Όπως ήταν αναμενόμενο η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφορικώς με την ελληνική LoR που εστάλη τον Μάρτιο του 2021 επέφερε αντιδράσεις και σχόλια δεδομένης της απόφασης του Σεπτεμβρίου και της υπογραφής του MoU (Memorandum Of Understanding) σχετικά με την επίσημη δέσμευση για την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN (Belharra) όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η έλευση της απάντησης των Αμερικανών δεν επιφέρει αλλαγή πλεύσης στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά και πλέον η τελική σύμβαση τις των τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών FDI HN τις επόμενες εβδομάδες εισάγεται προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Διευκρινίζουμε πως η απάντηση των Αμερικανών είναι μια επίσημη τυπικής και γραφειοκρατικής φύσεως διαδικασία η οποία δημοσιεύτηκε και εστάλη στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Όπως ήταν λογικό προκάλεσε σε πολλούς ερωτήματα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε προμήθεια γαλλικών φρεγατών για το ΠΝ.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) τοποθετήθηκε επίσημα για το θέμα (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας) ώστε να μην υπάρχουν λανθασμένες αντιδράσεις και σχόλια.

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοινώνεται ότι η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.