αποστολή τους. Δεν είναι κάτι παραπάνω από τυπικά αστυνομικά τμήματα με άλλη ονομασία.

Στη διάρκεια της ειρήνης κύρια αποστολή της Ελληνικής Χωροφυλακής θα πρέπει να είναι η επιτήρηση και η ασφάλεια των συνόρων μας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Δέλτα του Έβρου καθώς και η στήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ σε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις όπως η καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών ή δραπετών από φυλακές.

Σε περίπτωση πολέμου η αποστολή της θα μπορούσε να είναι αυτή της ασφάλειας χώρων και περιοχών στα μετόπισθεν. Επίσης, σε περιπτώσεις μαζικής διασάλευσης της δημόσιας τάξης, θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αστυνομικές αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, για παράδειγμα. Παράλληλα, η Χωροφυλακή θα μπορούσε να αναπτύσσει δυνάμεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών και νατοϊκών αποστολών εκπροσωπώντας τη χώρα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η Χωροφυλακή θα αποτελέσει την απάντηση στις νέες απειλές.

Φυσικά η εκτέλεση αποστολών τέτοιου επιπέδου θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό όπως μη-επανδρωμένα συστήματα (αέρος και εδάφους), οχήματα επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αισθητήρες, σταθερούς και κινητούς, επί της συνοριογραμμής για τον έλεγχο της, μονάδες και ειδικές δυνάμεις πρώτης αντίδρασης, ισχυρό φορητό οπλισμό, φονικό ή μη-φονικό κ.ά.

Πιστεύουμε ότι μια καλά οργανωμένη, εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη Ελληνική Χωροφυλακή και ένα εξίσου καλά οργανωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα με νέα και οπλισμένα σκάφη, θα εξασφάλιζαν τα σύνορα μας, με τον καλύτερο τρόπο και θα αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως «πρώτη γραμμή» εθνικής και ευρωπαϊκής ασφαλείας και άμυνας. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να λάβουμε την απαραίτητη υποδομή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Είναι ευκαιρία η Ελλάδα έξυπνα να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για την αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας και την επανίδρυση Σώματος Χωροφυλακής που θα συνιστά έμμεση αύξηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Comments

  1. Συνοριοφυλακη ευρισκεται μονο στα συνορα.

   Προσωπικα, θα εθετα και ενα σωμα συνοριοφυλακης ανεξαρτητο, αν λογο του οτι φυλαμε ευρωπαικα συνορα, επανδρωνοταν με ευρωπαικα κεφαλαια, δινοντας τη δυνατοτητα σε μεγαλες ευρωπαικες βιομηχανιες να χρηματοδοτηθουν και να αποδοσουν σε μας οπλικα συστηματα αιχμης, απο πλοια μεχρι αεροσκαφη και τανκσ, οχι μονο ατομικο οπλισμο, δηλαδη να χρησιμοποιηθει το συνορο για αγορα απο meko μεχρι 214 και νεα leopard και οτι αλλο χρειαζεται, αφου εμεις θα τραβηξουμε το κουπι εναντι καθεστωτων σαν του Ερντογαν και των σχεδιων λαθροεισβολων. Απο τη στιγμη που θα ωφεληθουν οι ευρωπαικες βιομηχανιες-(κυριως οι Γερμανοι), πιστευω οτι θα επρεπε κατι τετοιο να το επιδιωξουμε αμεσα, διοτι για μας ειναι θεμα επιβιωσης.

   Η χωροφυλακη παλι ειναι χρησιμη σε ολο το ευρος της χωρας για την εσωτερικη ασφαλεια.
   ——

 1. Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν απλά γινόταν αναδιοργάνωση και ενίσχυση της συνοριοφυλακης με νέα μέσα και όπλα (καθώς και drones/uav) καθώς και η σύσταση μια σχολής συνοριοφυλάκων προκειμένου να γίνεται καλύτερη εκπαίδευση ??? Στην Ελλάδα ο όρος χωροφυλακή παραπέμπει σε άλλες σκοτεινοτερες εποχές .

  1. Στην Ελλάδα ο όρος χωροφυλακή παραπέμπει σε άλλες σκοτεινοτερες εποχές .

   Αυτο εινα υβρις εναντιον των ανδρων της Χωροφυλακης που επεσαν μαχομενοι στους Βαλκανικους Πολεμους, στη Μικρα Ασια, στη μαχη της Κρητης, και ΝΑΙ, στον πολεμο του 1944-1949.

   Οπως ειπα, καποιοι ουδεποτε συγχωρησαν στη Χωροφυλακη τις δεινες ηττες που προκαλεσε στην ενοπλη κομμουνιστικη μειοψηφια, οταν αυτη επιχειρησε να αλωσει βιαιως το Κρατος το 1944-1949. Λες και μπορουσε η κακομοίρα η Χωροφυλακη να κανει κατι διαφορετικο απο το να πειθαρχησει στις διαταγες της νομιμης Κυβερνησης της χωρας.

   1. Επειδή τυγχάνει να έχω διαβάσει αρκετά για τη συμμετοχή της χωροφυλακής τόσο στη μάχη της Κρήτης όσο και στα Δεκεμβριανά/εμφύλιο δεν αναιρω το έργο της στους αγώνες του έθνους και τη θυσία τόσων ανδρών παρόλα αυτά όμως στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είχαμε μόνο ένδοξες στιγμές στην ιστορία μας. Περάσαμε και μια επταετία στην οποία ο χωροφύλακας ήταν συνώνυμο του μπαμπούλα και επειδή αυτες οι μνήμες είναι ακόμα αρκετά νοπες στην κοινωνία μας ανέφερα ότι παραπέμπει στη συγκεκριμένη εποχή. Όσον αφορά την ενίσχυση της συνοριοφυλακης θεωρώ ότι είναι καλύτερο να ενισχύσεις έναν θεσμό που υπάρχει ήδη πάρα να τον καταργήσεις τελείως και να διαγράψεις το έργο και τις υποδομές που έχουν γίνει ήδη

    1. Κανεις θεσμος δεν υπαρχει ουτε σοβαρη βαση ..
     Σκορποχωρι σε σχεση με αλλα σωματα ειναι ..
     Σιγα την επενδυση ..
     Οσο για την ρηση με τον Χωροφυλακα αυτη διαδοθηκε σταδιακα και επικρατησε απο τους γνωστους περιθωριακους και αντικοινωνικους που απο την ιδρυση του κυνηγουσε το σωμα και φυσικα δεν διαλυεις ενα σοβαρο οργανισμο επειδη καποιοι ειχαν κανει καποιες καταχρησεις της εξουσιας τους ..
     Αυτα περι μπαμπουλα τα ελεγαν γνωστοι στιγματισμενοι αριστεροι και αλλοι παραβατικοι που ειχαν και τον φοβο του Χωροφυλακα η διαφοροι ατιθασοι τοπικιστες που υποχρεωνονταν σε διαφορες υποθεσεις κτηματικες η αλλες κοινωνικου περιεχομενου να κανουν πισω ακριβως απο την επιβολη της νομιμοτητας ..
     Πολιτες νοιμοι τι ειχαν να φοβηθουν απο την δηθεν αυθαιρεσια?
     Φυσικα και υπηρχαν εξαιρεσεις και σαπια μηλα στο καλαθι αλλα αυτα ησαν ενα μερος οπως σε καθε ζωντανο οργανισμο ,συνεπως ο χαρακτηρισμος ειναι αθλιος και αναλογος του καραβανα των ιδιων εθνοτερμιτων και η αναπαραγωγη του ειναι καθολα συκοφαντικη ειδικα σημερα .
     Εαν δεν σας αρεσει ο Χωροφυλακας καθηστε με τους αλλοδαπους εγκληματιες πανω απο τα κεφαλια σας και την ανομια των λαθροσυμμοριων στην υπαιθρο η στις κωμοπολεις που δεν σας φοβιζουν καθολου ..
     Εκει δεν εχουμε διαμαρτυριες η τσιτατα μην μας πουν καπως οι ιεροεξεταστες πρωην ‘ηρωες’ με τα κονσερβοκουτια ..
     Και μιλαμε για ενα σωμα που φυσικα θα ελεγχεται νομικα και ενδουπηρεσιακα για οτιδηποτε με δικαιωμα καταγγελιας του πολιτη οπως η ΕΛΑΣ .
     Δεν ζουμε στο 1939,

    2. Αγαπητέ μου με αυτή την λογική θα πρέπει να καταργήσουμε και την αστυνομία μια που έχουμε περιπτώσεις «βρωμικών’ αστυνομικών η ακόμα όπως πρόσφατα αστυνομικού που διέπρατε ληστειές με το υπηρεσιακό του όπλο.Το ότι καταργήθηκε η χωροφυλακή που έγραψε λαμπρές σελίδες την περιοδό του Β’ΠΠ όσο και την περίοδο του συμμοριτοπολέμου το οφείλουμε σε κόμπλεξ των πααραβατικών των περιόδων αυτών που ακριβώς εξαιτίας της χωροφυλακής δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες τους

    3. Όταν το ΠΑΣΟΚ, καταργούσε την Χωροφυλακή με ιστορία 150 ετών καί διέγραφε θυσίες αίματος και υποδομές δεν υπήρχε ενόχληση? Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία που έχουν Χωροφυλακή καί μάλιστα ταυτισμένη καί εκεί με πολιτικές καταστάσεις (κατά περιόδους) είναι υποανάπτυκτες χώρες? Εδώ η αριστερά επέβαλλε ακόμη καί την αναβιωση του Ε.Λ.Α.Σ. ως ΕΛ.ΑΣ. Αλλλά ουδείς ντρέπεται σε αυτόν τον τόπο!

   2. Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ φίλε.η ένδοξη Ελληνική χωροφυλακη(για να ακριβολογούμε η ελληνική βασιλική χωροφυλακή)ήταν παρούσα σε όλους τους εθνικούς αγώνες πολεμώντας υπέρ πίστεως και πατρίδος.και για να θυμηθούμε και κάτι που θα πονέσει όλους τους «προδευτικους»νοσταλγους και απολογητες του πατερούλη Στάλιν,μια χούφτα λεβέντες χωροφύλακες στο Σύνταγμα χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη το Δεκέμβρη του 44 σώσαμε την ελευθερία και τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο.ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

  2. Ποια σκοτεινη εποχη δηλαδη? Η χωροφυλακη φυλαγε την ελληνικη επαρχια απο κλεφτες στους αγρους και την υπαιθρο. Για τις πολεις υπηρχε η αστυνομια. Μηπως δηλαδη να καταργησουμε και την αστυνομια για να ευχαριστηθουν καποιοι?

   1. Εννοει εκεινη την «σκοτεινη» εποχη, στην οποια η «κακοι» χωροφυλακες κυνηγουσαν τους «καλους» Αριστερους.

    Σε οτι αφορα την στρατιωτικη συντριβη της κομμουνιστικης ανταρσιας το 1944-1949, δεν χρειαζεται να πουμε πολλα. Η Χωροφυλακη απλως επραξε το καθηκον της.

    Σε οτι αφορα τη χρηση της Χωροφυλακης για την αστυνομευση των φρονηματων των πολιτων το 1950-1974, αυτο πραγματι ηταν λαθος. Αλλα δεν ευθυνεται η Χωροφυλακη για αυτο. Αυτο διαταχθηκε να κανει, αυτο εκανε.

  3. Σκοτεινοτερες?
   Προφανως αστειευεσαι αλλιως μαθε ποιος εσωσε την Αθηνα και την χωρα ουσιαστικα και το δημοκρατικο πολιτευμα απο τους συμμοριτες κατα την εποποιια του Μακρυγιαννη ..
   Ειναι ντροπη ενα σωμα που ματωσε σε ολους τους απελευθερωτικους αγωνες της χωρας να σπιλωνεται με αοριστολογιες φοβικων η αμορφωτων ,και δεν εννοω εσενα ,επειδη εχει θαφτει η πραγματικη ιστορια .
   Ολες οι χωρες εχουν Χωροφυλακη εκτος απο τους ψωριαρηδες της Ευρωπης επειδη οι αμετανοητοι που πηραν τα οπλα εναντιον της νομιμης κυβερνησης της χωρας ξεδοντιαστηκαν απο την Βασιλικη Χωροφυλακη και το φυλανε γινατι απο τοτε ..
   Σε ενδοξες σελιδες αγωνων γα την ελευθερια παραπεμπει εκτος απο τα συμπλεγματικα μυαλα των γνωστων απατριδων που κανουν και τους τιμητες της παραιστοριας και επιβαλλουν και αποψεις επηρεαζοντας καλοπιστους θελω να πιστευω ..
   Σε τελικη αναλυση σκασιλα μας εαν εχουν προβλημα ..
   Μιλαμε για αναγκη δημιουργιας με βαση επιχειρησιακη απαιτηση που σε κανεναν πλανητη δεν καλυπτει ,,συνοριοφυλακη αλλα στρατιωτικα οργανωμενο σωμα οπως η Χωροφυλακη και αντι να ασχολουμαστε με αυτο καθομαστε και μιλαμε για σκοτεινες εποχες και διαφορα αλλα.
   To που θα ηταν η Ελλαδα σημερα χωρις την »σκοτεινη» Χωροφυλακη αρκει να δει κανεις την καταληξη των χωρων του πρωην παραπετασματος μετα την πτωση του να καταλαβει ..
   Αν υπηρχε καν σαν χωρα και οχι σαν ομοσπονδια λαικων δημοκρατιων διαφορων εθνοτητων.

 2. Στην Ελλάδα πολλά πράγματα είναι διαστρεβλωμενα και κατασυκοφαντημενα. Ας καταργήσουμε και την αστυνομία που φταίει πάντα και για όλα όπως λέει η αριστερά. Η ένδοξη Ελληνική Χωροφυλακή είχε γράψει χρυσές σελίδες δόξας σε όλη τη νεότερη ιστορία και είναι η αστυνομία της επαρχίας η κάλυψη των αναγκών της οποίας είναι τελείως διαφορετική από την αστυνομία πόλεων. Ακομα κι αν δεχτούμε οτι είχε κάποια «σκοτεινά» σημεία (αλήθεια ποια;) δεν αναιρείται η ανάγκη ύπαρξής της. Ακόμη κ η Πορτογαλία έχει…
  Η άποψη αυτή μου θυμίζει τα άθλια υποκινούμενα επιχειρήματα του ανυποληπτου τέως υπουργού Τόσκα που κατ’απαιτηση των αναρχοάπλυτων κατήργησε την εξαίρετη ομάδα ΔΕΛΤΑ και ξεσαλωσε μετά ο Ρουβίκωνας κι ο κάθε αναρχοπιθηκος…
  Σε κάθε περίπτωση όταν μια υπηρεσία έχει κάποιο πρόβλημα, αρμόδιοι είναι οι διοικητές κ πολιτικοί προϊστάμενοι να το λύσουν. Όχι πονάει χέρι κόψει χέρι…
  Υ.Γ. Κάποτε πρέπει να βγουν στο φως οι πραγματικές αιτίες (εντολές άνωθεν ήταν) κατάργησης της Ελλ. Χωροφυλακής απ’τον δήθεν σοσιαλιστή-πρακτορακι των Αμερικανών Αντρέα. Που δεν ήταν ιδεοληπτικες όπως νομίζουν μερικοί…

  1. Συμφωνω σε ολα εκτος απο ενα: Ο Αντρέας δεν ηταν «πρακτοράκι των Αμερικανων», και δεν υπαρχει κανενα στοιχειο που να στηριζει κατι τετοιο. Ηταν απλως ενας φαύλος, ανηθικος, διεφθαρμενος, και αξιοκατακριτος ανθρωπος.

   1. Διάβασε Μάνο Ν. Χατζηδάκη. Έχει όσα στοιχεία θες γι’αυτόν κ για όλη την Αμερικανοδουλη σαπιλα της μεταπολίτευσης…
    Επίσης εκτός από στοιχεία πολλές φορές αρκεί η γνώση του γίγνεσθαι κ του τρόπου στρατολόγησης πρακτόρων. Κατά κανόνα μέσα από πανεπιστήμια…
    Πού σπούδασε ο Αντρέας ; Ο Κούλης; Ο Σαμαράς; Ο Τσίπρας;

 3. Αγαπητοι συσχολιαστες, που ρωτατε τι διαφορα θα ειχε η Χωροφυλκη απο τους συνοριοφυλακες, μαλλον δεν γνωριζετε καλως την νεοτερη ελληνικη ιστορια.

  Η Ελληνικη Χωροφυλακη ιδρυθηκε το 1833. Ηταν ενα ημιστρατιωτικο αστυνομικο σωμα, με στρατιωτικη εκπαιδευση και πειθαρχια, και βαρυ οπλισμο. Κατποιν πολυετους αγωνα κατεστειλε τη ληστεια στην ελληνικη υπαιθρο, την οποια και αστυνομευσε αποτελεσματικα στα 150 χρονια της υπαρξης της, μεχρι το 1983 που διαλυθηκε και συγχωνευθηκε με την Αστυνομια Πολεων. Αλλα οι επιτυχιες της στην εσωτερικη ασφαλεια δεν ειναι τιποτα μπροστα στους εθνικους αγωνες της. Διοτι η Χωροφυλακη στην ουσια ηταν ενας επιλεκτος εφεδρικος στρατος, που εν καιρω πολεμου μετεπιπτε σε στρατιωτικο σωμα και πολεμουσε στο πλευρο του τακτικου στρατου. Οι Χωροφυλακες πολεμησαν γενναια σε ολους τους εθνικους αγωνες, και ειχαν αφθονους νεκρους. Στη μαχη της Κρητης εκαναντετοια φοβερα πραγματα, που οι Γερμανοι νομιζαν οτι αυτοι οι τυποι με τις περιεργες στολες και τα κροδονια στις μασχαλες ηταν Καταδρομεις του Ελληνικου Στρατου. Εμειναν αναυδοι οταν μετα τη μαχη πληροφορηθηκαν απο Ελληνες αιχμαλωτους οτι ηταν αστυνομικο σωμα. Και βεβαια ειχαν κρισιμοτατη συμβολη στην ηττα της κομμουνιστικης εξεγερσης κατα του Κρατους λιγα χρονια αργοτερα.

  Ποιος ηταν ο μισθος που εδωσε η Πατρίδα στη Χωροφυλακη για την τεραστια συμβολη της στους εθνικους αγωνες; Μα φυσικα η καταργηση της, απο μικροψυχους «προοδευτικους» πολιτικους τη δεκταετια του ’80, που δεν της συγχωρεσαν την αποφασιστικη συμβολη της στην συντριβη της κομμουνιστικης ανταρσιας το 1944-1949.

  Ηταν η χομεϊνικη περιοδος του ΠΑΣΟΚ, και η Η Χωροφυλακη επεσε θυμα των πρασινων Αγιατολάχ. Αργoτερα, οταν κατεφθασαν τα στιφη των Αλβανων λαθρομεταναστων, εγινε αντιληπτη η αξια της Χωροφυλακης.

 4. Υποστηριζω 100% την συσταση και οργανωση συνοριοφυλακης για την φυλαξη των συνορων. Επιπλεων να επικαλεσθουμε την συνδρομη της ΕΕ με στρατο και οπλικα συστηματα, για την προστασια των ευρωπαικων συνορων στην Ελλαδα και Κυπρο. Δεν θα πρεπει να περιμενουμε υποστηριξη απο Γερμανια, λογω πολιτικων συμφεροντων που εχει με την γειτονα χωρα.

 5. Αγαπητε κυριε Λαζο,

  Ορθο το αιτημα σας για επανιδρυση της Χωροφυλακης, ομως φοβουμαι οτι ειναι εκτος καθε πραγματικοτητας, αν λαβετε υπ΄οψιν το ποιον, τις ιδεοληψιες, και τις πολιτικες καταβολες της αρμοδιας για το θεμα σημερινης πολιτκης ηγεσιας (Υπουργος Δημισιας Ταξης και Πρωθυπουργος)

  Πριν απο πολλα χρονια, τοτε που κυβερνουσε το Σημίτι, ειχα δει στην τηλεοραση μια συνεντευξη του τοτε Υπουργου ΔημοσιαςΤαξεως. Ηδη απο τοτε υπηρχε οξυτατο προβλημα με τη λαθρομεταναστευση και την συνεπαγομενη εγκληματικοτητα. Ο δημσιογραφος τον ρωτησε αν ηταν λαθος η διαλυση της Χωροφυλακης και αν θα επρεπε ενδεχομεως να επανιδρυθει.

  Ο Υπουργος απαντησε με στομφο «Λετε για τη διαλυση της Χωροφυλακης, ομως θα πρεπει να θυμομαστε οτι υπηρχε τοτε ενα αιτημα για εκδημοκρατισμο της ελληνικης κοινωνιας».

  Η διαλυση της Χωροφυλακης επομενως το 1983 ηταν κατα τη γνωμη του σωστη και επιβεβλημενη, διοτι ηταν στα πλαισια του……….»εκδημοκρατισμου»!

  Ξερετε αγαπητε κυριε Λαζο πως λεγοταν εκεινος ο Υπουργος; Λεγοταν ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

  Λεπομερεια: Ο Μιχαλακης προερχοταν απο το………ΚΚΕ εσωτερικου.

  1. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολη υπόθεση η δημιουργία Ελληνικής Χωροφυλακής, αλλά θα πρέπει να γίνει, παρά τις όποιες, κυρίως ιδεοληπτικές, αντιδράσεις. Πρέπει να γίνει όχι βιαστικά και στο πόδι, αλλά οργανωμένα με σύγχρονο οργανόγραμμα, επαρκή επάνδρωση, εκπαιδευμένους χωροφύλακες, ελαφρύ και βαρύ οπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης κ.ά. Μια σύγχρονη Χωροφυλακή θα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο-σκαλοπάτι μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ικανό να συνδράμει και τους δύο οργανισμούς, ανάλογα με την περίσταση.

   1. Συμφωνουμε.
    Θα τονισω ομως οτι λογω και του εξωτερικου κινδυνου, απαιτειται μια πληρως στρατιωτικοποιημένη Χωροφυλακη, ικανη να μεταπεσει αμεσως σε κανονικη στρατιωτικη δυναμη.
    Το αρθρο σας εινα εξαιρετικο και καλως τεκμηριωμενο.

     1. Oντως το αρθρο ηρθε στην καταλληλοτερη στιγμη ..
      Σε επομενο αρθρο σας ισως να ασχοληθειτε με την προταση για την αυξηση της θητειας και τις ευεργετικες επιπτωσεις μιας τετοιας αποφασεις οπως ισως και στην στρατευση των γυναικων καλυπτοντας φυσικα βοηθητικους ρολους απελευθερωντας και προσωπικο για την πρωτη γραμμη η μαχιμα ποστα.
      Τωρα που ολα ειναι επικαιρα και υπαρχει γονιμο εδαφος συζητησης ,

 6. Αν υποθεσουμε οτι ιδρυοτανπαλι η Χωροφυλακη, πώς θα επρεπε να γινει αυτο;

  1. Η Χωροφυλακη θα επρεπε να επανιδρυθει με το ιδιο ονομα και τα ιδια συμβολα, αποστολη και οργανωση που ειχε και στο παρελθον, ως συνεχεια της παλαιας Χωροφυλακης, απο το ενδοξο παρελθον της οποιας θα αντλησει εμπνευση και ηθικο. Θα πρεπει να προελθει απο τους κολπους της Αστυνομιας, χωρις νεες προσληψεις. Σε αυτο θα πρεπει να ενταχουν οπωσδηποτε ολες οι Ειδικες Δυναμεις της Αστυνομιας, και γενικως οι πιο αξιομαχοι αστυνομικοι.

  2. Οι συνοριοφυλακες πρεπει να απολυθουν απαντες. Η Χωροφυλακη θα αναλαβει τα σχετικα καθηκοντα.

  3. Η Χωροφυλακη θα πρεπει να ειναι πληρως στρατιωτικοποιημενη, και να φερει βαρυ οπλισμο. Εν καιρω πολεμου θα μεταπιπτει σε επιλεκτο Πεζικο, οπως εκανε στο παρελθον, και θα πολεμαει στο πλευρο του τακτικου Στρατου.

  Τυχον επανιδρυση της ωροφυλακης θα ειχε ευεργετικες συνεπειες οχι μονο στην αστυνομευση , αλλα και στην Εθνικη Αμυνα, καθως θα εδινε στη χωρα εναν αξιομαχο εφεδρικο επαγγελματικο Στρατο.

  Αλλα οπως εγραψα , μην περιμενουμε τετοια απο τη σημερινη πολιτικη ηγεσια.

  1. Οπως ξερεις η ενδοξη Βασιλικη Χωροφυλακη ειχε την μοναδικη τιμη να φερει πολεμικη σημαια που της απεδωσαν για τον βαρυ φορο αιματος και την επιτυχη συμμετοχη της στους εθνικους αγωνες ..
   Μοναδικο προνομιο παγκοσμιως νομιζω ..
   Εννοειται πως οι ελληναρες εφτυσαν στους ταφους των στελεχων της και ακομη και σημερα διαδιδουν ως αγνωμονες και αμορφωτοι ,συκοφαντιες των πουληταριων και πρωην δολοφονων τους ..
   Αδιανοητη καταντια που λεει και εξηγει πολλα για την σημερινη εικονα της χωρας και το επιπεδο του λαουτζικου .
   Ειναι αυτονοητο λοιπον πως η μη στρατιωτικοποιημενη επαναφορα της θα ηταν επιχειρησιακα ατοπη και ιστορικη υβρις ..
   Ηδη τα πολυαριθμα τροχοφορα Μ1117 που αιτηθηκαμε απο τις ΗΠΑ και καθως φαινεται μας παραχωρησαν αποτελουν ιδανικο πρωτο υλικο για το σωμα ..
   Θα αφησουν ομως οι υπουλοι εκβιαστες του ελληνισμου να συμβει κατι τετοιο η θα ξεσηκωθουν εναντια σε ολους και ολα αποτρεποντας το ,αφου απεναντι τους εχουν ατομα που τους ξεπλενουν καθημερινα και απολογητες τους ?

   1. @ΕΤS

    Και δικαιως ειχε δικη της πολεμικη σημαια η Χωροφυλακη, αφου ειχε τετοια διακεκριμενη πολεμικη δραση.

    Ξερεις πώς ονομαζαν οι χωροφυλακες τους συναδελφους τους της Αστυνομιας Πόλεων; «Μοδίστρες» !

    Απο εκει και περα, η επανιδρυση της Χωροφυλακης με το σημερινο πολιτικο συστημα, θα πρεπει να θεωρηθει μαλλον σεναριο επιστημονικης φαντασιας.

    1. Δεν χαμπαριαζουν οι ελληναρες παρα μονο μετα απο εθνικες καταστροφες ..
     Θα βγουν μετα οι γνωστοι πολιτικοι σαλιγκαροι να παρουσιασουν ως φαεινη ιδεα την επανιδρυση της και μαλιστα ως προταση τους που δεν ειχε εισακουστει παλαιοτερα.
     Τωρα η ιδεα μαλλον φασιζει στα μικροσκοπικα μυαλουδακια τους.
     .Αει παιδες οχι αστεια ..
     Γιατι μοδιστρες ;
     Λογω ελλειψης στρατιωτικοποιησης και πειθαρχιας;

 7. Αδελφέ ΝF συμφωνώ και σε συγχαίρω για τις απόψεις και τις λεπτομέρειες που παραθεσες κ τις οποίες για λόγους οικονομίας λόγου δεν μπόρεσα να παραθέσω κι εγώ ειδικά στα ιστορικά στοιχεία. Πάντως τα περί ιδεοληψιας δεν αρκούν σαν δικαιολογία για την κατάργησή της. Οι πραγματικοί λόγοι ήταν άλλοι… Αυτοί που σχεδίαζαν το μέλλον της Ελλάδας 20 κ 30 χρόνια μπροστά ήξεραν… Όπως επίσης κ αυτοί που κρατούν την δομή , εξοπλισμό και αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στάσιμη ακόμη σχεδόν σε ψυχροπολεμικά δεδομένα…
  Το θέμα της Ε.Χ. πρέπει να αναπτυχθεί σε ξεχωριστό άρθρο – αφορμή να μάθουν μερικοί. Α! Και το ότι έχουμε δημοκρατία σήμερα οφείλεται στην επική αντίσταση της μαρτυρικής Ε.Χ. στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη… Ας μελετήσουν μερικοί πριν αναμασησουν…

  1. @Εξκουβιτωρ

   Mα για αυτο διαλυθηκε η Χωροφυλακη φιλε μου. Ο Αντρεας ηθελε να κολακευσει τους Αριστερους, απο τους οποιους αντλουσε πολλες ψηφους, και οι οποιοι αισθανονταν απεραντη μνησικακία για τις δεινες ήττες που υπεστησαν οι δικοι τους απο τη Χωροφυλακη στο πεδιο της μαχης……….

 8. Η κατάργηση της Χωροφυλακής ήταν λάθος μας, παραδέχτηκε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος λίγο πριν το τέλος του. Αργά πια για δάκρυα. Αναλογιστείτε όλοι πως ήταν η ασφάλεια της χώρας πριν την διάλυση της Χωροφυλακής και πως μετά. Σίγουρα χρειάζεται η επανασύσταση της με παιδιά που θα πιστεύουν στα εθνικά ιδεώδη κι όχι απαραίτητα με άτομα από πανελλαδικές που θέλουν να βολευτουν στο δημόσιο. Με παιδιά από ειδικές δυνάμεις ας πούμε. Με σύγχρονα μέσα και μεθόδους. Και την υποστήριξη από την κυβέρνηση με την κατάλληλη νομοθεσία λειτουργίας. Φυσικά με τα παλιά σύμβολα και πολεμική σημαία που έχει ποτιστει με το αίμα τόσων μαχητών της. Μπορεί εδώ να ενταχθούν κι οι συνοριοφύλακες. Κι όσο για το συντονισμό με την ΕΛΑΣ, αρκεί να θέλει η πολιτική ηγεσία με τόση τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει.

 9. Η μόνη τυπικά στρατοχωροφυλακή εν Ελλάδι δύναμη (νομοθετικά μιλώντας) είναι το λεγόμενο Λιμενικό σώμα φερόμενο και συρόμενο και ώς Ακτοφυλαή ή Λιμενικό ή οτι να’ναι (αρκει να συμφέρει τους ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ Λ.Σ. και τους ΕΦΟΠΛΙΣΤΑΣ)….Αυτή τη τη στιγμή αν αυτό το «Σώμα» δεν είχε να ασχοληθεί με αλιεία-άδειες-ομπρέλες-βάρκες-δύτες-συντάξεις-κ.λ.π. μπούρδες και ήταν ένα κανονικά συντεταγμένο στρατιωτικά σώμα θα μπορουσε να αποδώσει ως πλωτό κομματι μιας στρατοχωροφυλακής σε επίπεδο πλωτών μέσων με άμεσες απωθήσεις με βάση κανόνες εμπλοκής.Αλλαααααααααααά η «βαριά»;;;;;;;;;βιομηχανια της Ελλάδος ειν η ναυτιλία και ΤΟΥΡΙΣΜΟΟΟΟΟΟΟΣ ΡΑΓΙΑΔΕΕΕΣ………;;;;;;;ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ……….

 10. Και βέβαια αν δεν υφίστανται τα ανωτέρω άχρηστα πάρεργα (στο Λ.Σ. αναφέρομαι) οι λοιποί
  στρατοχωροφύλακες θα μπορούσαν να βρίσκοντε στα σύνορα…παντού….ούτε αστυνομία ούτε ντόπιοι Ε.Φ….και με κανόνες εμπλοής στρατού…κοινώς πυρ…..

 11. Ευτυχώς που πτωχεύσαμε και μας επιτηρούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Αντί να αναβαθμίζουμε τις ικανότητες των ήδη υπαρχόντων σωμάτων ασφάλειας η «πονηριά¨της εύκολης λύσης: κάντε χωροφυλακή!!! να προσλάβουμε καμιά 30.000 ψηφοφόρους να τους πληρώνουμε οι υπόλοιποι. Το ξαναλέω ευτυχως που μας επιτηρούν οι φίλου μας από την Ε.Ε. αλλιώς με τους κουστουμάτους ταλιμπάν που μας κυβερνούν, η επόμενη χρεωκοπία είναι πίσω από την πόρτα

  1. @G_Z

   Ποιος μιλησε για αυξηση προσωπικου; Η Χωροφυλακη θα προελθει απο την Αστυνομία, η οποια θα σπασει παλι σε Αστυνομία Πόλεων και Χωροφυλακη. Γιατι; Διοτι ειναι ολοφανερη η αναγκη ενος στρατιωτικοποιημενου αστυνομικου σωματος

 12. Αντι χωροφυλακης ,χωρις να εχω αντιρρηση για αυτο, μηπως θα ηταν καλυτερα να αρχισουμε να μελετουμε το Ισραηλινο μοντελο αμυνας?Αντεχουμε ενα επιπλεον σωμα αρκετων χιλιαδων κατ αναγκη εμμισθων σε μια εποχη σαν αυτη?

 13. εγώ προτείνω συνοριοφύλακες, να φτιαχτεί κι ένα σώμα ποταμοφυλακής (έχω και όνομα, ριπενσάριοι) κι ένα ορεοφυλάκων (μοντάριοι). Φυσικά κάθε σώμα θα έχει τους δικούς του στρατηγούς και υποστράτηγους και τα δικά του ελικόπτερα , κατα προτίμηση διαφορετικών τύπων απο τους 50 τύπους που έχουμε ήδη, με τους δικούς του ελικοπτεράδες και τους δικούς του βατραχανθρώπους.

  Σκοπός μας είναι η αναποτελεσματικότερη και κοστοβόρα δομή δυνάμεων στον πλανήτη.

 14. Εντάξει βρε παιδιά! Αν η ονομασία χωροφυλακή παραπέμπει σε άλλη εποχή, ας τους πούμε Ranger! Μα τώρα σοβαρά? Θα σκεφτούμε μην θυμώσει η πλέμπα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να βαφτίσει τους σκοπιανούς ως Μακεδόνες! Αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία του 3% επι του 97% πρέπει να κοπεί μαχαίρι._

 15. Εαν η ονομασια ειναι το προβλημα, τοτε ας ονομαστει ΣτρατοΧωροφυλακη, οπου τα στελεχη της θα προερχονται κυριως απο τις Ειδικες Δυναμεις. Θα πρεπει επισης να δημιουργηθει Ακτοφυλακη, και να υπαρχει διαχωρισμος μεταξυ των λιμενικων που θα ασχολουνται με θεματα λιμενων, και των ακτοφυλακων που θα δρουν στη θαλασσα εκτος λιμανιων.

 16. Θεωρητικά μιλώντας, η Ε.Χ. θα μπορούσε να προκύψει από επαναδιαχωρισμό της ΕΛΛ.ΑΣΤ.
  Δεν μιλάμε για καινούριο σώμα αλλά για ένα σώμα που υπήρχε και υπάρχει εντός της ΕΛΛ.ΑΣΤ. και υπάρχει ακόμη και σε χώρες όπως η Πορτογαλία όπου δεν υφίσταται θέμα εσωτερικής ασφάλειας όπως εδώ. Επίσης η άποψη ότι η χωροφυλακή θα φυλάει -μονο- τα σύνορα είναι λάθος. Υπάρχουν στρατηγικές υποδομές και περιοχές στην επαρχία όπως κ μαφία «ευπαθών ομάδων» ανεξέλεγκτη πλέον και αποσταθεροποιητικη. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα κάνει η Αλβανική, Πακιστανικη, γύφτικη μαφία σε συνεργασία με εξωτερικούς παράγοντες σε περίοδο κρίσης…
  Και μην ξεχνάμε και τους μουσουλμανικούς θύλακες σε Θράκη κ αλλού…
  Ποιος θα τα ελέγξει όλα αυτά;
  Η …πολιτοφυλακή;;;
  Γι’αυτό είπα ότι ήταν σκόπιμη η διάλυση της Ε.Χ. με δήθεν ιδεολογικό πρόσημο…
  Η ΕΛΛ.ΑΣΤ. οργανικά και από πλευράς εξοπλισμού και νοοτροπίας («δημοκρατικής»- βολεματος στην καρέκλα) ΔΕΝ μπορεί και δεν θέλει να «αναβαθμιστεί» με στρατιωτικό προσανατολισμό. Υπερβαίνει τις δυνατότητές της άλλωστε. Έχει ήδη υπερεκταθει σε αντικείμενα που δεν είναι αποστολή της. Όποιος γνωρίζει εκ των έσω καταλαβαίνει…

 17. Το μοντελο ΟΒΑ μπορει να λειτουργησει και στην ΕΛΑΣ. Αντι λοιπον να βαλουμε κι αλλους μονιμους στο κεφαλι μας που μετα τα 40-45 δυστυχως δεν θα μπορουν να προσφερουν αυτα που πρεπει, ας παρει για ΟΡΙΣΜΕΝΟ χρονο η ΕΛΑΣ νεους ανεργους μεχρι 28-30 ετων για να επανδρωσει μοναδες με τετοιο προσανατολισμο. Θεωρω πως οι ΟΠΚΕ καλυπτουν ενα τετοιο ρολο για την ωρα, απλα χρειαζονται βαρυτερο οπλισμο.
  Το Ισραηλ εχει μαντροτοιχους 5 μετρα υψος με τηλεχειριζομενους πυργους πυροβολων και κοπελες στα χειριστηρια.

  1. Πολυ σωστα ..Η σχεδιαση αυτη και η μονιμη επανδρωση επιφερει και οικονομια μακροχρονια ..
   Σκεψου ποσο στοιχιζουν ολα αυτα τα σπασμωδικα μετρα και οι μετακινησεις μοναδων και μεσων αλλα μυαλο να κανει τα αυτονοητα δεν υπαρχει στο χρεωκοπημενο βασιλειο της κομματικης αναξιοκρατιας..

  1. Eπισης χρησιμη …
   Ισως ως σχηματισμος υπαγομενος στην Χωροφυλακη αφου συναφη αντικειμενα θα εχουν.
   Η υπαιθρος σημερα κυριολεκτικα ειναι ξεφραγο αμπελι και η EΛΑΣ ειναι σχεδον ανυπαρκτη λογω των αχρηστων πολυδυναμων τμηματων και ελλειψης προσωπικου και μεσων..
   Eνα εκατομμυριο και τεμπεληδες στο δημοσιο και απο υην αλλη ελλειψη προσωπικου σε νευραλγικες υπηρεσιες.
   Eλλαδισταν με την βουλα.

 18. Γράφετε:
  5 Μαρτίου 2020 στις 18:03

  Συμφωνω σε ολα εκτος απο ενα: Ο Αντρέας δεν ηταν «πρακτοράκι των Αμερικανων», και δεν υπαρχει κανενα στοιχειο που να στηριζει κατι τετοιο. Ηταν απλως ενας φαύλος, ανηθικος, διεφθαρμενος, και αξιοκατακριτος ανθρωπος.

  Ο Αθανάσιος Στριγάς με πολλές λεπτομέρειες και επίσης ο αείμνηστος Κώστας Μπαρμπής ,έχουν γράψει για το πως έγιναν πρωθυπουργοί οι Κ. Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου!

  Ούτε μία μήνυση επί συκοφαντία και όυτε μία διάψευση [πλην της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ] εκ μέρους των θιγομένων!

  Αρκεί να θυμηθούμε τις συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης.

  Η διάλυση της χωροφυλακής αποτελούσε μία κίνηση αποπροσανατολισμού και εγκολπόσεως των αριστερών εκ μέρους του φαυλότατου Ανδρέα Παπανδρέου.

  Η επανίδρυση της Χωροφυλακής είναι απαραίτητη το ταχύτερο όπως προτείνουν οι διάφοροι σχολιαστές της Ιστοσελίδος .

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *