Τουρκία και ψευδοκράτος, σε κοινή γραμμή, απείλησαν Κύπρο και Ελλάδα, με επίκεντρο το φυσικό αέριο και τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Μια συμφωνία η οποία αναγνωρίζει, de facto και de jure, το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως της μόνης νόμιμης αρχής στην Κύπρο, να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους.

Τον χορό των αντιδράσεων και των απειλών ξεκίνησε το ψευδοκράτος χαρακτηρίζοντας παράνομη τη συμφωνία, σημειώνοντας, σε σχετική ανακοίνωση, την πάγια θέση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ότι «η Ελληνική Διοίκηση δεν είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου της περιοχής … ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει και στους Τουρκοκυπρίους».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πείρε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο να δημιουργηθούν τετελεσμένα … δεν θα επιτρέψουμε … να μην έχουν μερίδιο οι τουρκοκύπριοι. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας … Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις». Πρόσθεσε δε ότι «τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί η πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο … έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τον Ερντογάν: «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα μας με όλα τα μέσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, απειλώντας ευθέως Ελλάδα και Κύπρο με πόλεμο.

Θετική νότα, μέσα στην τουρκική παραφωνία, η δήλωση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν-Σαρλότ Μπουρνοβίλ, η οποία ήταν παρούσα κατά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου … θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή … παρέχοντας πολιτική στήριξη, διπλωματία, τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση».