Εντυπωσιακή ήταν η τελική φάση της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 17» στη Νέα Σάντα Κιλκίς η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017,  ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day).

Στα πλάνα σχετικού ρεπορτάζ της ΕΤ-3 παρουσιάστηκε το σενάριο ενέδρας αυτοκινητοπομπής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη φίλιου προσωπικού και μεταναστών. Για την ανάκτηση του πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση με τη συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache καθώς και μεταγωγικών UH-1H και CH-47DG της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία μετέφεραν ομάδες της 71ης Α,/ΤΑΞ που ανέλαβαν μεταξύ άλλων την κατάληψη κτηρίου και ανάκτηση ομήρων που οδηγήθηκαν στην ασφάλεια.

Ευρεία ήταν η συμμετοχή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» με προσωπικό και οχήματα σε ρόλο δύναμης αποκοπής και εφόδου για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής που διεξήχθη η επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στην 1η Στρατιά και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ) στην 71η Α/Μ ΤΑΞ, σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων.

Η εν λόγω άσκηση είναι πολυεθνική άσκηση, ΤΑΑΣ, τύπου CPX (Command Post Exercise) και διεξάγεται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Σχηματισμού Μάχης HELBROG BG, ανά 2ετία.

Διεξάγεται στην περιοχή του Κιλκίς από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017, συμμετέχουν η Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος και Ουκρανία, καθώς και παρατηρητές από την Σερβία.

Αποτελεί, δε, την αξιολόγηση του ανωτέρω Σχηματισμού Μάχης εν όψει της περιόδου ετοιμότητάς του κατά το α’  εξάμηνο του 2018.