Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί την προμήθεια μιας Μοίρας, με 25 μαχητικά αεροσκάφη, είτε F-15, είτε F-35 Lightning II. Αμφότερα τα αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία από το Ισραήλ.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί είναι ότι το μεν F-15 μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα, σε σχέση με το F-35, όμως το F-35 είναι οικονομικότερο, στην απόκτηση και χρήση του, είναι stealth και βρίσκεται στην αρχή της επιχειρησιακής του ζωής.

Σύμφωνα με την «Jerusalem Post» η διαφορά στην τιμή των δύο αεροσκαφών μπορεί να φτάσει το 30% ή το 40% , ανάλογα με το πακέτο όπλων και τεχνικής υποστήριξης που θα συνοδεύει το συμβόλαιο προμήθειας. Από την άλλη το F-15 μεταφέρει περισσότερα όπλα, σε εξωτερικούς σταθμούς ανάρτησης, σε σχέση με το F-35 που μεταφέρει όπλα εσωτερικά, ακριβώς για να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά stealth που διαθέτει.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να παρθεί τους προσεχείς μήνες, πριν την Άνοιξη του 2019. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2024 το Ισραήλ αναμένεται να παραλάβει 50 F-35A Lighting II. Το αρχικό συμβόλαιο περιλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης για 25 επιπλέον μαχητικά του τύπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *