Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού αμυντικού τύπου, ανώτατα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την επαναφορά ενός νέου βομβιδοβόλου, αντίστοιχων επιδόσεων των XM-25 ή του ίδιου του XM-25, το οποίο ακυρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Το ενδιαφέρον του Αμερικανικού Στρατού εστιάζει στην απόκτηση δυνατότητας ενός όπλου ικανού να προσβάλει στόχους υπό κάλυψη. Σήμερα, ο ρόλος αυτός εναπόκειται στο συνδυασμό των τυφεκίων M4A1 και των βομβιδοβόλων M-320 των 40 χιλιοστών. Η σκέψη αυτή αποτελεί αντικείμενο της μελέτης PAAC (Platoon Arms and Ammunition Configuration), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Η μελέτη PAAC θα αναλύσει τα ατομικά όπλα πεζικού των δυνητικών αντιπάλων και θα υπογραμμίσει τις αδυναμίες του Αμερικανικού Στρατού, η οποίος θα πρέπει να τις διορθώσει από το 2028 και μετά.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2018 ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε την ακύρωση του προγράμματος XM-25 των 25 χιλιοστών. Το XM-25 χρησιμοποιεί βομβίδες πυροδότησης στον αέρα (airburst). Ο λόγος της ακύρωσης δεν ήταν τόσο τεχνικός, αν και το όπλο παρουσίασε τεχνικά προβλήματα, όσο οικονομικός, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμερικανού Στρατού να εξοικονομήσει $ 2,3 δισεκατομμύρια. Το XM-25, γνωστό και ως «Punisher», έχει χαρακτηριστεί «game-changer» στη μάχη Πεζικού και ιδιαίτερα στη μάχη μικρών κλιμακίων, καθώς οι airburst βομβίδες των 25 χιλιοστών απέδειξαν στις δοκιμές ότι μπορούν να προσβάλουν με επιτυχία στόχους υπό κάλυψη, πίσω από τοίχο, φράκτη κ.ά. Ενώ επιχειρησιακά το όπλο περνούσε με σχετική επιτυχία τις δοκιμές, στις ΗΠΑ, αλλά όχι στο Αφγανιστάν, ξεπέρασε το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς και τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό.

Επίσης, σημειώθηκαν και ορισμένα περιστατικά δυσλειτουργίας στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2013, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό, το XM-25 χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν με μεικτά αποτελέσματα και τον τραυματισμό τριών στρατιωτών λόγω αστοχίας του όπλου. Αυτά τα ζητήματα οδήγησαν, το 2016, το Γενικό Επιθεωρητή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να προτείνει το τερματισμό του προγράμματος και τη διοχέτευση της χρηματοδότησης του XM-25 σε άλλα προγράμματα. Τελικά το πρόγραμμα ακυρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ακύρωσης με την Orbital ATK ο Αμερικανικός Στρατός διατηρεί στο ακέραιο τα πνευματικά δικαιώματα του XM-25, καθώς έχει και την απόλυτη ιδιοκτησία όλων των 20 πρωτότυπων.

Το βάρος του XM-25, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του επίσης ακυρωμένου XM-29, είναι 14 κιλά (κενό) ή 18 με το σύστημα ελέγχου πυρός/πρόκτησης στόχου XM-104 (1,15 κιλά) και τη γεμιστήρα με τα πέντε φυσίγγια. Το φυσίγγιο των 25 χιλιοστών μπορούσε να διαπεράσει χάλυβα πάχους 50 χιλιοστών. Το μέγιστο βεληνεκές ήταν 1.000 με το δραστικό βεληνεκές στα 500 μέτρα για στατικούς στόχους ή 700 μέτρα για στόχους περιοχής. Το σύστημα ελέγχου πυρός XM-104 περιελάμβανε θερμικό σκοπευτικό (μεγέθυνσης x 4), οπτικό σκοπευτικό (μεγέθυνσης x 2), βαλλιστικό υπολογιστή, ψηφιακή πυξίδα, αποστασιόμετρο λέιζερ, σύστημα προγραμματισμού πυροκροτητή και περιβαλλοντολογικό αισθητήρα