Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε σε υπηρεσία άλλη μια φρεγάτα τύπου 30DX, κλάσης «Mogami». Πρόκειται για την τρίτη φρεγάτα της κλάσης που εντάσσεται σε υπηρεσία το τελευταίο οκτάμηνο. Η πρώτη φρεγάτα («Kumano») εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Μάρτιο, ενώ η δεύτερη («Mogami») τον Απρίλιο. Οι δύο φρεγάτες άρχισαν να ναυπηγούνται με μια μέρα διαφορά (στις 29 Οκτωβρίου του 2019 η «Mogami» και στις 30 Οκτωβρίου η «Kumano», γι’ αυτό και η κλάση ονομάστηκε «Mogami», παρά το ότι η «Kumano» εντάχθηκε πρώτη σε υπηρεσία). Η «Kumano» καθελκύστηκε το Νοέμβριο του 2020, ενώ η «Mogami» το Μάρτιο του 2021. Η τρίτη φρεγάτα («Noshiro») άρχισε να ναυπηγείται τον Ιούλιο του 2020 και καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2021. Οι τέταρτη και η πέμπτη φρεγάτα έχουν καθελκυστεί, η έκτη και η έβδομη ναυπηγούνται, ενώ αναμένεται και η έναρξη ναυπήγησης και της όγδοης φρεγάτας.

Ο προγραμματισμός του Ιαπωνικού Ναυτικού αναφέρει τη ναυπήγηση 22 πλοίων της κλάσης μέχρι το 2032. Οι «Mogami» έχουν τυπικό εκτόπισμα 3.900 τόνων ή 5.500 τόνων με πλήρη φόρτο, μήκος 133 μέτρα και πλάτος 16,3 μέτρα. Ενσωματώνουν σύστημα πρόωσης τύπου CODAG, με έναν αεροστρόβιλο κινητήρα MT-30 της Rolls-Royce και δύο πετρελαιοκινητήρες V28/33DD STC της MAN. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνουν είναι οι 30+ κόμβοι (55+ χιλιόμετρα την ώρα). Έχουν έχουν υποδομή μεταφοράς και υποστήριξης δύο ταχύπλοων σκαφών RHIB, δύο USV και δύο UUV. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 90 άτομα. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των πλοίων αποτελείται από το ραντάρ τεχνολογίας AESA OPY-2, τον ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα OAX-3, σόναρ μεταβλητού βάθους και παθητικό συρόμενο σόναρ OQQ-25, σόναρ εντοπισμού ναρκών OQQ-11, ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αναλώσιμων NOLQ-3E και σύστημα διαχείρισης μάχης OYQ-1.

Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα κύριο πυροβόλο τύπου Mk.45 Mod.4 των 127 χιλιοστών με κάνη μήκους 62 διαμετρημάτων (ρυθμός βολής: 16-20 βλήματα το λεπτό, μέγιστο βεληνεκές: 37 χιλιόμετρα με συμβατικά πυρομαχικά). Εκτός του κύριου πυροβόλου τα πλοία ενσωματώνουν οκτώ βλήματα κατά πλοίων Type-17 μέγιστου βεληνεκούς 400 χιλιομέτρων, ένα σύστημα αυτοπροστασίας RAM, τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Type-12 και σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk.41 VLS με 16 κελιά για αντιαεροπορικά βλήματα (αμερικανικά SM-2, ESSM ή ιαπωνικά Type-03). Επίσης θα ενσωματώνει και δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα. Το κύριο ελικόπτερο είναι επιπέδου S-70 SeaHawk. Το κόστος ναυπήγησης των οκτώ πρώτων πλοίων, σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα «Navy Recognition», ανέρχεται στα € 3,12 δισεκατομμύρια, χωρίς το κόστος των όπλων και της υποστήριξης (σε τιμές 2017).