Θέμα ημερών αποτελεί η ανανέωση της συμφωνίας για 6μηνη παράταση της παραμονής των αμερικανικών αεροσκαφών MQ-9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Γράφει ο Β. Κακαράς για την εφημμερίδα «Ελευθερία»

Η απόφαση για την παραμονή αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος Αυγούστου – οπότε και λήγει η πρώτη συμφωνία – με δεδομένη τη διάθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας να εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Συνεργασία που ουσιαστικά επισφραγίσθηκε τον περασμένο Μάιο όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάν. Καμμένος, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ, επισκέφθηκαν την 110 ΠΜ στη Λάρισα.

Τον περασμένο Μάρτιο δεκάδες στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρέθηκαν στη Λάρισα και προετοίμασαν την υποδομή σε εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ για την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper («Θεριστές») τα οποία έκτοτε επιχειρούν σε απόρρητες αποστολές προς τον Νότο.

Τα MQ-9 Reaper αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν καθώς αποτελούν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο.

«ΠΗΓΑΣΟΣ»

Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ περί συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασος». Η απόφαση ωστόσο των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν στρατιωτικά και άλλες εγκαταστάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προέκυψε μετά την «ένταση» στις σχέσεις Αμερικανών και Τούρκων που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Ένταση που μεταξύ άλλων οδήγησε και στην επιχειρησιακή αποδυνάμωση – από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο κ. Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευαγγ. Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ επισκέφθηκε εγκαταστάσεις Μοιρών της 110 ΠΜ.

Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε την 110 ΠΜ με τον κ. Καμμένο σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, να σημειώνει πως «είμαστε στην 110 Πτέρυγα Μάχης μαζί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα. Η παρουσία του αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Στο πλαίσιο δηλώσεών του στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Καμμένος ερωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο η 110 ΠΜ να αποτελέσει τη βάση των MQ-9 για να τονίσει πως «η 110 ΠΜ θα αποτελέσει μία από τις βάσεις συνεργασίας μας, με τις ΗΠΑ», δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, μελλοντικά, μεγαλύτερης αξιοποίησης της 110 ΠΜ.

Πηγή: «Ελευθερία»