Από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «Gordian Knot 2017» του NATO Rapid Deployable Corps-GR (NRDC-GR).

Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό από στρατηγεία της δομής διοίκησης και δυνάμεων ΝΑΤΟ, ήταν η αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του NRDC-GR ως διακλαδικού στρατηγείου (Joint HQ-JHQ), στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε συμμαχικό επίπεδο, από 1 Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2020. Μετά την εθνική αξιολόγηση του NRDC-GR θα ακολουθήσει η αντίστοιχη νατοϊκή, στο πλαίσιο της άσκησης «Trident Jaguar 2018».

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, έλαβαν χώρα στο Στρατόπεδο Προκοπίδη, στην περιοχή Ασσήρου Θεσσαλονίκης, οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day) της άσκησης, στις οποίες παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Επιτελάρχης ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι συμμαχικών διοικήσεων, και οι Ακόλουθοι Άμυνας Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και ο Αεροπορικός Ακόλουθος ΗΠΑ.