«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό» τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ της γερμανικής κυβέρνησης.

Comments

 1. Οι ελληναρες ακομα αγοραζουν γερμανικα όμως… καλα να παθουμε.
  Να χαμε λεφτα να στειλουμε όλα τα γερμανικα από τις ΕΔ και να παρουμε μονο γαλλικα να δουμε μετα
  τα γερμανακια τι ωραια που θα παρακαλανε.

  1. Ούτε καν θα τους νοιάξει, πουλάνε σε όλο τον πλανήτη πράγματα εκατοντάδων δις, η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή αγορά για αυτούς, εμπορικά είναι κάτι πολύ πολύ μικρό.

   1. Είμαστε πρώτοι στην παγκόσμια ναυτιλία . Εμείς μεταφέρουμε και διακινούμε τα προ·ι·όντα τους σε όλο τον πλανήτη . Επίσης είμαστε ο top τουριςτικός προορισμός . Δεν είμαστε Ζιμπάμπουε ούτε Σομαλία …

   2. Καλά ας αποκλειστούν οι γερμανικές επιχειρήσεις απο την Ελλάδα και θα δεις αν είμαστε μικρή. Δεν είναι ζήτημα οι εισαγωγές στα σουπερ μάρκετ και στα αυτοκίνητα αλλά οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια, τα οπλικά συστήματα κλπ.

 2. …..και απο κανεναν. Ουτε φοβομαστε κανεναν. Γιατι προσεχως την απαντηση θα την δωσει το υπεροπλο Ραφαλ, γιατι και η υπομονη εχει και τα ορια της. Μετα θα τρεχει να τους παρακαλαει το σουλτανακι, αλλα θα ειναι πλεον αργα.

  1. Μόνο που ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Σουλτάνος προσπαθεί να τελειώσει την υπόθεση γρήγορα. Αν μέχρι να έχουμε τα Ραφάλ και να είναι και επιχειρησιακά θέλουμε 9-12 μήνες, έχει περιθώριο 3-6 μήνες να το κλείσει με άλλους τρόπους πιο σύντομα.

 3. Όταν οι Γερμανοί ζητήσουν κυρώσεις για Λευκορωσία για νοθεία και βία στις εκλογές, να καταψηφίσουμε και να ζητήσουμε να χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια γλώσσα. Αν οι Γερμανοί ονομάζουν διαφιλονικούμενη την θάλασσα εκεί γιατί δεν έχει αποφανθεί δικαστήριο, να τους πούμε ότι και για τις εκλογές στην Λευκορωσία κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί.

  Οπότε να ζητήσουμε η δήλωση να λέει (παραφράζοντας την ανωτέρω δήλωση για την Τουρκία):

  «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στις εκλογές να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα εκλογικά τους ζητήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό»

  Έτσι… και πολύ είναι αφού στην Ελλάδα και Κύπρο απειλείται θάλασσα και χώμα της ΕΕ, ενώ η Λευκορωσία δεν έχει καμία σχέση με ΕΕ.

   1. Όχι και τόσο απλή όταν στην επόμενη συνεδρίαση θα απλώσουμε το χεράκι για να πάρουμε κάτι 10-δες δισεκατομμύρια.

    Απλό θα ήταν αν ΔΕΝ ήμασταν χρεοκοπημένοι.

   1. Μακάρι, πραγματικά τουλάχιστον εγώ για κάποιο λόγο βλέπω ότι η κίνηση είναι πολύ βολική για εμάς και ειδικά η επιλογή του χρονικού σημείου.

    Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι ξαφνικά έχει πέσει σιγή σε όλα τα άλλα μέτωπα τους. Κάθε φορά και για 1-2 εβδομα΄δες στρέφουν όλη την προσοχή τους σε ένα μέτωπο, κάτι κερδίζουν, το παγώνουν και πάνε στο επόμενο. Για να δούμε

    1. Μα αυτό είναι το τουρκικό παζάρι. Σε ζαλίζουν με τις μπούρδες τους, ζητάνε 100, παίρνουν 5, σταματάνε. Μετά ξανά μανά τα ίδια.

     Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επεκτείνουν τώρα τα χωρικά ύδατα στα 12νμ. Τι θα κάνουν? Θα κηρύξουν πόλεμο για διαδικασία που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο?

     1. Οχι, δεν θα κηρύξουν πόλεμο. Ομως δεν θα αποδεχθούν τα 12 μίλια. Θα πλέουν τα πλοία τους στα χωρικά μας ύδατα χωρίς να ζητούν άδεια. Τότε θα αναγκαστούμε να αρχίσουμε εμείς τον πόλεμο για να προστατέψουμε την κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό τον πόλεμο θέλουμε να αποφύγουμε.

     2. Δεν θα χρειαστεί να κηρύξουμε εμείς κανέναν πόλεμο. Θα απαιτήσουμε τις κυρώσεις που θα τους στείλουν μια ώρα αρχύτερα στο ΔΝΤ και κανείς δεν θα μπορεί να ψελλίσει το παραμικρό.

   2. Είμαστε πρώτοι στην παγκόσμια ναυτιλία . Εμείς μεταφέρουμε και διακινούμε τα προ·ι·όντα τους σε όλο τον πλανήτη . Επίσης είμαστε ο top τουριςτικός προορισμός . Δεν είμαστε Ζιμπάμπουε ούτε Σομαλία …

 4. Οι Γερμανοί, συνεχίζουν την απαράδεκτη πολιτική τους.επειδη μόνο καταλαβαίνουν ο,τι πονά την τσέπη τους πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εκστρατεία εμπάργκο στα γερμανικά καταστήματα και προιοντα.
  Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

 5. Μην μπερδευόμαστε. Ούτε εθνικά ύδατα είναι, ούτε ανακηρυγμένη ΑΟΖ της Ελλάδας. Είναι περιοχή που ΕΜΕΙΣ θεωρούμε ως Ελληνική υφαλοκρπίδα. Όσο δίκιο και να έχουμε, δεν είναι περιοχή αναγνωρισμένη διεθνώς ως δική μας. Όχι ακόμη.
  Κι εμείς το λέμε άλλωστε ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Σε αυτό το θέμα δεν έχουν άδικο οι Γερμανοί.
  Ωστόσο, ένα μποϊκοτάζ Γερμανικών προϊόντων (για την συνολικότερη στάση της Γερμανίας και της στήριξης που παρέχει στην Τουρκία) δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Μόνο με πόνο στη τσέπη μπορεί να… ξυπνήσει το διεθνές δίκαιο.

  1. Συμφωνώ κατά το πρώτο μέρος του μηνύματος.

   Ως προς το μποϋκοτάζ, η ελληνική αγορά είναι ελαχιστότατη για να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

   1. Συμφωνώ κι εγώ ότι είμαστε μικρή αγορά. Δεν μπορούμε όμως να τους ενισχύουμε κι όλας.
    Όποτε έχω την δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα σε κάτι Γερμανικό και σε κάτι μή Γερμανικό, διαλέγω το δεύτερο.

 6. Η Γερμανία επιδιώκει σταθερά μια κοσοβοποίηση του Αιγαίου σε συνεργασία με την Τουρκία. Προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατιωτική εμπλοκή έτσι ώστε να εμφανιστούν ως ειρηνοποιοί, με τους δικούς τους όρους φυσικά, και τελικό σκοπό να κατεβάσουν ευρωπαϊκά στρατεύματα στις αμφισβητούμενες περιοχές, υπό την διοίκηση κάποιας σοφής ευρωπαϊκής επιτροπής. Θα αναλάβουν επί της ευκαιρίας και την μοιρασιά των φυσικών πόρων, δίνοντας και στη Τουρκία για τον κόπο τους.
  Οι Γερμανοί είναι πολύ επίμονοι στα σχέδια τους και πρέπει να θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν (με μικρά πισωγυρίσματα) μέχρι να τα καταφέρουν. Οι δε Τούρκοι δεν θα χάσουν κάποια ευκαιρία (αν τους δοθεί) να καπαρώσουν νησιά για τη πάρτη τους, γειώνοντας τη Γερμανία.

  1. καποιοι πρεπει να ξεχρεωσουνε τα δωρεαν τηλεφωνικα κεντρα και τις οικοσυσκευες ,,,και τι σιωπη ,κουιζ ποιος ηταν υπουργος εξωτερικων οταν με δοξα και τιμη εφυγε ο χριστοφορακος για γερμανια με πιανου της πλατες ενω του απαγορευοτανε η εξοδος απο τη χωρα;;;

   1. Ολοι οι πολιτικοι εχουν γραμματια προς εξοφληση…
    Κυριως αμερικανικων τραπεζων.
    Δεν μιλαμε για χρηματισμους..αλλα για γεωπολιτικα συμφεροντα
    Αφορουν αμεσα απασες τις φυλες του Ισραηλ, αραβες Ελληνες ,Γαλλους κτλ
    Μπροστα σε ολα αυτα η siemens κτλ ειναι αρσακειαδα

  2. Δεν χωράνει συναισθηματισμοί σε οικονομικά θέματα.

   Αν οι Γερμανοί προσφέρουν το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή (λέω ΑΝ), τότε μετά χαράς να πάρουν τις σχετικές προμήθειες.

   Εάν η χώρα μας θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να σαμποτάρει κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τότε προφανώς και πρέπει να αποκλειστεί η χώρα αυτή. Αλλά δε νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό.

 7. Επειδή κάθε λέξη έχει την έννοιά της και τη σημασία της, ας πει κάποιος απ’το ΥΠΕΞ στους Γερμανούς επίσημα κι αυστηρά ότι, η θαλάσσια περιοχή δεν είναι διαφιλονικούμενη, αλλά ελληνική κι απ’τους Τούρκους παρανόμως διεκδικούμενη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *