Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την επιτυχημένη διεξαγωγή δοκιμαστικής πτήσης ενός αναβαθμισμένου τακτικού πυραύλου εδάφους-εδάφους ATACMS (Army Tactical Missile System). Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύτηκε από σύστημα M-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), κάλυψε μια απόσταση 140 χιλιομέτρων και στη συνέχεια εξεράγει με την πυροδότηση του πυροκροτητή προσέγγισης σε συγκεκριμένο ύψος και πάνω από τον προκαθορισμένο στόχο.

Η υιοθέτηση και χρήση πυροκροτητή προσέγγισης και της πυροδότησης σε ύψος και εν πτήση (Air-Burst) αποτελεί πραγματική καινοτομία για τους ATACMS η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη από την χρήση του ως μέσο προσβολής και άρνησης περιοχής. Ήταν η έβδομη δοκιμή. Στις προηγούμενες έξι δοκιμές εξετάστηκαν άλλα χαρακτηριστικά και επιδόσεις του πυραύλου, όπως η εμβέλεια και η ευστοχία του στο μέγιστο βεληνεκές, η ομαλή λειτουργία των υποσυστημάτων και του λογισμικού κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο συμβόλαιο για την αναβάθμιση 150 ATACMS του Αμερικανικού Στρατού υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο του προγράμματος ATACMS-SLEP (Service Life Extension Program). Η διαδικασία αναβάθμισης αφορά στην απομάκρυνση των πολεμικών κεφαλών των πυραύλων των εκδόσεων Block.1 και 1A και της αντικατάστασης τους από μονοκόμματη πολεμική κεφαλή προκειμένου να εναρμονιστεί η χρήση τους με τη νομοθεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τα πυρομαχικά διασποράς. Επιπλέον, η διαδικασία αναβάθμισης προσθέτει στους πυραύλους 10+ χρόνια επιχειρησιακής ζωής.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει 152 ATACMS. Οι πρώτοι 40 αγοράστηκαν το 1997 και παρελήφθησαν τη διετία 1998-1999, ενώ το Σεπτέμβριο του 1998 υπογράφηκε συμβόλαιο, αξίας $ 245 εκατομμυρίων, για την προμήθεια μεταξύ άλλων και 81 επιπλέον πυραύλων. Η παραλαβή τους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2000. Το 1999 αγοράστηκαν άλλοι 31 πύραυλοι, οι οποίοι παρελήφθησαν τη διετία 2001-2002. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει 72 ATACMS τους οποίους αγόρασε το Δεκέμβριο του 1996, έναντι $ 48 εκατομμυρίων, και τους παρέλαβε το 1998.