Επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για μαχητικά F-35 Το Πεντάγωνο ξεκίνησε επίσημα διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πιθανή πώληση του μαχητικού 5ηε γενιάς F-35 Lightning II σύμφωνα με δήλωση του υπαρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχου Stephen Wilson.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προ της έναρξης του Dubai Airshow, η κινητικότητα γύρω από την έναρξη συνομιλιών με τη μεσανατολική χώρα, έγινε με την έγκριση του Προέδρου Τράμπ, παρά το γεγονός ότι και παλαιότερα υπήρξε ενδιαφέρον χωρίς όμως αποτέλεσμα με την Ουάσιγκτον να μην διατίθεται να προωθήσει το F-35 σε χώρες του Κόλπου. Πλέον όμως η στάση αυτή φαίνεται να μεταβάλλεται καθώς η νέα διακυβέρνηση θεωρεί ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις είναι κοινές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για στενούς συμμάχους τους στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον αμερικανό Πτέραρχο “τα ΗΑΕ είναι μια από τις χώρες με τις οποίες συζητείται το ενδεχόμενο προμήθειας F-35”, ενώ οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση θα πρέπει να γίνει από την ενδιαφερόμενη χώρα καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών. Αν αυτές καρποφορήσουν, τότε τα ΗΑΕ θα γίνει η πρώτη χώρα του Κόλπου που θα αποκτήσει μαχητικό 5ηε γενιάς αν και αναμένεται να τεθούν αρκετά εμπόδια ιδιαίτερα από το Ισραήλ το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία σε μαχητικά Stealth στη Μέση Ανατολή.

Η περίπτωση των ΗΑΕ όμως φαίνεται για προφανείς λόγους να αποτελεί εξαίρεση και τυχόν αντίδραση από το Τελ Αβίβ αναμένεται να εκδηλωθεί εφόσον ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της περιοχής. Ένα άλλο εμπόδιο αναμένεται από την πλευρά της Ρωσίας η οποία νωρίτερα φέτος υπόγραψε με τα ΗΑΕ μνημόνιο κατανόησης MoU, για την ανάπτυξη μαχητικού 5ης γενιάς το οποίο βασίζεται σε επανασχεδιασμό του MiG-29 με χαρακτηριστικά Stealth και προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογος ο προβληματισμός για ζητήματα ασφάλειας τεχνολογίας, με την Ουάσιγκτον να μην φαίνεται διατεθειμένη να σχολιάσει πως αυτή η παράμετρος σχετίζεται – και κατά πόσον επηρεάζει – την προώθηση του F-35 στα ΗΑΕ, στην περίπτωση που η συνεργασία με τη Ρωσία προχωρήσει σε στάδιο υλοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *