Με την ανάρτηση ενός video, στο «YouTube» η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) ανακοίνωσε την πρώτη δοκιμαστική βολή του εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης βλήματος αερομαχίας μικρού βεληνεκούς Bozdoğan («Νανογέρακο»). Σύμφωνα με την ανακοίνωση το βλήμα πέτυχε τον στόχο στα 4 χιλιόμετρα, ενώ δεν καταγράφηκαν αστοχίες, ούτε στη διάρκεια της εκτόξευσης, αλλά ούτε στη διάρκεια της πτήσης προς το στόχο. Το Bozdoğan είναι ένα από τα δύο βλήματα αερομαχίας που αναπτύσσει η Τουρκία με ίδια μέσα. Το άλλο βλήμα είναι το Gökdoğan («Πετρίτης», βλήμα μέσου βεληνεκούς, ανάλογο των AIM-120 ΑΜΡΑΑΜ).

Η δοκιμή έγινε από F-16 της 401η Μοίρας Δοκιμών. Το πρόγραμμα ανάπτυξης των δύο βλημάτων ξεκίνησε το 2013 και έχει ως στόχο την αντικατάσταση των εν υπηρεσία αμερικανικών βλημάτων AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder. Το μέγιστο βεληνεκές του Bozdoğan είναι 25 χιλιόμετρα, ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα Mach.3. Επίσης ενσωματώνει μεταβλητά ακροφύσια για ικανότητα βίαιων ελιγμών. Ο Gökdoğan έχει μέγιστο βεληνεκές 65 χιλιόμετρα, ενσωματώνει ερευνητή ενεργητικού ραντάρ και ικανότητα εγκλωβισμού στόχου μετά την εκτόξευση.  Τα δύο βλήματα αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία εντός του 2021.

Comments

 1. Λίγα είναι εκείνα που θα έπρεπε να μιμηθούμε από τους γείτονες στην προσπάθεια που κάνουν να παράγουν «δικά τους» όπλα και συστήματα και η πυραυλική τεχνολογία κάθε είδους είναι ένα από αυτά. Το δεύτερο είναι ηλεκτρονικά και ραντάρ.
  Δεν θα γίνουμε MBDA ή Λόκχιντ-τέτοιες φαντασιώσεις ας τις αφήσουμε για τους δίπλα-μπορούμε όμως να φτιάξουμε απλούστερα δευτεροκλασάτα, χρήσιμα για δεύτερη γραμμή και κορεσμό.

  1. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μόνο που θα έλεγα ότι πολλά είναι αυτά στα οποία θα έπρεπε να μιμηθούμε τους απέναντι. Δηλαδή σε όσο το δυνατόν πληρέστερη εξοπλιστική ανεξαρτησία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό η οικονομικά δυνατό πχ αεροσκαφοι έκτης γενιάς τότε σε ισοδύναμη τεχνολογική συνεργασία και παραγωγή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά δεν είναι μόνο η στήριξη και επένδυση στην αμυντική τεχνολογία είναι και αναδιάρθρωση της εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής ανάπτυξης σε περιοχές που έχουμε δεινά γεοπολιτικα συμφέροντα, Κύπρος, Λιβυη, Συρια, Αρμενία και όπου μας χρειάζονται σύμμαχοι που σε ανταλλαγή θα προσφέρουν την ίδια κάλυψη προς τα Ελληνικά συμφέροντα. Δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε μπότες στο έδαφος θα μπορούσαμε να παρέχουμε αεροπορική κάλυψη στον Χάφταρ και να πλήξουμε Τουρκικές βάσεις μέσω Βlack Ops. Το Ισραήλ και τα Εμιράτα η ίσως η Αίγυπτος μπορούν αλλά η Ελλάδα όχι; Μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν οι απέναντι πυρηνική δύναμη και μετά τη θα πρώτοδωσουμε; Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο μόνο πυγμή και τόλμη. Δείτε τη καλά που έφαγε η Αρμενία το διεθνές δίκαιο. Όλοι ευαισθητοποιηθείκαν και κάνεις δεν κούνισε δάκτυλο.

  2. Η Τουρκία αναπτύσσει αυτά τα βλήματα, όπως και και άλλα συστήματα διότι προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει πρός πραγμάτωση των επεκτατικών σχεδιασμών της.
   Δεν είναι θέμα φαντασίας αλλά φιλοδοξίας και κατανόησης της πραγματικότητας πως εξαρτώμενοι από τις βιομηχανίες των απίστων, είναι δεμένοι πισθάγκωνα.
   Πρόσφατο και τρανό παράδειγμα η αναστολή πώλησης αμυντικού υλικού από τον Καναδά.
   Δεν γίνεται δουλειά έτσι, διότι εν τέλει η σχετική απληστία και ανοχή των δυτικών είναι πεπερασμένη.
   Ακόμα και οι άξεστοι Γερμανοί, στο βαθμό που ο προς ανατολάς αλληθωρισμός τους δεν είναι μόνιμη βλάβη, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να προβάλουν σοβαρότερα εμπόδια από τα ήδη υπάρχοντα αναιμικά.
   Όσο γρηγορότερα αποκτήσει η Τουρκία ίδια δυνατότητα αποκλειστικής εγχώριας ανάπτυξης προηγμένων αμυντικών συστημάτων, τόσο ευκολότερα θα μπορέσει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.

   Εάν δε, το καθεστώς που διοικεί το κράτος αυτό δεν ήταν διεφθαρμένο και λειτουργούσε αποκλειστικά στη βάση
   κριτηρίων αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, η έως τώρα πρόοδος τους θα ήταν κατά πολύ σημαντικότερη.
   Κατά μία έννοια οι αδυναμία αυτή του τουρκικού καθεστώτος λειτούργησε ωφέλιμα προς τα ελληνικά συμφέροντα διότι, μια τουρκική ηγεσία με τη στρατηγική σκέψη και τις φιλοδοξίες των νεο οθωμανών, μείον τον ισλαμοφασιμό και την διαφθορά, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί από την εδώ χαζοχαρούμενη μπουρζουαζία.

 2. Που είναι τα παιδιά που βλέπουν αγουριδες; Κάποιος να μας πει πως δεν είναι αμιγώς εγχώρια παραγωγή.

  1. Είναι αμιγώς εγχώρια παραγωγή δυστυχώς.
   Στην πράξη δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα να αντιγράψεις έναν πύραυλο.
   Έναν AIM-9 και έναν AIM-7!
   Τα ηλεκτρονικά είναι μικρότερα η εμβέλεια μεγαλύτερη.

 3. Ελλείψη στοιχείων (προφανώς συνειδητά από τους απέναντι) κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά ότι ισχύει ή το αντίθετο.
  Ως προσπάθεια είναι όντως καλή χωρίς να ξέρουμε κόστος κατασκευής (αν τους βγαίνει ακριβότερο για τους αριθμούς που χρειάζονται παραμένει ασύμφορο).
  Έχω αμφιβολία βέβαια για την πραγματική τους αξιοπιστία μιας και αν βάλλονται πχ όπως ένας MICA IR απο mirage 2000 eg σίγουρα δεν δίνει το επιζητούμενο αποτέλεσμα. Υπόθεση βέβαια πάλι ελλείψη στοιχείων.

 4. Έχω καπιες επιφυλαξις οτι πέφτουμε εδώ θύμα τουρκικής προπαγάνδας.

  Και το λέω αυτό επειδή αυτοί Η πύραυλοι μοιάζουν τόσο πολύ τα αμερικανικά amraam & Aim9x που πανο απο όλα υπαρχι προβλιμα μετάξι διό κράτη NATO πουωτο ενα κλέβει προφανος το άλλο..και η αμερικανικές υπηρεσίες δεν λένε κιχ..

  Τεσπα

 5. Σιγουρα αξιολογη προσπαθεια αλλα δεν νομιζω να μπορουν να σταθουν σε ενα πεδιο μαχης οπως το Αιγαιο με αντιπαλο που εχει βληματα οπως τα iris-t,mica,amraam aim-120 c-7 και στο μελλον meteor και ισως aim-120d.Το μονο οφελος μπορει να πει κανεις ειναι οτι θα εχουν αποθεμα αλλα στο αερα ενα f-16 ειτε ελληνικο ειτε τουρκικο κουβαλαει την ιδια ποσοτητα πυραυλων.Αυτο που θα επρεπε να μας προβληματιζει ειναι τα οπλα αερος εδαφους που φτιαχνουν οπως τα som,βομβες σαν τις jdam,βομβες λειζερ.Εκει πρεπει να στραφουμε για ενισχυση των αποθεματων μας πχ scalp και αγορα νεων οπως οι συλλογες spice κλπ.

  1. Βλέπεις την πρώτη γενεά πυραύλων θα τους βελτιώσουν.
   Όταν σου εκτοξεύουν έναν πύραυλο δεν ξέρεις τι είναι όλα παίζουν τον ρόλο τους.
   Θα τους βάλουν και σε ΑΑ συστήματα δικά τους εσύ τι έχεις; Τίποτα απολύτως.

   Μην κάνουμε τους έξυπνους συνέχεια.
   Όσο για το κόστος είναι όχι μόνο χαμηλότερο αλλά σε λίρες όχι σε δολάρια.
   Κάθε ένας πύραυλος δίνει δουλειά και τα χρήματα μένουν στην χώρα.
   Εμάς πάνε όλα έξω γιατί;

 6. Αντιγραφές είναι αγαπητέ του AIM-9 L και του ΑΙΜ-120 Α και Β.
  Δεν βρισκόμαστε στο 50 οι αντιγραφές είναι εύκολο πια να γίνουν.
  Βάζεις περισσότερο προωθητικό υλικό γιατί τα ηλεκτρονικά έχουν μειωθεί σε όγκο.
  Ο ΑΙΜ -120 C έχει διαφορετικό προωθητικό υλικό.
  Ο ΑΙΜ-7 είχε τόσο μεγάλη διάμετρο για τα ηλεκτρονικά συστήματα, την μεγάλη εκρηκτική κεφαλή και
  τους τότε μηχανισμούς κίνησης του πυραύλου.
  Σήμερα αλλάζεις την κίνηση των αερίων και έχεις τρομερές δυνατότητες σε G.
  Θες και τους δυο μηχανισμούς.

  Προσωπικά δεν μπορώ να αντιγράψω έναν πύραυλο AIM-120 C δυσκολεύομαι.
  Δεν θα βρεις εύκολα τα προωθητικά υλικά και τα τσιπ κάποια πράγματα δεν αντιγράφονται.
  Το πόσο μπορώ να αντιγράψω ένα τσιπ είναι ένα θέμα.
  Άλλο να φτιάξω ένα παρόμοιο άλλο να αντιγράψω ακριβώς το ίδιο.
  Προσοχή για τα σημερινά τσιπ αναφέρομαι όχι για αυτά του 2000-2010.
  Μετά το 2010 περίπου άρχισαν οι δυσκολίες αντιγραφής.
  Για αυτό και έφτιαξαν εργοστάσιο κατασκευής τσιπ οι Τούρκοι.
  Δεν το αντιγράφεις έτσι εύκολα μπορεί να σου πάρει και 10 χρόνια.

  1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ από όσο γνωρίζω, εάν έχεις το πρωτότυπο μικροτσίπ π.χ. του ΑΙΜ-120 και ένα εργοστάσιο παραγωγής (εκτύπωσης) κυκλωμάτων είναι το μόνο εύκολο οι επιστήμονές σου να κάνουν αντίστροφη μηχανική και να το αντιγράψουν. το πρόβλημα ξεκινάει ότι θα σου πούνε οι φίλοι σου στο ΝΑΤΟ ότι τους αντέγραψες πολλαπλά πνευματικά δικαιώματα και θα σε ταράξουν στα προστίματα. Επίσης πιθανόν ούτε οι τεχνικοί σου να μη γνωρίζουν πραγματικά πώς λειτουργεί ο πύραυλός σου αφού θα πρέπει σε πρώτη φάση να κατανοήσουν το κύκλωμα, ώστε να γίνει κτήμα τους, όχι παπαγαλία, αντιγραφή-επικόλληση και το βγάλαμε. Άντε και εξήγαγες ένα BluePrint και το έβγαλες. Πώς το βελτιώνεις;

   1. -Δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις στα σημερινά πχ για τηλεόραση παλιά μέσα είχε 7-8 πλακέτες
    σήμερα έχει μόνο τρεις.

    Το ολοκληρωμένο κάνει τα πάντα και όχι μια λειτουργία όπως παλιά.
    Τα υπόλοιπα τα ξέρω άστο πάνω μου που λένε θέλεις όμως 10+ χρόνια
    όχι 10 μήνες για να τα κάνεις όλα αυτά.
    Οι τούρκοι τα δουλεύουν 15 χρόνια λες να μην τα κατάφερναν;
    Ο ένας πύραυλος αυτός που αναφέρει το άρθρο είναι μια μεγέθυνση του ΑΙΜ-9 για να
    πιάσουν τα 25 χιλιόμετρα σε εμβέλεια και τα 10+ για βολή από το έδαφος.

    Θα το ξανά γράψω δουλεύεις μεθοδικά λογικά και έξυπνα.
    Πρέπει να ξέρεις όμως τι θα κάνεις.

    Πχ το έγραψα σε άλλο ποστ κανένας δεν με διάβασε:
    Μπορώ να βάλω σε ένα πλοίο των 1.000 τόνων 3 ραντάρ και πυραύλους SM-2 !
    Δεν γίνετε; Όχι γίνετε όλα γίνονται γιατί το κατάλληλο ραντάρ μας έλειπε.
    Υπόψιν ο πύραυλος SM-2 ζυγίζει λιγότερο από το μισό από τους 4 ESSM II.

    Η κατάλληλη σχεδίαση του πλοίου μας λείπει και όλα γίνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *