Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας με την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2021.

Εκτός από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βασικές προτεραιότητες για το έτος 2021 αποτελούν: · η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility), · η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων, · η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, · η στήριξη των παιδείας, μέσω της πρόσληψης μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών, · η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών (οι οποίες εξαιρούνται κατά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος σε όρους ενισχυμένης εποπτείας), · η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, · η ενίσχυση των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, · η συνέχιση της επισκόπησης δαπανών στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή δράσεων με προσανατολισμό στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών παροχών και · η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 έχει δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση θεμάτων Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς και μεταναστευτικών ροών (πίνακας 2.6). Ειδικότερα, οι πληρωμές για την Εθνική Άμυνα (εξοπλιστικά προγράμματα) αναμένεται να ανέλθουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Οι δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές προβλέπεται να ανέλθουν σε 564 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 414 εκατ. ευρώ καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Comments

 1. Θεωρώ ότι είναι σημαντική είδηση και καλά κάνατε και την μεταδώσατε, αλλά μου φαίνεται ότι είναι μπροστά μας μέσα στο άρθρο μια (πιθανά) ακόμη μεγαλύτερη και ζουμερότερη είδηση, που έχει σχέση με δύο διαστάσεις:

  1) Ο συνδυασμός του που είναι να πληρώσουμε και για τι, μπορεί να δώσει ένδειξη για τιμήματα σε εξοπλιστικά
  2) Με ιντριγκάρει πολύ η δεύτερη γραμμή που λέει ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ! Όπερ αναφέρει ότι θα παραλάβουμε μέσα στο 2020 συστήματα αξίας σχεδόν μισού δις. Επειδή ούτε τα Καιόβα, ούτε άλλα συστήματα που πήραμε δεν αθροίζουν μεγάλα ποσά, επειδή ούτε Viper ούτε P3 βλέπω να παραλαμβάνουμε, τι αφορά η μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό? (να ένα ρεπορτάζ, εκτός και αν τελικά είναι μια ατελείωτη λίστα από ψιλά κοκό).
  -θα μπορούσε να είναι ένα μέρος από τα ανταλλακτικά των Μιράζ και F-16?
  -θα μπορούσε να είναι πύραυλοι? Για τορπίλες χλωμό το βλέπω τόσο γρήγορα αλλά αν γίνει θα είναι ειδησάρα.
  -θα είναι κανα Ρομέο? (δηλαδή θα τα παραλάβουμε τόσο γρήγορα)?
  -θα είναι τα 6 πρώτα Μιράζ? (θα έλεγα αποκλείεται, αλλά μπας και?)

  Επίσης, ενώ μοιάζει μεγάλο το ποσό στο 2021, φαίνεται να μοιάζει μεγάλο και το συνολικό. Αν έχουμε μισό δις παραλαβές το 2020, συν μισό δις προκαταβολές που έχει η λίστα συν πόσο? (αν μπορεί να το βρει κάποιος) που αφορά τον αστερίσκο και λέει για τον συμπληρωματικό προυπολογισμό, βγάζει νούμερο καλό.

  1. @επενδυτή

   Έχω την εντυπωση (πολυ πιθανο να κανω λαθος) οτι το Παραλαβες ισως παει για συστηματα ηδη παραγγελμενα, πχ απαρτια για viper ή όποια μαυρη τρυπα ρουφαει λεφτα για τα P3. Βασικα νομιζω οτι ειναι αυτα τα 2 κυριως: αποπληρωμες viper & p3.

   Τι γινεται με το συστημα αυτοπροστασιας; Τι επιδοσεις εχει στα viper ;

   1. Φυσικά όλοι στις υποθέσεις μπορεί να κάνουμε λάθος, για αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να το τσεκάρει κάποιος δημοσιογραφικά, και αν δεν είναι κάτι ενδιαφέρον ΟΚ, αν είναι κάτι ενδιαφέρον, μπορεί να δώσει είδηση. Ακριβώς επειδή μιλάει για παραλαβές είναι που ιντριγκάρει, άρα είναι κάτι που είτε ήδη έχει πληρωθεί από προηγούμενα χρόνια και παραλαμβάνεται (ακόμη και απάρτια πχ) είτε είναι στις πληρωμές τις από πάνω γραμμής, και στις παραλαβές (όπερ ένα κομμάτι το πληρώνουμε και παίρνουμε με ταχύτητα φωτός που θα ήταν σούπερ)

   2. Λοιπόν το φιλοσόφησα, και σκέφτομαι ότι το βρήκα (αυτό με τις παραλαβές)!

    Μήπως είναι οι Super Vita? Δύο κομμάτια από 220 εκατ το ένα ίσον περιπου το ποσό αυτό. Φυσικά μαντεψιές κάνουμε, ίσως να είναι μόνο η μία και το άλλο κάτι άλλο, αλλά η μία νομίζω θα ήταν σίγουρα.

    Οπότε άνθρακες ο πιθανός θυσαυρός

  2. 1200 m117, ίσως και bradley
   ρουκετες για τα rm 70
   ATACMS, deepstrike, gmlrs για τα m270: (https://www.ptisidiastima.com/greek-mlrs-to-be-modernised/)
   αναβαθμισμένες τορπίλες και κάποιες από τις νέες
   spike nlos apache
   agm 84 L block II ή agm 84 N block II+: (https://doureios.com/antio-mirage2000-am39-exocet-kai-sto-vathos-agm-84-harpoon/)
   (JSOW) AGM 154 C Block II + AGM 154C1 Block III: (https://www.ptisidiastima.com/jsow-c-integration-verification-and-testing-award/)
   Απ΄ τη στιγμή που οι exocet των irage 2000 δεν είναι επιχειρησιακοί και δεν συμφέρει πλέον να δώσεις λεφτά για αυτούς, και απ τη στιγμή που τα 2000 θα πάνε στη Γαλλία για να τα πουλήσει αλλού, τότε ή θα πρέπει να αποκτήσουν τα 2000-5 τη δυνατότητα να ρίχνουν τους exocet, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει συντήρηση και επαναπιστοποιήση τους. Τα rafale λογικά απ’ την στιγμή που είναι λίγα στον αριθμό δεν θα έχουν σαν κύριο στόχο να προσβάλουν πλοία, αλλά να κρατήσουν τα εναερια ρανταρ, ΑΦΝΣ κλπ μακριά απ’ το το δικό μας ναυτικό. Επομένος ΤΑΥΝΕ θα γίνονται από τα f16 τα όποια θα εξαπολύουν agm 154 c1 block III σε μεγάλους αριθμούς, αφού είναι φθηνοί και δύνανται να κορέσουν την αεράμυνα των πλοίων, και θα αξολουθουν την ιδια στιγμή οι agm 84L/N harpoon block II

  1. Οι «Δικαιωματιστές» του Ekali Club είναι τα πρώτα θύματα συνήθως των ισλαμο-φονταμενταλιστών, συνεπώς, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής θα αποτελέσουν τις πρώτες απώλειες. Θεία Δίκη;

 2. Τα νέα είναι τέλεια…ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΆΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΈΣ ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ ΜΜCS…αλλά σε άλλα πολύ ποιο σημαντικά όπλα από Αμερική….π.χ. ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΑ Viper,αναβαθμηση και των υπόλοιπων αεροσκαφών σε block 52 και 52+,παραγκελια f35,μεταχειρισμένα bradley, Abrams,αναβαθμιση PATRIOT,

 3. Τα γράφε δεν τα γράφε ο ΚΟΥΛΉΣ??
  Βιαστήκαμε και εκτεθήκαμε!!!
  xa xa xa xa xa xa xa xa xa x i xi xi xi xi xi xo xo xo xo xo
  Να δούμε που θα πάνε
  ’μα πάνε σε τύπου P-3 τη κάτσαμε

  1. @ck

   Οι 11 υποναυαρχοι και 4 αντιναυαρχοι που ειναι στο ΠΝ, εχουν «βγει» απο διαφορετικο inner service συστημα απο αυτο που εδωσε μισο δις για p-3 ενω υπηρχαν και υπαρχουν οι γνωστες αναγκες;

   Ας παρει οσο γινεται περισσοτερα η αεροπορια, γιατι αυτοι εχουν αποδειχτει να ειναι πιο σωστοι επαγγελματιες απο τους τρεις κλαδους. Αφου θα πρεπει να βρεθουν τροποι να παρει οσο γινεται περισσοτερα ο Ντενις ο Τρομερος, ας γινει εκσυγχρονισμος των -block 50 και ας αγοραστουν ατρακτιδια και ο,τι οπλα αποδεσμευει η DC.

    1. Το έχασες το στοίχημα για ακομα μια φορά .Πριν λιγο καιρο γελουσες και χλεβαζες την ειδηση οτι θα αυξηθει ο προϋπολογισμός της Αμυνας. Οχι μονο αυξηθηκε αλλα ειναι μεγαλος και καθαρος αριθμος νεων οπλων

     1. Ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς τις [email protected]???
      Έτοιμες οι γαλλικές σημαίες??
      Έμαθες καμια φράση στα γαλλικά??

      Και οι υπογραφές να μπούν και να ψηφιστεί στη Βουλή πάλι επιφυλακτικός θα είμαι
      Βλέπε FOS των 2000!!

  2. Αντε να δω που θα κρυφτεις …
   Στα ελεγε και τον εκραζες…
   Λουσου τα τωρα…
   Δεν τον βλεπω στα σχολια και ανησυχω

   1. Τι να λουστώ???
    16 μήνες ήταν κυβέρνηση
    Έπρεπε να φθάσουμε στα πρόθυρα πολεμου για να ξυπνήσουνε?
    Και οι κινήσεις του Σουλτάνου μονο έκπληξη δεν ήταν!!
    Τι κάναν για να προετοιμαστούν?
    Κάναν 7 μήνες να στείλουν την ψηφισμένη σύμβαση M2000 FOS στο Επικρατειας!!
    Τα ξεχνάμε αυτά??
    Μήπως αλλάξει τον απαράδεκτο νομο προμηθειών??
    Έχουν Μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πέσει ΞΉΛΩΜΑ όλων !!

     1. Εσύ έχεις το Θράσος και γραφεις αυτά που γραφεις!!

      Που ακριβώς έχω άδικο στα παραπάνω για γράψε μας!!!

  3. @ CK
   Τα Papa III είναι σχεδόν εξοφλημένα (ήταν εμπροσθοβαρές πρόγραμμα -που ακόμα δεν έχει αποδώσει- και γι’ αυτό άλλωστε είχε ενταθεί περαιτέρω το «κράξιμο»…).

 4. Κρατατε μικρο καλαθι.

  Ο προυπολογισμος ειναι πλασματικος.Και ειδικα η αναπτυξη που υπολογιζει(νομιζω 7,5% το εβγαλαν για το 2021) ειναι πραγματικο ανεκδοτο.

  Αλλωστε το πρωτο θυμα στην περιπτωση μη επιβεβαιωσης του προυπολογισμου ειναι οι αμυντικες δαπανες.Αρα ψυχραιμια και παντα πολυ μικρο καλαθι.Στις ανακοινωσεις μια χαρα παμε αλλα στην ουσια δεν γινεται απολυτως τιποτα.

  1. και με λένε εμενα γκρινιάρη και κακή πεθερά!!
   Ξεκαθαρίζω πως άλλο Q και άλλο CK!!!

   Θα συμφωνήσω απόλυτα:
   …7.5% ανάπτυξη δεν ξέρω ποσο αισιόδοξοι η εκτος πργματικότητας είναι κάποιοι
   Όταν ήμασταν σε μνημόνια και ύφεση είχαμε κυνηγήσει δουλειές και εκτος ελλάδας
   Τώρα όλοι είναι σε ύφεση: Οι εκτος ελλάδας πελάτες άφαντοι και οι προμηθευτές φοβισμένοι
   Από που θα βγει το 7.5% ανάπτυξη δεν το βλέπω !!

    1. @Osfp
     Aλλοι δεν βλέπανε την απειλή!!
     Τι θράσος έχεις και γραφεις προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα ήθελα να ξερα!!

     1. Εσύ έχεις θράσος. Μετά από χρόνια η χώρα αρχίζει να εξοπλίζεται και αυτό φαίνεται ότι σε ενοχλεί. Σε όσα έλεγες έχεις πέσει έξω.
      Ούτε τα Rafale δε θέλεις για την Πολεμική αεροπορία.
      Έχεις δε παρόμοια ενίσχυση εδώ και πολλά χρόνια;

     2. @osfp
      Ναι @
      Με τα 2 AB του Ναυτικού που ήρθαν τον Μάιο και τις [email protected] που θα παραλάβουμε το ..23!!!

      Δεν κόβεις το δούλεμα?? Ακόμα δεν έχει υπγραφei ΤΊΠΟΤΑ!

      Και να υπογραφει πάλι ΔΕΝ θα είμαι πεισμένος πως είναι σοβαροί !

      βλέπε το 7μiνo που φάγανε για να στείλουν την ΨΗΦΙΣΜΈΝΗ σύμβαση στο Επικρατειας!!

   1. Πήγαινε να κρυφτείς. Έλεγες ότι:δε θα αυξηθούν τα κονδύλια για την άμυνα, δε θα γίνει η αγορά των Rafale τα οποία δεν τα θέλεις, δε θα υπογραφεί fos για τα Mirage και πολλά άλλα.
    Τα 2,5 δισεκατομμύρια για το 2021 πρέπει να σου έπεσαν βαριά και δε μπορείς να τα χωνέψεις.

    1. CK και να υπογραφεί η σύμβαση πάλι έχεις πρόβλημα. Μονά ζυγά δικά σου.
     Αυτοί ενδιαφέρονται για την άμυνα σε σχέση με τους προηγούμενους.
     Αν δεν ενδιαφέρονταν δεν θα έβαζαν 2,5 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2021 για όπλα.

     1. Μα οι προηγούμενοι είχαν δηλώσει πως δεν υπάρχουν σύνορα θα το ρισκάρουμε οι τούρκοι κομάντος θέλουν να ρθούν στα νησιά να λιαστούνε και να φάνε γεμιστά!!

      Ασύγκριτοι!!

      Αυτοί εδώ 16 μήνες κυβέρνηση ήταν και ξύπνησαν αφού φθάσαμε στα πρόθυρα πολεμου!

      Και το ξέραν τι που και ποτε θα κινηθεί ο Σουλτάνος

      Έχω άδικο?

     1. Δαγκωσε τη γλωσσα σου…κουνησου απ τη θεση σου..
      Δεν πιστευω να εισαι Σαββατογεννημενος…?
      Ολα κ ολα…αλλα μην το γκαντεμιασεις το θεμα με τα Rafale…σ εφαγα….
      Παντως εχουν ενα δικιο , οτι και να πεις μετα απο χρονια κατι γινεται…
      Στο τελος τον ξυριζουν τον γαμπρο αλλα τουλαχιστον κατι βλεπουμε.
      Για τους αλλους δεν χρειαζεται συζητηση καν.
      Οι τυποι αμολαγαν σαιτα.
      Μην τα μηδενιζουμε ολα, χανεις και τα δικια που εχεις.

     2. Eιχες πει δεν θα αυξηθει το budget και τελικα φαινεται θα αυξηθει, γιατι ειναι τοσο δυσκολο να πεις εκανα λαθος? Απλα αλλαζεις το θεμα

     3. @ddd
      Είχα γράψει να δούμε τον προϋπολογισμό του 21 για το εάν είναι σοβαροί περί αύξησης αμυντικών δαπανών!!

      Το άλλο είναι ο νομος προμηθειών που πρέπει να αλλάξει ΕA’Ν θέλουν να κινηθούν ουσιαστικά σε προμήθειες υλικού!

      Όταν κάνουν 7 μήνες να στείλουν την ψηφισμένη σύμβαση fos/m2000 στο Επικρατειας ΠΩΣ να μην κρατάω πολύ μικρό καλαθάκι??

      Επίσης θα συμφωνήσω με τα σχόλια του περί προϋπολογισμού με το ανάπτυξη
      ’ντε τώρα να μου γράψεις πως είμαι το ίδιοs με τον Q

      https://www.youtube.com/watch?v=xfDpDCsULn0

     4. Όλη σου η τρεμουρα είναι για τις Bel ? Για αυτό δεν σου άρεσε η είδηση για αύξηση του προυπολογισμου στα εξοπλιστικά ?

      ΥΓ . Οι Bel ΗΝ δεν έφυγαν ως πρόταση , ηταν και παραμενη η καλύτερα επιχειρησιακή πρόταση στο ΠΝ .

   2. Και όμως παίζει να έχουμε ανάπτυξη 7,5%, για τον κάτωθι λόγο.

    Όταν είσαι στο 100 (2019) και χάνεις 15%, πάς στο 85 (2020).

    Αν στο 2021 πιάσεις το 92,2 σημαίνει ότι έχεις αύξηση 7,5% (σε σχέση με το 2020), άσχετα αν δεν έχεις καλύψει ούτε την μισή απόσταση από αυτή που έχασες.

    Άρα στην ουσία λέμε στο 2021 να είμαστε 7,5% κάτω από το 2019, όπερ ανακτάμε το μισό χαμένο (εκτός και αν στο 2020 δεν χάσουμε 15% αλλά λιγότερο, στην οποία περίπτωση ανακτάμε πιο πολύ)

    1. Επιτέλους ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται μαθηματικά…

     Επί του θέματος, λογικά η ύφεση για το 2020 θα είναι κοντά στο 7,5 %, δηλαδή από το 100 θα πάμε στο 92,5, άρα αν το 2021 ακολουθήσει ανάπτυξη 7,5% θα βρεθούμε στο 99,44 δηλαδή λίγο χαμηλότερα από εκεί που τερματίσαμε το 2019…

 5. @Osfp

  η μηπως Koulis;;;;;

  Τι εγινε; Πατωσε ο σχολιασμος στην Πτωση και Διαστρεμα και ειπες να περασεις απο εδω να κανεις την προπαγανδα σου;

  Πρωτα απο ολα να πω και εγω πως δεν ειμαι ο CK με τον οποιο σε πολλα συμφωνω αλλα σε πολλα επισης διαφωνω.Ειδικα στο θεμα F-35/MMSC-LCS.

  Αφου αυτο ξεκαθαριστηκε παμε στα υπολοιπα.Μεχρι στιγμης το «η χώρα αρχίζει να εξοπλίζεται» ειναι καπως διφορουμενο.Ειδαμε 18 Rafale το οποιο ειναι θετικοτατο και την FOS στα Mirage αλλα αφου εφτασε το σκατο στην καλτσα.Οτιδηποτε αλλο ειναι απλα και μονο σεναρια μεχρι στιγμης.Και το να φθανεις να περνεις αποφασεις με το σκατο στην καλτσα δεν ειναι ποτε καλη στρατηγικη.

  Επαναλαμβανω πως ο προυπολογισμος ειναι για γελια.Αν τον δωσεις σε πρωτοετη φοιτητη οικονομικων θα τον κοψει.Αλλα επειδη μπορει να μην εχεις γνωσεις πρωτοετη φοιτητη οικονομικων θα σου κανω ενα απλουστατο παραδειγμα.

  Εχθες παρουσιαστηκαν απο την κυβερνηση 14+3 στρατηγικές επενδύσεις.Ας τις δουμε.

  Microsoft-Data center.Θετικο αλλα για οποιον ξερει δεν ειναι αυτο που παρουσιαζουν.

  1)ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» – Τουρισμος «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα»
  2)Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, – Τουρισμος «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου»
  3)Panita Ltd – Mall «Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη μεταμόρφωση Αττικής»
  4)Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ, Maris Hotels – Τουρισμος «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS»
  5)Δημος Λευκαδας και Λιμενικο ΤαμειοΛευκαδας – Τουρισμος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΥΧΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»
  6)105 ΑΕ – Τουρισμος «ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ – ΔΙΑΚΟΦΤΟ & ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5* ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ – ΦΑΡΟΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
  7)ΝΕΡΟ ΑΕ – Τουρισμος «ΑΝΕΓΕΡΣΗ BOUTIQUE HOTEL 5* ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΚΡΗ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
  8)LUCAS ΑΕ – Τουρισμος «ΙΔΡΥΣΗ 2 ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΣ – ΛΟΥΚΑΣ – ΜΑΝΟΥΣΟΥ – ΠΕΤΗ – ΧΑΜΟΥΧΑΔΕΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
  9)RND INVESTMENTS GREECE – Τουρισμος Έργο «VARKO»
  10)TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε. – Τουρισμος Έργο «ARCADIA»
  11)WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Τουρισμος Έργο «RAFFLES -FAIRMONT»
  12)NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ – Φωτοβολταικα/ανεμογενητριες «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw»
  13)CONSORTIUM SOLAR POWER – Φωτοβολταικα/ανεμογενητριες «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW»
  14)INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε. – ΠΑΡΑΓΩΓΗ!!!!! «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ TISSUE ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»
  15)EGNATIA SA.- Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW
  16)ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.- «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ»
  17)ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE – «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW»

  Απο τις 17 «στρατηγικές επενδύσεις» ΜΟΝΟ ΜΙΑ ειναι ΠΑΡΑΓΩΓΗ και αυτη για χαρτι.ΓΙΑ ΧΑΡΤΙ!!!!Τωρα αν εσυ θελεις να βλεπεις ως στρατηγικη μια επενδυση για ξενοδοχεια,εμπορικα κεντρα η ΑΠΕ τοτε πολυ απλα δικαιολογειται και η ξεκαθαρη στηριξη σου σε μια κυβερνηση που κανει το ασπρο μαυρο σχεδον σε ολα.Την ιδια στιγμη οι Τουρκοι επενδυουν σε «τεχνολογιες αιχμης» και φτιαχνουν απλουστατα συστηματα οπως Drones,ηλεκτρονικο πολεμο,ρανταρ και πυραυλακια.Δεν θα μιλησω για τα μεγαλεπιβολα σχεδια τους.Μονο τα απλα τα οποια τα διαφημιζουν και τους διαφημιζουν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

  Οποτε μεινε εσυ ικανοποιημενος με τα ξενοδοχεια και την ταμπελα του σερβιτορου της Ευρωπης που θα ξοδευει τα οποια λιγα χρηματα του στα Mall και την πανακριβη «καθαρη ενεργεια» απο τα ΑΠΕ που θα παραγεται απο φωτοβολταικα/γενητριες που θα ερχονται ετοιμα απο την Γερμανια.Και μην ξεχασεις να φορτιζεις και το ηλεκτρικο σου αυτοκινητο που θα εισαγεται και αυτο και κατα πασα πιθανοτητα θα το παρεις με δανειο που δεν θα καταφερεις να πληρωσεις ΠΟΤΕ.

  Η ξεφτιλα εχει ορια παντου εκτος απο την Ελλαδα.Και εισαι η αποδειξη.

  1. Ο τουρισμός είναι εξαγωγική δραστηριότητα για τη χώρα, υπό την έννοια ότι φέρνει συνάλλαγμα, άρα έχει θετικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών με το εξωτερικό. Αντίστοιχα είνια η ναυτιλία και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

   Το λάθος στην Ελλάδα δεν είναι ότι στηρίζεται ο τουρισμός, αλλά ότι στηρίζεται ΜΟΝΟ ο τουρισμός. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το 2020 θα έχουμε ύφεση 7 – 8% όπως όλα δείχνουν, η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού! Η χώρα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας (μεταλλουργία, ναυπηγεία, κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ) και να ενισχύσει τη ναυτιλία ώστε περισσότερα πλοία να είναι υπό ελληνική σημαία.

   Επειδή πρόκειται για αμυντική ιστοσελίδα δεν θα επεκταθώ σε μειώσεις φόρων/εισφορών επιχειρήσεων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας κλπ

 6. Το σχόλιο περί ξεφτίλας σου το επιστρέφω. Για πες μου με την προηγούμενη κυβέρνηση ποιά επένδυση προχώρησε;
  Το Ελληνικό μήπως που το πολέμησαν;
  Μια ΔΕΗ με χρέη παρέλαβαν και σε 14 μήνες έχουμε success story.
  Τα ίδια με τις ΕΛΒΟ, ναυπηγεία. Όλα τώρα προχωράνε.
  Καλά κάνει ο Koulis που σας
  γλεντάει.

  1. Q και CK εκφραζονται παντα με διαφορετικο υφος και εκφρασεις ακομα και αν σχολιαζουν το ιδιο θεμα. Ειναι διαφορετικα ατομα.

   Εσυ osfp εισαι απλα ενας αφισοκολλητης που κανεις κομματικη προπαγανδα σε θεμα που πρεπει να ειναι υπερκομματικο. Ολοι μας ψηφιζουμε, ολοι μας εχουμε πολιτικες προτιμησεις αλλα δεν κανουμε ετσι.

   Ας στο θεσω αλλιως: σε αμυντικα φορουμ το 75-90% των σχολιαστων ανηκουν στον ευρυτερο χωρο της δεξιας. Αρα εδω μεσα ειναι πολλοι ψηφοφοροι της ΝΔ. Το προβλημα ειναι οταν καποιοι , αναμεσα τους κι εσυ, κανουν κομματικη προπαγανδα, χωρις να υπαρχει λογος. Προσωπικα πιστευω οτι δεν εχεις να βγαλεις κερδος απο κατι τετοιο: σε καμμια θεση βολευονται μονο επωνυμα τρολ σε fb, twitter με χιλιαδες ακολουθους. Εδω που ειμαστε τρεις κι ο κουκος και γραφουμε ανωνυμα, δεν υπαρχει κερδος για να φανεις στο κομμα.

   1. Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική κατά την οποία πρέπει

    1) Να γυρίζουν τα θέματα των αμυντικών δαπανών/προμηθειών σε κοματική αντιπαράθεση!!!

    2) Για τον παραπάνω λόγο να υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο ιστοσελίδων με ίσως την αντικειμενικότερη θέαση των θεμάτων της άμυνας!!!

    Θερμή παράκληση σε όλους να αλλάξουν οπτική και λογική.

    Φιλικά

 7. Ηρεμήστε, τα σχόλιά σας έχουν πάρει τροπή που τα διαβάζετε μόνο οι δυό σας. Ένα ποτήρι κρασάκι, χαμόγελο, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ξαναελάτε να διαβάζουμε δημιουργικά σχόλια.

 8. @Osfp

  Φανταζομαι οι μπουλντοζες δουλευουν πυρετωδως στο Ελληνικο εεε;;;;
  Η ΔΕΗ ειναι success story;;;;;; Το αλλο με τις στρατηγικες επενδυσεις το ξερεις;;;; Γιατι η ΔΕΗ ειναι σιγουρο success story για αυτους που διορισαν εκει.Τετοιους μισθους και bonus ουτε στα πιο τρελα τους ονειρα.
  «ΕΛΒΟ, ναυπηγεία. Όλα τώρα προχωράνε.» Την βυθοκορο μην ξεχνας και την στρατηγικη σχεση.Και τις μασκες.Τεραστια επιτυχια οι μασκες.Και κατι scoil elikikou.Και κατι μυρια σε ΜΜΕ.Επενδυσεις και αυτα.Ολα προχωρανε.

  Και για να μην το ξεχασω.

  Παιδιιιιιιι!!!! Πιασε μια γυρα απο ολα και 4 μπυρες.Ειμαστε εδω με τον CK και διαφωνουμε για τα MMSC.Αν εισαι καλος μπορει να σου αφησουμε tip.

 9. Φυσικά και οι μπουλντόζες δουλεύουν για τις κατεδαφίσεις των κτηριων και η επένδυση προχωράει.
  Η ΔΕΗ γύρισε σε κερδοφορία ενώ πήγαινε για φούντο.
  Όσο για τις μπίρες και τα τοιαύτα επιβεβαιώνεις ότι είστε το ίδιο πρόσωπο.

  1. Tρολακι Osfp=KOULIS

   ΚΌΨΕ ΤΟ ΔΟΎΛΕΜΑ ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΤΟ ΊΔΙΟ ΠΡΌΣΩΠΟ με κανέναν εδώ μέσα

   Απλά πολλοί εδώ μέσα δεν μασάμε τον σανό που σερβίρει η κυβερνητική προπαγανδa και τα «τρολακια» της

   Δυστυχώς το site του ιστορικού περιοδικού έχει ενταχθεί πλέον σε αυτόν τον μηχανισμό
   Εξού και η υιοθέτηση του παρατσουκλιού από αριθμό σχολιαστών

   Δεν απαντάς σε αυτά που γράφω παραπάνω :
   16 μήνες τι κάναν ?
   Προετοιμάζονταν η κοιμόντουσαν?
   Και το ξέραν τι ετοιμάζει ο σουλτάνος και ποτε!

   Και με τον ΣΑΝΌ ο Σουλτάνος δεν αντιμετωπίζεται!

   Και μην τολμήσει κάνα «τρολακι» και γράψει πως είμαι ZAIOS
   Και οι προηγούμενοι χειρότεροι ήταν αλλα τουλάχιστον οι SYRIZEOI το χαν δηλώσει πως δεν τους ενδιαφέρει η άμυνα της χώρας

   1. Σε όλα έχεις πέσει έξω. Μια χαρά συμπαθείς το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δε λες ποιόν συμπαθείς; Γιατί το κρύβεις;
    Αλλά ούτε τα Rafale δεν θέλεις που αποτελούν την μεγαλύτερη ενίσχυση. Ποιός μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά;

    1. Έχω πέσει έξω???
     Που είναι οι [email protected]????? οε οε
     Εσύ ο κουλής εμφανίστηκες μετά τον ΣΎΡΡΙΖΑ πάντως να μοιράζεται σανός
     E εδώ δεν μασάμε
     Για τα rafale έχω εκφράσει τη γνώμη μου
     Αλλα τόσο άσχετος είσαι τι να καταλάβεις

     1. Κρύψου στην τρύπα σου. Τα 2,5 δισεκατομμύρια σου δεν τα περίμενες με τίποτα. Τον σανό τον τρως αμάσητο.
      Ο koulis επαληθεύεται και εσύ είσαι ο πλέον αναξιόπιστος.

     2. @osfpkomatokoproskylo:

      Έχω πέσει έξω???
      Που είναι οι [email protected]????? οε οε
      Εσύ ο κουλής εμφανίστηκες μετά τον ΣΎΡΡΙΖΑ πάντως να μοιράζεται σανός
      E εδώ δεν μασάμε

 10. Προφανως οι περισσοτεροι κατοικουμε στην ιδια πολυκατοικια.
  Παρακαλουνται οι ενοικοι οπως τηρησουν τον κανονισμο της.

 11. Χάσαμε το ψεκαστικό διπλάνο, χάσαμε και τον Μιχαλάκη με τα κουλοπόστ, μαζί με την γνωστή παρέα, έμεινε ο CK να τρώγεται με τα ρούχα του….
  Μετά από 15 χρόνια φαίνεται κάτι να αλλάζει ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Τα λάθη συστηχώς όμως θα τα πληρώνουμε για χρόνια ακόμα και θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα.

 12. Αυτα ειναι πολυ καλα νεα,επιτελους μετα απο αρκετα χρονια εξοπλιστικης στασιμοτητας το πολιτικο συστημα της χωρας αντιληφθηκε οτι η ενισχυση των ΕΔ ειναι μονοδρομος..θα πρεπει να τρεξουμε και να εφοδιασουμε τις Ενοπλες Δυναμεις με οτι χρειαζονται ωστε να μπορουν να φερουν εις περας με επιτυχια το δυσκολο εργο τους..

 13. Το θέμα είναι τί θα προλάβουμε να κάνουμε/προετοιμαστούμε, πριν καταλήξει ο «διάλογος» εκεί που ξέρουμε όλοι ότι θα καταλήξει.
  Και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία πριν το ερχόμενο καλοκαίρι, διότι αν πάει ο τουρισμός το 2021 όπως πήγε φέτος, μας βλέπω από την πείνα να πουλάμε και τις ξιφολόγχες πού έχουν μείνει στις αποθήκες από τα Μ1.

 14. Γελάει ο κόσμος.
  Πέρσι με υπερ-υπερπλεονάσματα η χώρα είχε αστείο ποσό για εξοπλιστικά.
  Φέτος με ιο 5πλασιάστηκε.
  ΠΑΝΤΑ υπήρχαν λεφτά για την άμυνα ή μπορούσαν να βρεθούν. Δεν θέλουν οι άνθρωποι λέμε.

  1. Δεν υπήρχαν και υπάρχουν λεφτά. Χρωστάμε, για αυτό λέμε χρέος στο 200%.

   Η διαφορά πέρυσι με φέτος είναι ότι έστω πχ χρωστάς στην τράπεζα, έχεις δόσεις για όλο το έτος 12.000. Αν τα έσοδά σου είναι 15.000, σου λέει η τράπεζα ξόφλησε τα 12.000 βαλε και 1.000 στην άκρη (για καβάντζα για μελλοντικές εξοφλήσεις αν δεν βγάλεις έσοδα επαρκή) και τα 2.000 χιλιάρικα υπερπλεόνασμα ξόδεψέ τα όπως θες (και εμείς αντί όπλα τα κάναμε επιδόματα).

   Φέτος είπε η τράπεζα, μην μου πληρώσεις όσα χρωστάς και σου επιτρέπω να πάρεις και άλλο δάνειο. Οπότε βγάλαμε νέο δάνειο, μας έδωσαν φράγκα τα ΗΑΕ (είχε βγάλει έτερος αναγνώστης μια άποψη/φήμη ότι πιθανόν να αγόρασαν αυτοί τα ομόλογά μας), και πάμε να πάρουμε όπλα. Δεν υπήρχαν πάντα, δεν υπήρχαν ποτέ. Δάνεια είναι, και το θέμα είναι αν και πότε μας επιτρέπουν να πάρουμε νέα δάνεια, και ποιοι είναι πρόθυμοι να μας δώσουν. Μέχρι εχτές απειλούσαμε ότι θα πάμε στην δραχμή και κανένας τρελλός δεν μας δάνειζε, σήμερα μας δανείζουν με 1-2%

   1. Η χώρα βάσει του προγράμματός της πρέπει να παράγει κάποια πλεονάσματα για το χρέος.
    Με όλα τα μέτρα που έχει πάρει, δημιουργεί ΥΠΕΡ-πλεονάσματα. Δηλαδή ΠΑΡΑΠΑΝΩ χρήματα διαθέσιμα από αυτά που έχει να πληρώνει βάσει των δεσμεύσεών της.
    Ειδικά πέρσι, τα ΥΠΕΡ-πλεονάσματα αυτά ήταν ΠΟΛΥ αυξημένα. Αν θυμάμαι πάνω από 5,5 δις ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠ» ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ.
    Απορώ ΠΩΣ αγονείτε ότι το χρέος είναι ΗΔΗ ρυθμισμένο και ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ βάσει προγράμματος.
    ΔΕΝ έχει σημασία ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΣ ΕΧΕΙΣ, αφού αυτό που έχεις, το έχεις ρυθμισμένο σε συμφωνία με τους δανειστές σου και το πληρώνεις και ας είναι και 3000/% του εσοδήματός σου.
    Για μην σταθώ τώρα και στον ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ που πωλήθηκε σε καλή τιμή. Ότι ΔΗΘΕΝ, δεν μας αφήνουν οι Ευρωπαίοι να ξοδέψουμε για την άμυνα. Δηλαδή φέτος τι άλλαξε?
    Όπως λέτε, έχω δάνειο 1.000 ευρώ και τοκοχρεωλύσιο το χρόνο 50 ευρώ. Εγώ κονομάω 80 και 100 ευρώ και από αυτά τα 30 και 50 ευρώ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, δεν δίνω 5 ευρώ το χρόνο για να βάλω μια πόρτα ασφαλείας στο σπίτι μου, αφού μένω σε μια γειτονιά με αρχικλέφτες. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.
    ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ λέω εγώ και για μένα δικαιολογίες ΔΕΝ υπάρχουν. Τουλάχιστον 1,5 χρόνο τώρα, για να μην πω από το 2016-17 και μετά. Και μιλάω πάντα για λογικά έξοδα, όπως αυτά που προβλέπονται στον επόμενο προϋπολογισμό, όχι τίποτα τρελά.

     1. Το χρέος ΟΣΟ και να είναι, έχει ρυθμιστεί σε βάθος χρόνου και πληρώνεται κανονικά.
      Όλα τα άλλα να είχαμε να λέγαμε.

     2. Η ρύθμιση περιέχει όρους δεν ήταν λευκή επιταγή.
      Σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων θα υπάρχουν συνέπειες.

      Η προσωρινή «χαλάρωση» που σχετίζεται με τα γεγονότα της πανδημίας, είναι ακριβώς αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται απαλλαγή απο της υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές στην Ευρώπη.

      Η μηχανισμός ενισχυμένης εποπτείας παραμένει ενεργός και θα εφαρμόζεται όσο θα το θεωρούν αναγκαίο οι αρμόδιες επιτροπές.

      https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2020/EL/COM-2020-529-F1-EL-MAIN-PART-1.PDF

      Όσο αφορά την «εξόφληση» του χρέους, προς το παρόν πορευόμαστε με τα πακέτα στήριξης για την πανδημία που αποφάσισε η Ευρώπη να μοιράσει, και αυτά όμως είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν σε εκείνους που τα έδωσαν.

     3. Φυσικά έχει όρους, οι οποίοι όμως όπως είδαμε δεν διαταράσσονται.
      Εάν υπήρχε θέμα, λοιπόν, θα είχαν αντιδράσει πρώτοι οι δανειστές, αφού κατά πρώτον θα έθετε για άλλη μια φορά θέμα στη ζώνη του ευρώ (ως προς την εκ νέου υπερχρέωση μιας χώρας) και κατά δεύτερον για ίδιον όφελός τους να πάρουν πίσω τα δανεικά τους.
      Κανέναν όμως δανειστή δεν βλέπω να αντιδρά στην αύξηση των δαπανών για τις Ε.Δ.
      Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες κάποιων που δεν θέλουν άγνωστο το γιατί να έχει η χώρα την άμυνα που χρειάζεται αλλά και που απαιτούν οι περιστάσεις.
      Εκτός και νομίζει κάποιος ότι η αύξηση των δαπανών αυτών, δεν έχει συζητηθεί ήδη με τους δανειστές και δεν υπάρχει πράσινο φως. Δε νομίζω κανένας να το πιστεύει αυτό στα σοβαρά.
      Άλλωστε έχουν προηγηθεί και άλλα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ., όπου και πάλι δεν υπήρξε κανένα θέμα. Το θέμα της πανδημίας είναι προσωρινό όχι μόνιμο. Τα μέτρα που έχει πάρει όμως η Ελλάδα είναι μόνιμα (ήταν μόνιμα κατ’ ακρίβεια), όπου της δημιουργούσαν πλεονάσματα πολύ πάνω των συμφωνημένων. Και γι’ αυτό υπάρχουν περιθώρια και έχουμε και κάποια μείωση της φορολογίας, κατάργηση του αλληλεγγύης, ενίσχυση των Ε.Δ. κ.λπ.
      Εάν μάλιστα μετά την πανδημία, ξαναπάρει μπρος η οικονομία, τότε όχι μόνο θα υπερκαλυφθούν αυτά, αλλά και πολύ περισσότερα λόγω της ανάπτυξης.
      Κάθε προϋπολογισμός, δεν συντάσσεται τυχαία. Λαμβάνει υπ’ όψιν του διάφορες παραμέτρους και γενικά τις οικονομικές συνθήκες που αναμένονται για το επόμενο έτος.
      Εάν δε μιλάμε μιλάμε για το πακέτο στήριξης της ΕΚΤ, το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά. Τα ποσά αυτά δίδονται από την ΕΚΤ, για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των συνεπειών της πανδημίας και είναι τελείως διαφορετικά κονδύλια του προϋπολογισμού. Μάλιστα δεν είναι καν γνωστό (ή εγώ δεν γνωρίζω) το πότε θα αρχίσουν να αποπληρώνονται, ενώ είναι ιδιαίτερα χαμηλότοκα.

     4. Η χώρα ποτέ δεν είχε την άμυνα που χρειαζόταν, ούτε πρόκειται ποτέ να την έχει, επειδή οι αριθμοί έχουν την δικιά τους ποιότητα όπως είχε παρατηρήσει παλαιότερα ένας ηγέτης.
      Εμείς τους αριθμούς των Τούρκων ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους φτάσουμε επειδή δεν έχουμε τα οικονομικά προσόντα και όσο δεν γίνουμε Σιγκαπούρη αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον πάντως.
      Σιγκαπούρη δεν πρόκειται να γίνουμε όμως ποτέ, επειδή δεν έχουμε την νοοτροπία των Ασιατών ούτε των οικονομικά ισχυρών χωρών στην Ευρώπη. Για αυτό μέχρι σήμερα πορευόμαστε με τα γνωστά που είναι η γεωργία και ο τουρισμός όπως είδαμε και φέτος όπου όλοι παρακαλούσαν για χαλάρωση των μέτρων για να έρθουν επισκέπτες στην Ελλάδα.

      Επισκέπτες δεν ήρθαν αρκετοί και πολλά μαγαζιά η ξενοδοχεία και οτιδήποτε άλλο στο χώρο της φιλοξενίας που χρειάζεται ζεστό χρήμα απο έξω έχουν βαρέσει ήδη κανόνι και θα ακολουθήσουν περισσότερα με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού στην οικονομία πολλά είναι αλυσίδα και το χρήμα πρέπει να αλλάζει χέρια αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά η οικονομία.

      Όταν ακούω Έλληνες πολιτικούς να μιλάνε για πλεονάσματα στην ελληνική οικονομία, θύμα την ομιλία του Walter Ulbricht τον Ιούνιο του 1961 αυτά που ακολούθησαν μετά απο λίγο είναι γνωστά και δεν είχαν πολύ σχέση με αυτά που έλεγε.

      Όσον αφορά την ανοχή των δανειστών, θυμάμαι να υπήρξε προηγούμενο με ανάλογη στάση μέχρι να σκάσει η ελληνική φούσκα του υπερδανεισμού,μ επειδή ήταν γνωστό ότι τα νούμερα που έδιναν στην ΕΚΤ ήταν μαγειρεμένα, και όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας έστειλαν την επιτροπή για ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με της γνωστές συνέπειες.

      Αν παίζουν με την ιδέα να δώσουν ενέχυρα ακόμα μερικά νησιά η ακίνητη περιουσία στους δανειστές αυτοί σίγουρα δεν θα πούνε όχι, ούτε θα τους ενδιαφέρει που θα ξοδευτούν αυτά τα χρήματα, αν θα παράξουν πλούτο η αν φύγουν σε ξένες εταιρίες για αμυντικά συστήματα και σε πολυτελές εξοχικά η ξενοδοχεία στην Νίκαια η σε φορολογικούς παραδείσους.

      Αξίζει να το ρισκάρουμε, η να το ξανασκεφτούμε μήπως αν συμφέρει αυτή την στιγμή να παριστάνουμε τον Ροκφέλερ με ξένο χρήμα που δεν είναι χαρισμένο, για να επανεκλεγεί άλλος ένας παραμυθάς πολιτικός στην Ελλάδα που θέλει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με χρήματα που δεν του ανήκουν τα οποία θα χρεωθεί πάλι ο λαός για να έχει επιπλέον 50 άρματα -χωρίς πυρομαχικά- 2 υποβρύχια, 50 αεροσκάφη και 4 πλοία που θα φάνε άνετα 15 δις η περισσότερα;

      Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα φτάσουν για να αλλάξει ο Ερντογάν γνώμη.

      Υ.γ.

      Αν παρατήρησες στην ομιλία στην έκθεση όπου ανακοίνωσε την αγορά των Rafale ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι, και νομίζω ότι αυτό δεν είχε σχέση με το κλιματιστικό στην αίθουσα η γενικά με την ζέστη.

      Όσον αφορά τα χαμηλότοκα δάνεια, θυμάμαι ότι αυτό υπήρξε και με τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική όπως και αλλού, και όταν ανέβασε η FED 1,5% -αν θυμάμαι σωστά- τα επιτόκια η φούσκα έσκασε παγκοσμίως και όλοι έτρεχαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα…την εξέλιξη της ιστορίας πιστεύω να την ξέρεις.

     5. Σε αυτό το θέμα διαφωνούμε.
      Καταλαβαίνω βέβαια τι λες, αλλά έχω άλλη άποψη. Όπως για παράδειγμα, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι πιθανό σενάριο από την ΕΚΤ, όχι μόνο διότι αυτά τα κονδύλια δίδονται ακριβώς για ενίσχυση της Ευρωζώνης, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε όλες τις χώρες, αφού όλες ανεξαιρέτως έχουν λάβει αυτή τη στήριξη και κάποιες πάρα πολλά δις. Όπως επίσης οι αριθμοί με τους δίπλα δεν είναι αποδεικτικοί σε οτιδήποτε, αφού ο επιτιθέμενος έχει ανάγκη τουλάχιστον 3πλάσιας δύναμης για να κάμψει τον αμυνόμενο. Αρκεί να έχουμε τα πρέποντα. Και φυσικά οι δίπλα με διάφορα μέτωπα που έχουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν από παντού τις δυνάμεις τους για να ρίξουν εναντίον σου.
      Εάν σπαταληθούν αυτά τα λεφτά άτοπα θα το δούμε, εδώ ήμαστε να το πούμε, αλλά απ’ ότι ξέρουμε μέχρι τώρα, πάνε όλα σε απαραίτητες εργασίες, αναβαθμίσεις και προσθήκες απαραίτητες. Δεν είδα μέχρι τώρα κάτι παράλογο να αναφέρεται ως δαπάνη που θα γίνει.
      Αν τώρα οι πολιτικοί, δεν κάνουν πάλι ότι πρέπει, ε τότε σόρυ, δεν φταίνε τα κονδύλια. Με αυτή την έννοια, μπορούσαν να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες (!), αλλά το χρέος να ανέβαινε σπαταλώντας τα χρήματα αυτά και περισσότερα στις γνωστές πελατειακές δαπάνες. Δηλ. να έμεναν τα κονδύλια πάλι στα 500 εκ, αλλά να ανέβαιναν οι δαπάνες τις κεντρικής κυβέρνησης 5 δις ξέρω εύκολα. Όπως γινόταν όταν υπερχρεωθήκαμε (που δεν υπερχρεωθήκαμε βέβαια θυμίζω από δαπάνες για τις Ε.Δ., αφού ήδη από το 2004 και με χρέος ακόμα διαχειρίσιμο σταμάτησαν τα εξοπλιστικά). (οι μίζες τότε ήταν αστείο ποσό σχετικά με τα 500+δις που ήταν το χρέος το 2012 πριν την αναδιάρθρωση).
      Και σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω καν. Ήταν αμελητέα τα εξοπλιστικά φωνάζατε, ανέβηκαν τα εξοπλιστικά φωνάζετε για υπερχρέωση. Τη στιγμή μάλιστα που ΟΛΟΙ γνωρίζουμε ότι ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ το χρέος τείνει να αυξηθεί υπέρμετρα, υπάρχει ΗΔΗ από χρόνια, ο γνωστός ΚΟΦΤΗΣ και θέλεις δεν θέλεις θα σε επαναφέρουν εκεί που πρέπει. Απορώ που κάποιοι ξεχνάνε ΚΑΙ αυτό. Οκ, παραδίνομαι και εγώ και το όπλο μου.
      Η σύγκριση των δημοσιονομικών με άλλες χώρες ή άλλες εποχές, δεν νομίζω ότι είναι δόκιμη. Άλλες εντελώς καταστάσεις και χρόνια και οικονομίες που δεν ελέγχονταν αυστηρά ως προς τις επιδόσεις από τους δανειστές της όπως η Ελληνική μετά το 2010, ενταγμένη μάλιστα σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό ενιαίου νομίσματος.

     6. Σεβαστή η άποψη σου αν και δεν την συμμερίζομαι.

      Η αποφυγή σύγκρισης της Ελλάδας με άλλες χώρες όταν δεν μας συμφέρει με ξεπερνάει όμως, επειδή αυτό συμβαίνει πάντα όταν εμφανίζεται οποιαδήποτε επισήμανση και κριτική για υπαρκτά προβλήματα και για λανθασμένη πολιτική και αποφάσεις στα οικονομικά της χώρας.

     7. Για να συμφωνήσουμε και σε κάτι, τα προβλήματα είναι ορατά και τα λέμε εδώ συχνότατα όσο αυτά αφορούν τις Ε.Δ. Και τώρα που τα λέμε άλλωστε, ακόμα δεν έχει τροποποιηθεί ο νόμος Βενιζέλου και επί 16 μήνες πετάμε χαρταετό . Και αυτά είναι έως και εξοργιστικά, δεδομένου του μη χρόνου για κατεπείγουσες ενέργειες στις Ε.Δ.

     8. Ένας νόμος που προήλθε απο μια συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΣΚ πως θα αλλάξει όταν είναι στην εξουσία η μια απο τις δυο πλευρές, και όταν αυτό θα σημαίνει ουσιαστικά και πρακτικά παραδοχή μεγάλου λάθους;

      Η ΝΔ που είναι σήμερα στην εξουσία χαρακτήρισε ακόμα την συμφωνία για το σκοπιανό «Ιστορική» προφανώς με την -θετική- έννοια της ιστορικής σημασίας σε επίσημη ανακοίνωση, την οποία διόρθωσε πανικόβλητη μετά απο επισήμανση της αντιπολίτευσης, και εσύ περιμένεις να αλλάξουν τον νόμο του Μπένυ που στήριξαν οι ίδιοι ως συναίτεροι σε συγκυβέρνηση με την αντιπολίτευση;

 15. CK αμάσητο τον τρως τον σανό.
  Τα 500 εκ. έγιναν 2,5 δις, χώρια το ποσό μέχρι το τέλος του έτους. Περαστικά για τη σημερινή απόφαση.

  1. Καλά σε έκοψα από τη τηλεόραση στο μπλόκ του Π’AΜΕ μαζι με τον comrad KΟΥΛΗ με τη κόκκινη σημαία στο στυλιάρι !!!

   Με τον ΣΑΝΌ ο Σουλτάνος δεν αντιμετωπίζεται!!!

 16. Το ποσό που αναφέρθηκε είναι ελπιδοφόρο αλλά από την στιγμή που δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δεν σημαίνει τίποτα. Που ακριβώς θα καταλήξουν τα λίγα και υπερπολύτιμα ποσά; Θα πιάσουν τόπο; Οι διαφημίσεις περί «εθνικών» τυφεκίων και φορτηγών που ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί, όπως και η πρακτική της ΓΔΑΕΕ να καθυστερεί υπερεπείγοντα δρομολογημένα προγράμματα , όπως και η διατήρηση του νόμου Βενιζέλου με προδιαθέτουν δυστυχώς για το αντίθετο… Θα γίνουν βεβαίως άμεσα προσλήψεις ΕΠΟΠ (όχι ότι δεν χρειάζονται). Εκεί δεν υπάρχουν προσκόμματα…

  1. Αυτός είναι ο γενικός προϋπολογισμός του κράτους. Δεν μπορεί να αναφέρει πιο συγκεκριμένα.
   Τα αναλυτικότερα κονδύλια, υπάρχουν στον επί μέρους προϋπολογισμό κάθε υπουργείου.

 17. Λεφτα ΠΑΝΤΑ υπήρχαν.
  Το θεμα ειναι τι κάνουμε; μυαλά κολλημένα στα 70ς για νεα τανκς η παμε απευθειας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε drones κ εφαρμόζουμε ηλεκτρονικό πόλεμο;

  Ξοδεύουμε δις για να είμαστε σκλάβοι των αμερικανών κ αποκταμε mmsc η δείχνουμε σπιθα κ @@ κ παμε σε λύση τύπου Μπελ, φρεμμ η omega class?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *