Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την περασμένη Τετάρτη, 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση, σε επιτελείς του ΓΕΣ (Γενικού Επιτελείου Στρατού), της εταιρείας EYEONIX με θέμα «Συστήματα Στοχοποίησης και Προσβολής Στόχων από Επίγεια ή Εναέρια Μέσα».

Πρόκειται για μια συνάντηση από τις πολλές που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση στο ΓΕΣ από εταιρίες, οι οποίες επιδεικνύουν τα συστήματα και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στο Στρατό. Δεν πρόκειται δηλαδή για την έναρξη κάποιου εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά για μια απλή παρουσίαση.

Ωστόσο, το αντικείμενο της παρουσίασης, δηλαδή το θέμα της στοχοποίησης, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Το «DefenceReview.gr» έχει, επανειλημμένως, αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα και το έχει επισημάνει ως μείζων, καθώς πιστεύουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη το Ελληνικό Πυροβολικό να αναβαθμίσει τις δυνατότητες στοχοποίησης που διαθέτει, είτε με UAV, είτε με αισθητήρες, ηλεκτροπτικά μέσα και ψηφιακές συλλογές μετάδοσης δεδομένων στοχοποίησης.

Σε επίπεδο UAV ο Στρατός μπορεί να εκτελέσει αποστολές στοχοποίησης με τα Le Sperwer που διαθέτει, αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται νέα και περισσότερα UAV έτσι ώστε οι παρατηρητές του πυροβολικού να εκτελούν ακριβείς αποστολές στοιχείων βολής. Η αξία της στοχοποίησης αποδείχθηκε περίτρανα και στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Φυσικά η αξία της στοχοποίησης είναι γνωστή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Καταιγίδα 2019» με τη συνεργασία της ΠΑ (Πολεμικής Αεροπορίας) και των Ειδικών Δυνάμεων, όπου δοκιμάστηκαν τακτικές και αποστολές κατάδειξης στόχου, από τις Ειδικές Δυνάμεις προς τα αεροσκάφη της ΠΑ.

Στον πλαίσιο ατών των αποστολών οι Ειδικές Δυνάμεις πραγματοποιούν εντοπισμό στόχου από θέση απόκρυψης και αίτηση παροχής πυρών υποστηρίξεως σε μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να τον προσβάλλουν με κατευθυνόμενα όπλα.