Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την επιτυχημένη διεξαγωγή δοκιμαστικής πτήσης ενός αναβαθμισμένου τακτικού βλήματος εδάφους-εδάφους ATACMS (Army Tactical Missile System). Το βλήμα, το οποίο εκτοξεύτηκε από σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), διήνυσε μια απόσταση 140 χιλιομέτρων και στη συνέχεια εξεράγει με την πυροδότηση του πυροκροτητή προσέγγισης σε συγκεκριμένο ύψος πάνω από τον προκαθορισμένο στόχο. Η υιοθέτηση και χρήση πυροκροτητή προσέγγισης και της πυροδότησης σε ύψος και εν πτήση (τεχνική air-burst) αποτελεί μια πραγματική καινοτομία για τα βλήματα της οικογένειας ATACMS η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη από την χρήση του βλήματος ως μέσο προσβολής και άρνησης περιοχής.

Επρόκειτο για την έβδομη δοκιμή. Στις προηγούμενες έξι δοκιμές εξετάστηκαν άλλα χαρακτηριστικά και επιδόσεις του βλήματος όπως η εμβέλεια και η ευστοχία του στο μέγιστο βεληνεκές, η ομαλή λειτουργία των υπό-συστημάτων και του λογισμικού κ.ά. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο συμβόλαιο για την αναβάθμιση 150 βλημάτων ATACMS υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Αμερικανικό Στρατό, στο πλαίσιο του προγράμματος ATACMS-SLEP (Service Life Extension Program). Η διαδικασία αναβάθμισης των βλημάτων αφορά στην απομάκρυνση των πολεμικών κεφαλών των βλημάτων ATACMS Block.1 και 1A και την αντικατάσταση τους από μια μονοκόμματη πολεμική κεφαλή προκειμένου να εναρμονιστεί η χρήση τους με τη νομοθεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τα πυρομαχικά διασποράς. Επιπλέον η διαδικασία αναβάθμισης προσθέτει στο βλήμα 10+ χρόνια επιχειρησιακής ζωής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει 152 βλήματα ATACMS τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-270 MLRS. Τα πρώτα 40 βλήματα αγοράστηκαν το 1997 και παρελήφθησαν τη διετία 1998-1999, ενώ το Σεπτέμβριο του 1998 υπογράφηκε συμβόλαιο, αξίας $ 245.000.000, για την προμήθεια μεταξύ άλλων και 81 επιπλέον βλημάτων. Η παραλαβή τους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2000. Το 1999 αγοράστηκαν άλλα 31 βλήματα, τα οποία παρελήφθησαν τη διετία 2001-2002. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει σε υπηρεσία 72 βλήματα ATACMS τα οποία αγόρασε το Δεκέμβριο του 1996, έναντι $ 48.000.000, και παρέλαβε το 1998.